Hamarosan kender- és kávésejt-szállítmány landolhat a Nemzetközi Űrállomáson

2019 / 12 / 17 / Perei Dóra
Hamarosan kender- és kávésejt-szállítmány landolhat a Nemzetközi Űrállomáson
A Front Range Biosciences nevű mezőgazdasági-technológiai vállalat a SpaceCells USA-val és a Coloradói Egyetem munkatársaival karöltve vizsgálja majd, milyen hatást gyakorol az űr a kultúrnövényekre. Munkájuk során a csapat felméri továbbá azt is, hogy miként befolyásolja a mikrogravitáció a sejtek génkifejeződését, illetve a lehetséges mutációkat.

A Cision közleménye szerint a fellőtt mintákat harminc napig speciális inkubátorban tárolják, az eszköz belső körülményeit pedig a Földről ellenőrzik. Később a sejteket visszaszállítják szakértői állapotfelmérésre. Amennyiben az űrben mutáció történik, az alighanem a Földön is fennmarad, melynek akár komoly kereskedelmi hasznát vehetik a jövő növénynemesítésben.

Kutatásuk elsődleges célja a különleges, űrbéli stressz okozta hatás a növények fejlődésére, míg a további vizsgálatokkal a későbbiekben ellenállóbb növényeket is találhatnak, melyek fontos szerepet tölthetnek be a klímaváltozás korában. Hozzátették, idővel több hasonló minta feljuttatását tervezik, hogy az asztronauták a növekedési fázis valamennyi stádiumában mintát vehessenek a növényekből, amiket aztán külön-külön is elemezhetnek.

Reggie Gaudino, a vállalat fejlesztési igazgatója külön kiemelte, hogy kísérletük haszna leginkább a Földön érvényesülhet, hiszen ha sikerrel járnak az ellenállóbb kender- és kávéfélék nemesítése során, akkor telepítésük olyan helyeken is megoldható lesz, ahol korábban elképzelhetetlennek tűnt.

Előbbit főként a gyógyászatban egyre szélesebb körben használt kannabidiol (CBD) előállítása miatt vizsgálják, utóbbit pedig többek között a kávéfogyasztók legnagyobb örömére, hiszen a vadon élő cserjék rohamosan pusztulnak, a klímaváltozás miatt a termelés visszaszorul, az igény viszont egyre nagyobb a kávé iránt.

(Fotó: Pixabay)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Elképesztő felvétel a legtávolabbi Einstein-gyűrűről
Elképesztő felvétel a legtávolabbi Einstein-gyűrűről
A Hubble Űrteleszkóp lenyűgöző fotót készített a valaha talált egyik legtávolabbi Einstein-gyűrűről. Ennek a jelentősége abban áll, hogy remekül szemlélteti a tömegnek a téridőre gyakorolt tényleges hatását.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.