Hamarosan teszteli Oroszország az új interkontinentális rakétáját, a Satan 2-t

2021 / 05 / 08 / Felkai Ádám
Hamarosan teszteli Oroszország az új interkontinentális rakétáját, a Satan 2-t
Ha a tesztsorozat sikeresen zárul, 2022-től rendszeresíthetik ezt az új fegyvert, melyet úgy fejlesztettek, hogy a légvédelmi rendszerek se jelentsenek akadályt a számára.

Az RSZ–28 Szarmat (NATO-kódja: SS–X–30 Satan 2) egy orosz, föld alatti silóba telepített, folyékony hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakéta. Az orosz név (Szarmat), a szarmatákra utal egyébként, az első népre, akik nehézvértes lovasságot alkalmaztak. Az eszköz fejlesztését még 2009-ben kezdte a Makejev Állami Rakétaközpont, az első sikeres indítására pedig 2017-ben került sor a Pleszeck űrrepülőtér föld alatti silójából -- ez utóbbiról viszont a közvélemény csak 2018-ban értesült, amikor Vlagyimir Putyin nyilvánosan beszélt róla.

Mint pedig azt az orosz kormány által működtetett hírügynökség, a TASS megírta, Oroszország a közeljövőben három tesztkilövéssel is vizsgálja a Satan 2-t. Az első „repülés fejlesztési tesztig” már nem is kell túl sokat aludni, hiszen erre 2021 második felében fog sor kerülni – a célpont a Kamcsatka-félsziget Kura tesztterületén helyezkedik majd el. A rakétákat pedig a 2017-es indításhoz hasonlóan a Pleszeck űrrepülőtér silójából lövik ki, és a háromból az egyik teszt ezen rakéták maximális hatótávolságát fogja vizsgálni. Amennyiben ezek a tesztek sikerrel zárulnak, a Satan 2 2022-ben már hadrendbe is állhat.

A Cár-bomba semmi ehhez képest: a fegyver, amely kiirthatta volna az életet a Földön Nem ez a legnagyobb vagy a legerősebb nukleáris fegyver, ám a kobaltbomba mégis kiirthatta volna az életet a bolygón. Ám ha ilyen veszélyes, miért éppen az atomfegyverek ellen felszólaló Szilárd Leó hozakodott elő ennek a „Végítélet-gépnek” az ötletével? És tényleg nem gyártott soha senki ilyen bombát?

A termonukleáris MIRV harci résszel rendelkező RSZ–28 Szarmat az 1970-es években rendszeresített R–36-os ballisztikus rakétákat (ezek NATO kódja egyébként Satan, és ez látható a cikkhez használt nyitó- és címlapképen) válthatja fel a tervek szerint. Korábbi hírek szerint az eszköz akár 40 megatonnás töltetek célba juttatására is képes lehet. A 208 tonnás fegyver súlya a következőképp oszlik meg: 178 tonna üzemanyag mellett közel 10 tonna tömegű harci részt szállíthat, a hatótávolsága pedig 18 000 kilométer, ami – mint azt a Futurism írja – azt jelenti, hogy éppen csak nem tud elérni bármely célpontot a bolygón.

A Szarmat elődje, az említett R–36-os a Föld legerősebb interkontinentális rakétája volt, a Szarmat azonban több szempontból is aggasztóbb eszköz annál: a hatótávolságról már volt szó, ahogy a rettenetes tömegű harci részről is – ezek mellé társul, pontosabban ezeknek köszönhetően lehetséges, hogy a Satan 2 több módon is képes kikerülni a légvédelmi rendszereket. A 10 tonnás harci részbe ugyanis több robbanófej, valamint hangsebesség felett közlekedő jármű is elfér, melyeket a rakéta képes elindítani, így megnehezítve ezen eszközök észlelését, pláne az összes robbanófej megsemmisítését azok becsapódása előtt.

Másodszor pedig lerövidült az a gyorsulási szakasz, amíg az eszköz látható, és a rakétaelhárító rendszerek által sebezhető. Magyarán a hajtóművek sebesen a biztonságos zónába, az elhárítórendszerek hatósugarán kívülre menekítik a rakétát, ami innentől sebezhetetlen, amíg el nem éri a fő ballisztikus pályáját. Ehhez társul, hogy a Satan 2 kiszámíthatatlan útvonalakon is képes haladni, és meg tudja kerülni a rakétaelhárító-rendszereket. Sőt képes arra is, hogy az Északi- vagy a Déli-sark felől, nem várt irányból közelítse meg a célpontját.

(Kép:  R-36M rakéta (NATO kód: SS-18 Satan), Vadim Tolbatov/wikimedia commons, CC BY-SA 4.0)

További cikkek a témában:

Amerika leatomozta az oroszokat a Pentagon egy harci szimulációjában Mark Esper, az Egyesült Államok védelmi minisztere a múlt héten részt vett egy harci szimulációban, ahol a NATO állt hadban Oroszországgal Európában, és aminek keretében végül atombombát lőttek ki az oroszokra.

Egy amerikai admirális atomháborút vizionál Kínával és/vagy Oroszországgal Charles Richard, az Egyesült Államok haditengerészetének admirálisa szerint a Kínával, Oroszországgal vagy akár mindkettővel folytatott nukleáris háború „nagyon is valós lehetőség”.

Amikor az amerikai hadsereg a saját katonáit atomozta le Mai fejjel már nehéz elképzelni, hogy ilyen valaha megtörténhetett, de a hidegháborúban más szabályok érvényesültek.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.