Hamarosan teszteli Oroszország az új interkontinentális rakétáját, a Satan 2-t

2021 / 05 / 08 / Felkai Ádám
Hamarosan teszteli Oroszország az új interkontinentális rakétáját, a Satan 2-t
Ha a tesztsorozat sikeresen zárul, 2022-től rendszeresíthetik ezt az új fegyvert, melyet úgy fejlesztettek, hogy a légvédelmi rendszerek se jelentsenek akadályt a számára.

Az RSZ–28 Szarmat (NATO-kódja: SS–X–30 Satan 2) egy orosz, föld alatti silóba telepített, folyékony hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakéta. Az orosz név (Szarmat), a szarmatákra utal egyébként, az első népre, akik nehézvértes lovasságot alkalmaztak. Az eszköz fejlesztését még 2009-ben kezdte a Makejev Állami Rakétaközpont, az első sikeres indítására pedig 2017-ben került sor a Pleszeck űrrepülőtér föld alatti silójából -- ez utóbbiról viszont a közvélemény csak 2018-ban értesült, amikor Vlagyimir Putyin nyilvánosan beszélt róla.

Mint pedig azt az orosz kormány által működtetett hírügynökség, a TASS megírta, Oroszország a közeljövőben három tesztkilövéssel is vizsgálja a Satan 2-t. Az első „repülés fejlesztési tesztig” már nem is kell túl sokat aludni, hiszen erre 2021 második felében fog sor kerülni – a célpont a Kamcsatka-félsziget Kura tesztterületén helyezkedik majd el. A rakétákat pedig a 2017-es indításhoz hasonlóan a Pleszeck űrrepülőtér silójából lövik ki, és a háromból az egyik teszt ezen rakéták maximális hatótávolságát fogja vizsgálni. Amennyiben ezek a tesztek sikerrel zárulnak, a Satan 2 2022-ben már hadrendbe is állhat.

A Cár-bomba semmi ehhez képest: a fegyver, amely kiirthatta volna az életet a Földön Nem ez a legnagyobb vagy a legerősebb nukleáris fegyver, ám a kobaltbomba mégis kiirthatta volna az életet a bolygón. Ám ha ilyen veszélyes, miért éppen az atomfegyverek ellen felszólaló Szilárd Leó hozakodott elő ennek a „Végítélet-gépnek” az ötletével? És tényleg nem gyártott soha senki ilyen bombát?

A termonukleáris MIRV harci résszel rendelkező RSZ–28 Szarmat az 1970-es években rendszeresített R–36-os ballisztikus rakétákat (ezek NATO kódja egyébként Satan, és ez látható a cikkhez használt nyitó- és címlapképen) válthatja fel a tervek szerint. Korábbi hírek szerint az eszköz akár 40 megatonnás töltetek célba juttatására is képes lehet. A 208 tonnás fegyver súlya a következőképp oszlik meg: 178 tonna üzemanyag mellett közel 10 tonna tömegű harci részt szállíthat, a hatótávolsága pedig 18 000 kilométer, ami – mint azt a Futurism írja – azt jelenti, hogy éppen csak nem tud elérni bármely célpontot a bolygón.

A Szarmat elődje, az említett R–36-os a Föld legerősebb interkontinentális rakétája volt, a Szarmat azonban több szempontból is aggasztóbb eszköz annál: a hatótávolságról már volt szó, ahogy a rettenetes tömegű harci részről is – ezek mellé társul, pontosabban ezeknek köszönhetően lehetséges, hogy a Satan 2 több módon is képes kikerülni a légvédelmi rendszereket. A 10 tonnás harci részbe ugyanis több robbanófej, valamint hangsebesség felett közlekedő jármű is elfér, melyeket a rakéta képes elindítani, így megnehezítve ezen eszközök észlelését, pláne az összes robbanófej megsemmisítését azok becsapódása előtt.

Másodszor pedig lerövidült az a gyorsulási szakasz, amíg az eszköz látható, és a rakétaelhárító rendszerek által sebezhető. Magyarán a hajtóművek sebesen a biztonságos zónába, az elhárítórendszerek hatósugarán kívülre menekítik a rakétát, ami innentől sebezhetetlen, amíg el nem éri a fő ballisztikus pályáját. Ehhez társul, hogy a Satan 2 kiszámíthatatlan útvonalakon is képes haladni, és meg tudja kerülni a rakétaelhárító-rendszereket. Sőt képes arra is, hogy az Északi- vagy a Déli-sark felől, nem várt irányból közelítse meg a célpontját.

(Kép:  R-36M rakéta (NATO kód: SS-18 Satan), Vadim Tolbatov/wikimedia commons, CC BY-SA 4.0)

További cikkek a témában:

Amerika leatomozta az oroszokat a Pentagon egy harci szimulációjában Mark Esper, az Egyesült Államok védelmi minisztere a múlt héten részt vett egy harci szimulációban, ahol a NATO állt hadban Oroszországgal Európában, és aminek keretében végül atombombát lőttek ki az oroszokra.

Egy amerikai admirális atomháborút vizionál Kínával és/vagy Oroszországgal Charles Richard, az Egyesült Államok haditengerészetének admirálisa szerint a Kínával, Oroszországgal vagy akár mindkettővel folytatott nukleáris háború „nagyon is valós lehetőség”.

Amikor az amerikai hadsereg a saját katonáit atomozta le Mai fejjel már nehéz elképzelni, hogy ilyen valaha megtörténhetett, de a hidegháborúban más szabályok érvényesültek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.