Három rendhagyó fűtési módszer - bitcoinbányászattal, szuperszámítógépekkel és adatközpontokkal

2024 / 01 / 17 / Bobák Zsófia
Három rendhagyó fűtési módszer - bitcoinbányászattal, szuperszámítógépekkel és adatközpontokkal
Miért menjen kárba a megtermelt hő, ha fel is lehet használni? Egyre többen fordulnak kézenfekvő, de eddig kevésbé elterjedt megoldásokhoz a fűtés biztosítására.

A bitcoin melege

A MintGreen cég 2021-ben jelentette be a kanadai Lonsdale Energiavállalattal indított közös projektjét, aminek keretében North Vancouver városának fűtését tervezik ellátni a bitcoinbányászat által generált hővel, hogy a kriptopénzzel való kereskedés során keletkező rengeteg hőenergia ne váljon feleslegessé. A Lonsdale Energiavállalat a bejelentés idején körülbelül 7000 lakás távhőszolgáltatását látta el a településen és ezek az otthonok lehetnek az elsők, amelyeket részben a bitcoin előállításához szükséges szerverek melege védhet a hidegtől.

A tervek szerint a MintGreen többszáz szervert telepít North Vancouverbe, és ezek energiafelhasználásának 96%-át hasznosítják majd hőenergia formájában. A cég immerziós folyadékhűtéssel vezeti el a felesleges hőt a szerverektől: az egységeket egy elektromosságot nem vezető olajjal teli tartályba helyezik el, majd a felmelegedett folyadékot egy hőcserélő rendszerhez juttatják, így éri el a távhőszolgáltató csővezetékeit. Az eszközt a MintGreen digitális kazánoknak nevezte el és ennek első "szeletét" 2023 novemberében mutatták be. A kisméretű Hot Slice prototípust további részegységek követik majd, míg össze nem áll a teljes berendezés.

A cég a tervek megvalósításán folyamatosan dolgozik és egy kisebb volumenű projektet már el is indítottak, amihez szintén a kriptovaluták melegét használják fel. A vancouveri Shelter Point Distillery főzde által készített whiskey-k, vodkák és ginek hordói már 2022-ben nyolc darab S9 bányagép által fűtve érlelték az italokat a MintGreennel közös program eredményeképpen. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a városi bitcoinfűtés mikor válik majd valóra, ha egyáltalán tényleg valóra válik.

Szuperhatékony fűtés szuperszámítógépekkel

Az Edinburghi Egyetem fejlett számítási létesítményének (ACF) szuperszámítógépe sok fontos kutatási projektben segíti a kutatókat, de hamarosan már nem csak a nagy teljesítményű komputer, hanem az általa termelt hő is hasznossá válhat. A klímamodellezéshez és más munkákhoz használt ARCHER2 szuperszámítógép évente 70 GWh hulladékhőt termel az egyetem leírása szerint, de hamarosan egy újabb, még erőteljesebb, exaflopos szuperszámítógépet terveznek szolgálatba állítani a létesítményben, ami az évente elpazarolt hőenergiát 272GWh-ra emeli. Ezzel az energiával a számítások szerint akár többezer otthon fűtését lehetne megoldani, amennyiben sikerül a megfelelő rendszert kialakítani.

Az infrastruktúra részeként a számítási központ közelében található, régi bányát fogják felhasználni, pontosabban annak vizét. A vizet a számítógépek elvezetett hője melegíti majd maximum 40 Celsius-fokra, majd innen természetes úton (a talajvízzel) a kijelölt épületekhez jut, ahol hőszivattyúkkal hasznosítják és melegítik vele az otthonokat. Az egyetem magyarázata szerint a módszer azért is lehet életképes megoldás a fűtés ellátására, mert az Egyesült Királyság lakosságának közel negyede él használaton kívüli bányák "felett", ezért ideális esetben akár hétmillió otthon hőszivattyús fűtési infrastruktúráját tudnák így kialakítani más intézmények bevonásával.

Szuperszámítógépeket más országokban is terveznek használni ilyen célokra: Magyarországon például a Debreceni Egyetemen elhelyezett Komondor szuperszámítógép által termelt hőt a helyi sportuszoda fűtéséhez alkalmazzák, ahogy azt Papp László, Debrecen polgármestere elmondta a számítógép januári átadóján.

Adatközpontokkal melegített otthonok

Az előzőhöz hasonló projekt formálódik az Octopus Energy és a Deep Green együttműködésével Angliában, ahol már az első tesztre is sor került: ennek keretében a Deep Green tavaly tavasszal egy kisebb adatközpontot épített Exmouth településének szabadidőközpontja alá, hogy azzal biztosítson lényegében ingyen fűtést az uszoda számára. A rendszer mindkét irányban működik: a szerverek melegítik a vizet és a hő elvezetése révén spórolni lehet a berendezések hűtésével. A rendszer kibővítése után már nem csak egy, hanem akár 200 uszoda profitálhat a megoldásból szerte az Egyesült Királyságban és erre nem is kell sokat várni, mivel az elkövetkező két évben tervezik a projekt kivitelezését a Guardian hírei szerint. Az uszodák csak az első lépést képviselik a tervekben, később a távhőszolgáltatók együttműködésével más helyekre is eljuthat az adatközpontok melege.


A Deep Green rendszere, ami összekapcsolja az adatközpontokat az uszodákkal és csak fenntartható módon termelt energiát használ (Kép: Deep Green)

A Microsoft is bejelentett egy ehhez hasonló programot a Fortummal közösen 2022-ben: a cég a Helsinki környékén épített új adatközpontjának felesleges hőenergiáját a közeli települések épületeihez vezeti el 900 kilométernyi vezetéken át, hogy közel 250 000 lakos juthasson ezen a módon meleghez. A Microsoft tavaly decemberben vásárolta meg a leendő adatközpontnak helyet adó, 21,6 hektáros területet Espooban, amelyet a Fortum által tavaly október óta épülő hőszivattyúrendszerhez kapcsolnak majd. A finn beruházás lesz (egyelőre) a legnagyobb ilyen jellegű projekt és a Microsoft adatközpontja három település, Espoo, Kauniainen és Kirkkonummi fűtési igényének 40%-át elégítheti ki.

(Fotó: EPPC, gremlin/Getty Images)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A Vénusz az üvegházhatás miatt vesztette el a vizét – ez lesz a Föld sorsa is?
A Vénusz az üvegházhatás miatt vesztette el a vizét – ez lesz a Föld sorsa is?
A klímaváltozás vezethet olyan elszabadult üvegházhatáshoz, ami miatt a Vénuszból a jelenleg ismert pokolbolygó lett? A kérdés most egy új kutatás kapcsán ismét előkerült. A cikkünkben elmondjuk, mennyire valós ez a fenyegetés.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.