Hangzatos helyett hasznos újdonságok érkeznek az iPhone-okra az MI-nek köszönhetően

2024 / 06 / 12 / Pőcze Balázs
Hangzatos helyett hasznos újdonságok érkeznek az iPhone-okra az MI-nek köszönhetően
Hosszas, szinte már években mérhető várakozás után kiderült, hogy hogyan fogja alkalmazni a generatív mesterséges intelligenciákat az Apple az iPhone-ok következő generációiban. Cupertino igyekszik a hasznosság és a magánszféra védelme között egyensúlyozni, és lehet, hogy sikerrel fog járni.

A generatív mesterséges intelligencia (MI), mint szinte az összes technológiai innováció, hatalmas dérral-dúrral, szinte pillanatok alatt érkezett meg a mindennapjainkba, ám az, hogy azokban hosszú távon milyen szerepet fog betölteni, gyakran csak évek alatt derül ki. A vállalatok elkezdték beépíteni a folyamataikba, például az ügyfélszolgálati működésükbe ezeket a rendszereket, a diákok szívesen nyúlnak a ChatGPT-hez, ha egy fogalmazást kell elkészíteniük, ám közben a terület óriásai sci-fibe illően licitálnak egymásra az újabb és újabb modelljeikkel. A GPT-4o zavarba ejtően emberi fogalmazásmódja, a Midjourney vagy a Sora lélegzetelállító képei, a Google videóalapú digitális asszisztense mind előrevetítenek egy olyan világot, amelyben az emberek egy része nagyon mást és nagyon másként fog csinálni, mint ma.

És az Apple mintha kimaradt volna mindebből

A Google már 2022 decemberében vörös riasztást adott ki az OpenAI-tól tartva, ám az Apple főhadiszállásán, Cupertinóban mintha nem láttak volna ki a kétes sorsú Vision Pro szemüvegeik prototípusai mögül. Persze évek óta használnak a telefonjaik és a számítógépeik MI-alapú megoldásokat, például a fényképek készítésénél és szerkesztésénél, de a generatív rendszerek látszólag teljesen készületlenül érték a világ egyik legértékesebb vállalatát.

Ezen volt hivatott változtatni a héten megrendezett, szokásos éves fejlesztői konferenciájuk, a WWDC. Ez az az esemény, ahol egy-két új iPad vagy Mac számítógép mellett alapvetően arról van szó, hogy az operációs rendszereik, mint az iOS, a macOS, az iPadOS vagy a watchOS következő verziói mire lesznek képesek, hogy a fejlesztők az újdonságok segítségével alakíthassák, tökéletesíthessék az appjaikat, programjaikat. Idén annyira az MI-re koncentrált az Apple, hogy egyetlen új kütyüt sem jelentettek be, kizárólag az operációs rendszereik változásairól beszéltek. Ahogyan a TechCrunch összeállítása is rámutat, ezeknek a java

úgy építi be az MI-t, hogy szinte észre sem vesszük. És ez lehet a legnagyobb előnyük.

A legfontosabb változás az lesz, hogy az iPhone 15 Prótól fölfele, illetve az M1-gyel vagy újabb chipekkel szerelt iPadeknél és Maceknél a gép érteni fogja, hogy nagyjából mit csinálunk, és segíteni fog nekünk. MI-alapon próbál ráérezni, hogy melyik az a hívás, amit a "Ne zavarj" ellenére föl szeretnénk venni; szól, ha elgépelünk valamit; könnyebben keres, akár szabadszavasan, a képeink között, és segít, hogy a fölösleges tárgyakat eltávolítsuk a fotóinkról; kedvesebbre vagy hivatalosabbra alakítja az emailjeinket, esetleg összefoglalja a hosszú üzeneteket, amiket kapunk, és így tovább. Lesz rendkívül korlátozottan működő képgenerátor program, és tudunk majd saját emojikat tervezni, de ezek még így sem nagy dolgok. Mégis érezhető változást, és fellendülő telefon-eladásokat hozhatnak.

Ha hinni lehet az Apple terveinek, akkor úgy lesz kényelmesebb használni a mobilunkat, hogy igazán fel sem fog tűnni. Ráadásul a magánszféra-védelmi és szerzői jogi szempontból kifejezetten aggályos MI-rendszerekkel szemben a modellek java helyben, a telefonunkon fut. Amikor mégis más szerverekhez kell kapcsolódnia egy-egy programnak, azt szigorúan anonim módon teszi, használat után azonnal törölve a felhasznált információkat - bár ehhez Kína vagy épp India kormányának is lesz egy-két szava a helyi felhasználóknál. Ha több tudásra vagy nagyobb kapacitásra volna szükségünk, akkor egy gombnyomással előhívhatjuk a ChatGPT-t, ami regisztráció nélkül és korlátlanul elérhető lesz az iPhone-tulajdonosok számára, és a jövőben más, hasonló MI-ket is integrálhatunk majd a telefonunk, számítógépünk mindennapi működésébe. Ha szeretnénk.

(Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.