A legjobbnak ígérkező scifi és tudományos filmek, televíziós sorozatok 2021-ben

2021 / 01 / 02 / Justin Viktor
A legjobbnak ígérkező scifi és tudományos filmek, televíziós sorozatok 2021-ben
2020-ban érthető okokból nem sűrűn voltunk moziban, azonban az előttünk álló évben ez remélhetőleg megváltozik. Számos izgalmas mozi és tévéfilm érkezik majd, mi értelemszerűen a tudományos művekből és a tudományos-fantasztikum legjobb meséiből válogattunk ajánlót.

A várható felhozatalra igazán nem lehet panaszunk, már csak abban kell reménykednünk, hogy a járványhelyzet komolysága is csillapodik és a dolgok visszatérhetnek a normális kerékvágásba. De nézzük a konkrétumokat, filmes fronton jön a Top Gun: Maverick, az új Dűne, a Babylon, a Hang nélkül 2, a Bios, a Don’t Look Up, a Matrix negyedik része, a tudományos témájú dokumentumfilmek közül pedig a Greta Thunbergről szóló I am Greta, és a Stephen Hawking életét feldolgozó Hawking került be ajánlónkba.

A Hang nélkül II. részének premierje a járvány miatt került 2021-re. Az Emily Blunt férje, John Krasinski  által készített és rendezett disztópikus horror áprilisában érkezik. A folytatásban az Abbott család egy apokaliptikus tájon él, amelyet hallásuk alapján vadászó szörnyek lepnek el, és hamarosan más veszélyek is feltűnnek odakint.

A Bios-ben a betegeskedő mérnököt játszó Tom Hanks olyan robotot készít, ami képes lesz halála után  szeretett kutyájának gondozására, a kataklizmikus napkitörés által elpusztított amerikai középnyugaton, szintén áprilisban.

Idén szerencsére nem csak disztópikus sci-fi-ket nézhetünk. A legendás 1986-os Top Gun folytatásában Tom Cruise száll majd szembe a fizika törvényeivel a Top Gun: Maverick című filmben, mindezt júliusban nézhetjük majd meg.

A Frank Herbert kultikus könyvsorozatából forgatott újabb Dűne-adaptáció októberben érkezik, Denis Villeneuve rendezésében. A Dűne volt már sikeres, szuperjó film, több különböző számítógépes játék, és az eredeti könyvsorozatra építő spinoff. 

Az idei év egyik vitathatatlanul legnagyobb filmes szenzációja a Ne nézz fel az év végén, decemberben érkezik majd, Netflixtől. A film parádés szereposztással büszkélkedhet (Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Timothée Chalamet, és Jonah Hill), a történet szerint pedig  csillagászok próbálják figyelmeztetni a világot egy óriási meteoritra, amely a Föld felé tart, miközben egy tétova, tudománytagadó elnök (khm, kire emlékeztethet ez a leírás) bagatellizálja a veszélyeket. 

Szintén decemberben jön a Babylon, a La La Land rendezője, Damien Chazelle új filmje Margot Robbie, Brad Pitt és Tobey Maguire szereplésével. A film Hollywood aranykorába repít, a némafilm és a hangosfilm közötti korszakváltás idejébe.

Várhatóan márciusban érkezik a Chaos Walking ami Patrick Ness, a Chaos Walking sci-fi trilógiájának “The Knife of Never Letting Go” című könyve alapján készül Daisy Ridley, Tom Holland és Mads Mikkelsen szereplésével. A sztori szerint egy nő lezuhan egy olyan bolygón, ahol nincsenek más nők, és a férfiak a "zaj" segítségével tudják közölni gondolataikat.

A Mátrix 4 végül minden Wachowski ígéret ellenére mégis mozikba kerül, igaz, alig tudni róla valamit. Lana Wachowski, ezúttal húga, Lily nélkül rendezi a filmet, és az egyetlen (eddig ismert) rossz hír az, hogy a jelentések szerint nem lesz benne Laurence Fishburne (Morpheus), ami igazán kár. Jön aztán a Connected, ami egy futurisztikus animációs film lesz, melyben szintén fellázadnak a gépek, illetve robotok, ám a Mátrixnál kevésbé disztópikus és sötét, inkább humoros történetszálakat teremtve ezzel.

Televíziós és dokumentumfilmek

A tudományos televíziózás és erre szakosodott tematikus csatornák hívei egészen biztosan találkozhatnak majd David Attenborough sorozataival, és növekvő számban kerülnek majd elénk a természetvédelemmel és klímaváltozással foglalkozó dokumentumfilmek. Közülünk is kiemelkedik az I am Greta, ami Greta Thunberg klímaváltozás-aktivistáról, ami januárban a BBC-n kerül bemutatásra. Érkezik a Hawking is, a Sky channel új dokumentumfilmje Stephen Hawkingról, melynek célja, hogy korábban nem látott családi családi archívumokon keresztül új megvilágításba helyezze a néhai fizikus életét.

(Forrás: NewScientist Kép: Unsplash, IMDB)

Ez is érdekelhet:

Egy reptér köré épült, elfeledett város, ahol a filmvilág krémje találkozott A repülés korai éveiben a kanadai Gander városka repülőtere Newfoundlandban, kötelező megállóhely volt az Európa és Amerika közötti tankoláshoz. Hollywood és a világ elitjével bárki összefuthatott.

Digitálisan felújított változatban nézhető a 67 évvel ezelőtti legendás 6:3 mérkőzés Az angoloknak komoly pofont jelentettek a Wembley aréna magyar góljai, a Magyar Telekom pedig most felújíttatta az Aranycsapat londoni győzelmének BBC filmkópiáját.

Az erőszakos médiatartalom-fogyasztás jutalma nem marad el. De mi les ránk a sötétből pontosan? Az elektronikusan (TV, internet, mobil) elérhető médiatartalmak egyre erőszakosabbak, az ingerküszöbünk pedig emelkedik. De vajon milyen hatással van ez a pszichénkre?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.