Ma indul a világ első virtuális olimpiája

2021 / 05 / 13 / Bobák Zsófia
Ma indul a világ első virtuális olimpiája
Ha valaki eddig is profi szinten versenyzett a Gran Turismo pályáin, akkor semmi akadálya, hogy kipróbálja, lehet-e belőle olimpiai aranyérmes is. Mutatjuk, hogy lehet jelentkezni.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság múlt hónapban jelentette be, hogy idén először az e-sportot is olimpiai szintre emelik, és, igaz, hogy egy külön versenysorozat formájában, de megrendezik a Olimpiai Virtuális Kupát, amelyen öt számban: baseballban, kerékpározásban, evezésben, vitorlázásban és autóversenyzésben lehet indulni a jelentkezőknek. Minden egyes versenyszámnak saját platformja lesz, amelyet különböző játékkiadók biztosítanak, a ma induló autóversenyt például a Gran Turismo online játék keretében fogják megrendezni, amelyet a Sony Interactive Entertainment belső stúdiója, a Polyphony Digital fejlesztett.

Az első versenyszám a Gran Turismo lesz, amire a jelentkezés ma kezdődik és május 23-án zárul. A részvétel ingyenes, de előfeltétele, hogy rendelkezni kell jó minőségű internetkapcsolattal, PlayStation4 vagy PlayStation5 konzollal, PlayStationNetwork fiókkal és természetesen a Gran Turismo Sport játékkal, valamint csak 18 év felettiek adhatják be a jelentkezési lapot. Az online regisztrációra ezen oldalon van lehetőség: https://www.gran-turismo.com/hu/gtsport/form/ovs/

A május 13-ától május 23-áig tartó időszakban az időmérő próbák zajlanak majd, amelyet annyiszor lehet megismételni, ahányszor csak szeretné valaki, majd a kvalifikáció végén a leggyorsabb hét versenyző részt vehet a döntőn (Olympic Virtual Series World Finals) június 6-án. Mivel sok ország sok indulójára számítanak a szervezők, ezért a végső megmérettetésre már egy országból csak egy jelentkező kerülhet be, akármilyen jó eredményt is ért el több egy nemzethez tartozó versenyző. A döntősök a Polyphony Digital által biztosított ruhát fogják viselni a versenyen és fel kell készülniük a média szereplésre is, de a versennyel kapcsolatban előzetesen nem árulhatnak el részleteket a közösségi média felületeken. A döntő közvetítése június 23-án, a modern kori olimpiai játékok évfordulóján kezdődik majd. A további versenyszámok időpontjai a következők:

  • Kerékpározás június 1-23
  • Vitorlázás május 20 - június 23
  • Baseball május 24 - június 23
  • Evezés május 31 - június 23

Előreláthatólag július 23-ától pedig a hivatalos Olimpiai Játékokat is megrendezik Tokióban, annak ellenére, hogy a japán lakosok körében végzett felmérések rendszerint azt mutatják, hogy a többség nem támogatja az eseményt, különösen most, hogy a japán kormány újra szigorítani kényszerült a lezárásokat a járvány miatt. Az Eurosport értesülései szerint a Yomiuri Shimbun újság kérdőíve alapján 59%, a TBS News szerint 65% szeretné, ha a játékokat törölnék, vagy legalább elhalasztanák egy későbbi időpontra.
Bár az olimpikonok többsége megkapja az oltását az utazás előtt, de az ország lakosai és bizonyos sportolók számára így is kockázatosnak tűnik egy ilyen volumenű tömegrendezvényen való részvétel.

A tegnap tartott és YouTube-on közvetített online sajtókonferenciát egy tiltakozó is megszakította, aki nem csak a tokiói, hanem a 2028-as los angeles-i olimpia ellen is felemelte a szavát, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője, Mark Adams kitartott amellett, hogy a játékok megrendezesének előkészületei a japán lakosok iránti szolidaritás mellett is folytatódhatnak, és bíznak benne, hogy a nyilvánosság véleménye pozitívabb irányba fog változni a versenyek elindulás után.

"Ahogy a dolgok jelenleg állnak, teljes erővel haladunk előre. Továbbra is a teljes Olimpia megrendezesét tervezzük. Ennek így kell történnie számunkra."

- nyilatkozta Adams.

(Fotó: Flickr/iocmedia)

További cikkek a témában:

Idén a Gran Turismo olimpiai versenyszám lesz - jön első hivatalos Olimpiai Virtuális Kupa Szokatlan év a 2021-es: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság például bejelentette, hogy megtartják az első virtuális Olimpiai Játékokat május 13-ától június 23-áig. Baseball, kerékpár, autóverseny, evezés és vitorlázás szerepel a versenyszámok között.
Az E-sport lehet a pandémia egyik nagy nyertese Jelentősen nőtt az e-sport népszerűsége a járványhelyzetben, de a hagyományos sportok területén is egyre elterjedtebbek a virtuális tartalmak – hangzott el az ELTE PPK szombathelyi Sporttudományi Intézetének online Sportszakmai Napján.
A Tokiói Olimpián nem lesz kötelező az oltás, de le kell tölteni a nemzeti kontaktkövető appot Közzétették az olimpia első playbookját, vagyis forgatókönyvét, ami betekintést nyújt, hogyan is fog zajlani ez a nagyon rendhagyó olimpia.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
Az 1967-es első emberi szívátültetés óta a recipiensek nagyon sokszor fura változásokat tapasztaltak magukon.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.