Hamarosan kender- és kávésejt-szállítmány landolhat a Nemzetközi Űrállomáson

2019 / 12 / 17 / Perei Dóra
Hamarosan kender- és kávésejt-szállítmány landolhat a Nemzetközi Űrállomáson
A Front Range Biosciences nevű mezőgazdasági-technológiai vállalat a SpaceCells USA-val és a Coloradói Egyetem munkatársaival karöltve vizsgálja majd, milyen hatást gyakorol az űr a kultúrnövényekre. Munkájuk során a csapat felméri továbbá azt is, hogy miként befolyásolja a mikrogravitáció a sejtek génkifejeződését, illetve a lehetséges mutációkat.

A Cision közleménye szerint a fellőtt mintákat harminc napig speciális inkubátorban tárolják, az eszköz belső körülményeit pedig a Földről ellenőrzik. Később a sejteket visszaszállítják szakértői állapotfelmérésre. Amennyiben az űrben mutáció történik, az alighanem a Földön is fennmarad, melynek akár komoly kereskedelmi hasznát vehetik a jövő növénynemesítésben.

Kutatásuk elsődleges célja a különleges, űrbéli stressz okozta hatás a növények fejlődésére, míg a további vizsgálatokkal a későbbiekben ellenállóbb növényeket is találhatnak, melyek fontos szerepet tölthetnek be a klímaváltozás korában. Hozzátették, idővel több hasonló minta feljuttatását tervezik, hogy az asztronauták a növekedési fázis valamennyi stádiumában mintát vehessenek a növényekből, amiket aztán külön-külön is elemezhetnek.

Reggie Gaudino, a vállalat fejlesztési igazgatója külön kiemelte, hogy kísérletük haszna leginkább a Földön érvényesülhet, hiszen ha sikerrel járnak az ellenállóbb kender- és kávéfélék nemesítése során, akkor telepítésük olyan helyeken is megoldható lesz, ahol korábban elképzelhetetlennek tűnt.

Előbbit főként a gyógyászatban egyre szélesebb körben használt kannabidiol (CBD) előállítása miatt vizsgálják, utóbbit pedig többek között a kávéfogyasztók legnagyobb örömére, hiszen a vadon élő cserjék rohamosan pusztulnak, a klímaváltozás miatt a termelés visszaszorul, az igény viszont egyre nagyobb a kávé iránt.

(Fotó: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Lebomlik-e a proton vagy sem? A kérdésre a válasz egyesítheti a fizika két ellentétes elméletét, és erre bizonyítékot a Hold mélyén találhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.