Három különleges légi jármű, ami szakít a hagyományokkal

2024 / 03 / 20 / Bobák Zsófia
Három különleges légi jármű, ami szakít a hagyományokkal
Bár készítettek már repülő csészealj alakú és Voith Schneider Propellerekkel működő eVTOL-okat is, de még mindig lehet újat mutatni a járműkategória terén.

Skai

Az Alaka’i Technologies eVTOL-ja (helyből történő fel-, és leszállásra alkalmas, elektromos légi jármű) a legtöbb gyártó hasonló járművétől eltérően nem akkumulátorokkal, hanem hidrogénnel működik. A cég szerint a hidrogénes meghajtás előnye, hogy az üzemanyagcellák sokkal könnyebbek az akkumulátoroknál, így az eVTOL-nak nem kell akkora terhet cipelnie repülés közben, ami kis méretű légi járművek esetében nagy előnyt jelent. A hidrogén emellett hosszabb hatótávot tesz lehetővé. Bár az üzemanyagcellás megoldás drágább, de a cég arra számít, hogy az előnyök felülírják a hátrányokat és előbb-utóbb sikerül lejjebb vinniük az üzemeltetési költségeket, a jelenlegi, óránkénti 1100 dollárról 800 dollárra - mondta el Hugh Kelly, az Alaka’i marketingigazgatója az AIN-nak.

Az üzemanyagcellákkal az eVTOL-ok kevésbé függenek majd a töltőpontként is üzemelő vertiport-infrastruktúrától és a repülést zöld hidrogén használatával környezetbarát módon tudják megoldani. A Skai prototípusának tesztelése már megkezdődött és elindították a Szövetségi Légügyi Hivatal engedélyeztetési eljárását is, de egyelőre nem tűztek ki konkrét időpontot a járművek forgalmazásának kezdetére. A Skait első körben repülőterekről a városokba (és vissza) utasokat szállító eszközként alkalmazzák majd, később bővíthetik a működési körét és akár utazásmegosztó szolgáltatásként is szolgálatba léphet. Kelly az eVTOL-os utazás árazásával kapcsolatban nem titkolja, hogy jóval drágább lehet az utakon való közlekedésnél: becslései szerint legalább háromszor annyiba kerül majd a levegőben történő taxizás, mint az Uberrel való utazás.

eCopter

Egy másik cég, az osztrák FlyNow Aviation ezzel ellentétben az eVTOL-okat éppen egy mindenki által megfizethető közlekedési módnak látja, amellyel elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lesznek a városi utazások által prezentált problémák: a zsúfolt utak, az autók általi légszennyezés, sőt, a tömegközlekedési eszközökön való utazás egészségügyi kockázatainak (például az influenzával való megfertőződésnek) veszélyei sem fenyegetik majd annyira az embereket. A gyártó viszonylag olcsó és hatékony légi eszköznek szánja a járművet, amelyeket eCoptereknek nevez: az eVTOL-ok ugyanis két propelleres koaxiális meghajtással rendelkeznek, emiatt különös alakú, kicsiny helikopterekre hasonlítanak. A járművek a hivatalos besorolás szerint is elektromos helikopternek számítanak a FlyNow leírása szerint.

Az eCopterekből terveznek egy-, és kétüléses, valamint hidrogénes változatot létrehozni és rakományok és emberek szállítására is használják majd őket. A FlyNow, az Alaka’i-hoz hasonlóan nem hisz benne, hogy a teljesen autonóm módon, pilóta nélkül repülő eVTOL-ok kora a közeljövőben elérkezhetne, ezért egyelőre csak ember által vezetett verziót készítenek belőle. A FlyNow jelenleg a fejlesztések közepén tart, a prototípust már elkészítették és a komponenseket vizsgálják, de repülési tesztekre még nem került sor.

Cavorite x7

A kanadai Horizon Aircraft járműve a Cavorite x7 nem a különleges kialakításban vagy meghajtásban tér el a versenytársaitól, hanem kapacitásában: a jármű 7 fős befogadóképességű és hatótávja 800 kilométeres. Ez a jellemző kiemeli a legtöbb VTOL és eVTOL közül, mivel ezek a járművek, pontosabban az utóbbi, elektromos verziók gyakran száz kilométeres vagy akár annál is kevesebb hatótávval rendelkeznek, vagyis ennyit tudnak megtenni egy feltöltéssel, mielőtt leszállóhelyet kellene keresniük a töltéshez vagy akkumulátorcseréhez. A legtöbb gyártó számára ez nem jelent hatalmas problémát, mivel az eVTOL-okkal megvalósított légitaxi szolgáltatást egyébként is csak a városokon belüli, rövidebb távú utazásokra szánják, de a hosszú távú repülést a kisebb kapacitású gépekkel nem is tudnák kivitelezni. A VTOL-ok között vannak ugyan 1000 kilométer hatótávú modellek is, amelyek fejlesztés alatt állnak, de a Horizon a hibrid, nem teljesen elektromos verziót valójában csak kezdeti megoldásnak szánja, később, az akkumulátor-technológia fejlődésével áttérnek az eVTOL-okra (hasonlóan nagy hatótávval).

A Cavorite x7 speciális HOVR technológiával ellátott szárnyai propellereket tartalmaznak, amelyek segítik a meghajtásban a járművet, így az kombinálja a "helikopterek mozgékonyságát a hagyományos repülőgépek erejével" a bemutatás szerint. A propellereket biztonságos magasságban, 115 km/h-ás sebesség elérése után egy panel automatikusan lefedi, ettől kezdve a jármű úgy halad a levegőben, mint egy normál repülő. A landolás szintén kétféle módon történhet: helikopter, illetve eVTOL módjára kis alapterületen is képes a leszállásra vagy kifutópályát is használhat az érkezéshez. A Cavorite x7 első változata tehát nem lesz elektromos ugyan, de a cég minél előbb igyekszik áttérni az akkumulátoros meghajtásra.

(Fotó: Alaka’i Technologies, FlyNow, Horizon)


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.