Hamarosan ingyen nézhető lesz a Drakula és több más klasszikus horror a Youtube-on

2021 / 01 / 09 / Felkai Ádám
Hamarosan ingyen nézhető lesz a Drakula és több más klasszikus horror a Youtube-on
Január horrorhónap, és nem csak a világban zajló események miatt, hanem a Universal Pictures döntése okán is. A stúdió ugyanis ingyenesen nézhetővé teszi több klasszikus horrorfilmjét is a YouTube-on.

Az elérhető filmek a következők lesznek: Drakula (1931) (ebben alakította hazánk fia, Lugosi Béla a rettegett vérszívót), Dr. Frankenstein (1931) (ebben játszotta először a szörnyet a legendás Boris Karloff), A 3000 éves ember (1932), A láthatatlan ember (1933), A farkasember (1941), Frankenstein menyasszonya (1935), Bud Abbott és Lou Costello találkozik Frankensteinnel (1948). Mindegyik film csak egy hétig lesz ingyen elérhető a Fear: The Home of Horror YouTube-csatornán, ezen idő alatt viszont a filmeket kedvezményesen is megvásárolhatjuk digitális formában. A filmek a következő időpontokban lesznek nézhetőek:

Január 15. (este 9 órától): Drakula, A 3000 éves ember

Január 16. (este 9 órától): Dr. Frankenstein, Frankenstein menyasszonya

Január 17. (este 9 órától): A láthatatlan ember, A farkasember, Bud Abbott és Lou Costello találkozik Frankensteinnel

Tavaly októberben amúgy egy félig-meddig komoly tanulmány született arról, hogy melyik minden idők legfélelmetesebb horrorja. 50 néző szívverését vizsgálták, miközben azok több mint 120 órányi horrort fogyasztottak. Ezután a filmeket aszerint sorolták be, hogy mennyit dobnak a szívritmuson. A mozizáshoz igyekeztek ideális körülményeket teremteni, a filmeket például 5.1-es térhangzással vetítették.

Ez elég tudományosan hangzik, de persze akadnak problémák is a kísérlettel. Például kérdés, hogy biztosan elég-e mindössze a szívritmus-emelkedése a fiziológiai paraméterek közül a félelem egzakt mérésére? Illetve a 120 órányi film nyilván nem az összes valaha készült horror. A készítők amúgy 50 filmből válogatták ki a legfélelmetesebb 35-öt, és az 50 filmet kritikusok listájáról és Reddit-ajánlók figyelembevételével szedték össze – ami szintén nem egy betonbiztos módszer. Hiszen ha már a Top 35-ön végignézünk, akkor is inkább mainstream címeket találunk, pedig lehet, a közönség sírva menekült volna ki egy Cannibal Holocaustról vagy A ház, amit Jack épített vetítéséről (amint ez meg is történt ez utóbbi kapcsán Cannes-ban).

Persze a Broadbandchoices oldal tavaly halloweenre időzített kutatása inkább reklám, nem pedig egy megkérdőjelezhetetlen tudományos állásfoglalás. Mindezt szem előtt tartva a vizsgálat eredményeként a győztes a 2012-es Sinister lett. Az Ethan Hawke főszereplésével készült film önmagában talán nem a legijesztőbb horrorfilm, de a benne szerepeltetett, kísérteties kisfilmek, különösen azok vágása okán tényleg elég felkavaróak. Ezen film nézése közben a közönség szívritmusa 32 százalékkal gyorsult. A többi helyezés lent olvasható, ahogy az is, hogy mely filmek jump scare-jei okozták a legnagyobb megugrásokat a szívritmusban:


Forrás: https://www.broadbandchoices.co.uk/

(Címlapkép/nyitókép: wikimedia commons/Screenshot from "Internet Archive" of the trailer for Dracula (1931))

További cikkek a Rakétán:

A legjobbnak ígérkező scifi és tudományos filmek, televíziós sorozatok 2021-ben 2020-ban érthető okokból nem sűrűn voltunk moziban, azonban az előttünk álló évben ez remélhetőleg megváltozik. Számos izgalmas mozi és tévéfilm érkezik majd, mi értelemszerűen a tudományos művekből és a tudományos-fantasztikum legjobb meséiből válogattunk ajánlót.

Miért szeretik az emberek a horrorfilmeket? És mások miért irtóznak tőlük? Vannak a bátrak meg vannak a gyávák? A kérdés ennél jóval összetettebb.

Azt már tudjuk, milyen a COVID-járvány, na de milyen lenne egy zombijárvány? Szaporodási ráta, halálozási arány és persze mindenki kedvence: a görbe kilaposítása – fogalmak, melyekkel kénytelen-kelletlen ismerkedtünk meg az utóbbi időben. De miként festenének a számok egy a mostaninál is cudarabb világban, ahol egy zombivírus terjed el? A képzeletbeli játék ráadásul zombifilm-ajánlónak is kitűnő.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.