Hány ember tartózkodik jelenleg az űrben?

2024 / 02 / 11 / Bobák Zsófia
Hány ember tartózkodik jelenleg az űrben?
Most, hogy már két űrállomás üzemel folyamatosan és a kereskedelmi űrutazások is fellendülőben vannak, néha egész sokan utaznak egyszerre az űrbe. Ha kíváncsiak vagyunk rá, jelenleg éppen hányan és név szerint kik tartózkodnak a Földön kívül, egyszerűen utánajárhatunk.

Az űrbe kijutni nem olcsó mulatság és nem is egyszerű a hosszas felkészülési folyamat és kötelező tréning miatt, de a kereskedelmi űrutazások fellendülésével mégis megszaporodott azoknak a száma, akik hosszabb-rövidebb időre kilátogatnak az űrbe. Mivel az űr határát két eltérő számítás szerint határozzák meg a hivatalos szervezetek, ezért nincs teljes egyetértés abban, hogy pontosan ki is számít űrutazóknak: a NASA és az Egyesült Államok Hadseregének definíciója szerint az űr a Föld felszínétől számítva 80 kilométeres magasságban kezdődik, míg a Fédération Aéronautique Internationale (FAI) a határt a Kármán-vonalnál, 100 kilométeres magasságban jelölte ki, ezért eltérő annak meghatározása is, hogy ki jutott ki valójában az űrbe.

A Nemzetközi Űrállomáson és a kínai űrállomáson, a Tienkungon dolgozó űrhajósok az alacsony Föld körüli pályán keringő állomásokon, tehát a felszíntől 340-450 km-es (ami a Tienkung keringési magassága), illetve 370-460 km-es (az ISS keringési magassága) magasságban egyértelműen átlépik a világűr határát, de a Virgin Galactic kereskedelmi űrutazási szolgáltatásának keretében szuborbitális útra induló űrturisták csak 88 kilométeres magasságba érnek el egy pár perc erejéig a VSS Unity fedélzetén, majd indulnak is vissza a Földre. Aki el szeretné hagyni a Földet több-kevesebb időre, azok előtt egyelőre ezek a lehetőségek állnak nyitva: nemzetiségétől (és sok más faktortól) is függően vagy az ISS-re, vagy a kínai űrállomásra, vagy a Virgin Galactic céggel űrugrásra vállalkozhat, legalábbis amíg a többi űrutazási program el nem kezdődik.

Jeff Bezos cége, a Blue Origin is szállított már utasokat az űrbe több mint 100 kilométeres magasságba, köztük William Shatnert, a Star Trek sorozat Kirk kapitányát, de a New Sheparddal kivitelezett missziókat 2022-ben egy hiba után leállították. A rakéta tavaly decemberben szállhatott fel újra, azonban egyelőre még utasok nélkül emelkedett 106 kilométeres magasságba. A NASA Artemis-programjának következő fázisában is kijutnak majd asztronauták az űrbe és az Orion űrkapszulában megkerülik a Holdat, de az Artemis II küldetés az eredeti tervekhez képest csúszásban van és 2025 szeptembere előtt biztosan nem kerül rá sor.

Az emberes űrprogramok és űrutazási szolgáltatások, valamint az űrállomások szűkössége miatt egyelőre elég könnyen követhető, hogy pontosan hány ember tartózkodik a világűrben, de ha nem szeretnénk külön-külön számon tartani, hogy éppen melyik küldetés zajlik a Nemzetközi Űrállomáson vagy máshol, akkor is egyszerűen utánajárhatunk a kérdésnek. Nincs más dolgunk, mint ellátogatni a Who is in Space oldalra, ahol rögtön láthatjuk a felsorolást azokról az emberekről, akik ebben a pillanatban az űrben töltik idejüket. A honlapon névvel és képpel együtt listázzák az űrhajósokat és űrturistákat, köztük az ISS és a Tienkung személyzetét. Jelenleg ezen a két űrállomáson összesen 10 személy található: az ISS-en a SpaceX által szállított Crew-7 négy tagja és a Szojuz MS-24-gyel érkező három űrhajós, a Tienkungon pedig a Sencsou-17 küldetés három taikonautája. Az Axiom Space Ax-3 privát űrhajós küldetése február 10-én ért véget, így az ISS-re három hétre ellátogató négy fős legénység már visszatért a Földre.

A Who is in Space oldalt a Smarter Every Day tudományos ismeretterjesztő csatorna készítői, Destin Sandlin és Geoff Barrett üzemeltetik eredetileg azzal a céllal, hogy "terjesszék a fantasztikus cselekedeteit, teljesítményét és szavait azoknak a férfiaknak és nőknek, akik jelenleg a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén vannak", de a honlap tanúsága szerint a pontosság kedvéért a felsorolást kiterjesztették minden űrutazóra, így a kínai űrállomás legénységére is.

(Borítókép: a NASA asztronautája, Andrew Morgan egy 2019-es űrséta közben integet/NASA Fotó: Axiom Space)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.