Kanadában jövőre már kriptobányák melegével is fűtik a lakásokat

2021 / 10 / 24 / Bobák Zsófia
Kanadában jövőre már kriptobányák melegével is fűtik a lakásokat
A MintGreen cég nem csak bitcoin bányászatához való gépeket üzemeltet, hanem az azok által termelt hőt távhőszolgáltatók részére értékesíti, hogy semmi ne vesszen kárba.

A MintGreen cég és a kanadai Lonsdale Energiavállalat (Lonsdale Energy Corporation, LEC) közös projektjének keretében a kanadai North Vancouver városának bizonyos lakói már jövő évtől kezdve a bitcoin bányászat közben termelődő hővel fűthetik a lakásaikat a távhőszolgáltatónak köszönhetően. A város tulajdonában lévő LEC jelenleg 100 épület fűtését látja el a környéken, ezek összesen 7000 lakást tartalmaznak, vagyis a körülbelül 50 000 fős település lakosságának csak egy részét érinti a változás, de a MintGreen vezérigazgatójának, Colin Sullivannek elmondása szerint így is hosszú távon, 12 év alatt, 20 000 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak majd ki, legalábbis a hagyományos, gázzal fűtött megoldásokkal összehasonlítva.

A Lonsdale Energy Corporation már korábban is alkalmazott zöld energiát a távfűtéshez, az általuk használt energia egy részét napelemek termelték meg, most pedig további lépéseket tesznek a kibocsátás csökkentése felé, ami a vállalatnak és az egész városnak fontos célt jelent. North Vancouver 2050-re tűzte ki maga elé a karbonsemlegesség elérését, ennek elősegítése érdekében a távhőszolgáltató bármilyen üzem működtetéséből származó hőfelesleget szívesen hasznosít, ahogy azt a vállalat vezetője, Karsten Veng a Vancouver Sunnak nyilatkozta. A szolgáltató kiemelte, nem a bitcoin előállításában érdekeltek, csak az energiára van igényük, azonban, ha megvalósul a projekt, az azt jelenti, hogy a MintGreen többszáz szervert telepít majd a város által birtokolt területekre, ezek energiafelhasználásának 96%-át tudják majd hőenergia formájában hasznosítani Sullivan szerint.

A cég immerziós (merülő) folyadékhűtéssel vezeti el a felesleges hőt a szerverektől, vagyis az egységeket egy elektromosságot nem vezető olajjal teli tartályba helyezik el, majd a felmelegedett folyadékot egy hőcserélő rendszerhez jutattják, így éri el a távhőszolgáltató csővezetékeit. Veng szerint ezzel a módszerrel az elektromosságot tulajdonképpen kétszer használják fel.

"Ha egy olyan cég, mint a MintGreen a forrásait máshová helyezné, nem a távhő rendszer közelébe, az egészen biztosan pazarlás lenne"

- nyilatkozta a LEC vezérigazgatója a North Shore Newsnak - "Az egésznek a lényege, hogy hasznosítjuk ezt az egyébként kárbavesző hőt és az ügyfeleink számára elérhetővé tesszük, ezzel megakadályozzuk az üvegházhatású gázok légkörbe való kijutását."

A szolgáltató és a MintGreen által kötött megállapodás egyelőre még nem hivatalos, a szerverek telepítése előtt még a város önkormányzatának engedélyére is szükség van, de, amennyiben a hatóságok beleegyezésüket adják, a város is csatlakozik azokhoz a projektekhez, amelyek a bitcoin és más kriptovaluták bányászatából származó hőfelesleget megpróbálják hasznos módon alkalmazni. Hasonló próbálkozásokra bőven vannak példák a világban, egy szintén kanadai vállalat, a Heatmine például 2018-ban állt elő hasonló ötlettel, a pilot fázisban egy helyi epertermelő üvegház energiaellátását fedezték a bányagépek hőjével, de akad olyan vállalkozó is, többek között Thomas Smith, a Gado Images társalapítója, aki a saját otthonát vagy éppen a csirkéi lakóhelyét fűti a gépekkel.

(Fotó: Wikimedia Commmons, Pxfuel)

További cikkek a témában:

Megint nagyot esett a bitcoin, Kínában leállhatott a termelés kilencven százaléka


Volt gulág helyén épül Bitcoin bányászhotel az Északi-sarkon Régen munkaszolgálatos foglyok bányásztak rezet Norilszkban, most Bitcoint fognak bányászni a hatalmas központban, ahol cégek bérelhetnek szervereket az ügyleteikhez. A kriptobányászat rendkívüli energiaköltségeinek csökkentése érdekében a világ legtávolabbi sarkában is bányákat nyitnak a cégek.
Egymillió eurót nyerhet, aki a legjobb fűtési rendszert tervezi meg Helsinkinek! Szén-, gáz-, fatüzelés kizárt, de minden jöhet, ami nem juttat CO2-t a légkörbe. Elindult Helsinki nyilvános pályázata a klímabarát városfűtésre.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.