Kanadában jövőre már kriptobányák melegével is fűtik a lakásokat

2021 / 10 / 24 / Bobák Zsófia
Kanadában jövőre már kriptobányák melegével is fűtik a lakásokat
A MintGreen cég nem csak bitcoin bányászatához való gépeket üzemeltet, hanem az azok által termelt hőt távhőszolgáltatók részére értékesíti, hogy semmi ne vesszen kárba.

A MintGreen cég és a kanadai Lonsdale Energiavállalat (Lonsdale Energy Corporation, LEC) közös projektjének keretében a kanadai North Vancouver városának bizonyos lakói már jövő évtől kezdve a bitcoin bányászat közben termelődő hővel fűthetik a lakásaikat a távhőszolgáltatónak köszönhetően. A város tulajdonában lévő LEC jelenleg 100 épület fűtését látja el a környéken, ezek összesen 7000 lakást tartalmaznak, vagyis a körülbelül 50 000 fős település lakosságának csak egy részét érinti a változás, de a MintGreen vezérigazgatójának, Colin Sullivannek elmondása szerint így is hosszú távon, 12 év alatt, 20 000 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak majd ki, legalábbis a hagyományos, gázzal fűtött megoldásokkal összehasonlítva.

A Lonsdale Energy Corporation már korábban is alkalmazott zöld energiát a távfűtéshez, az általuk használt energia egy részét napelemek termelték meg, most pedig további lépéseket tesznek a kibocsátás csökkentése felé, ami a vállalatnak és az egész városnak fontos célt jelent. North Vancouver 2050-re tűzte ki maga elé a karbonsemlegesség elérését, ennek elősegítése érdekében a távhőszolgáltató bármilyen üzem működtetéséből származó hőfelesleget szívesen hasznosít, ahogy azt a vállalat vezetője, Karsten Veng a Vancouver Sunnak nyilatkozta. A szolgáltató kiemelte, nem a bitcoin előállításában érdekeltek, csak az energiára van igényük, azonban, ha megvalósul a projekt, az azt jelenti, hogy a MintGreen többszáz szervert telepít majd a város által birtokolt területekre, ezek energiafelhasználásának 96%-át tudják majd hőenergia formájában hasznosítani Sullivan szerint.

A cég immerziós (merülő) folyadékhűtéssel vezeti el a felesleges hőt a szerverektől, vagyis az egységeket egy elektromosságot nem vezető olajjal teli tartályba helyezik el, majd a felmelegedett folyadékot egy hőcserélő rendszerhez jutattják, így éri el a távhőszolgáltató csővezetékeit. Veng szerint ezzel a módszerrel az elektromosságot tulajdonképpen kétszer használják fel.

"Ha egy olyan cég, mint a MintGreen a forrásait máshová helyezné, nem a távhő rendszer közelébe, az egészen biztosan pazarlás lenne"

- nyilatkozta a LEC vezérigazgatója a North Shore Newsnak - "Az egésznek a lényege, hogy hasznosítjuk ezt az egyébként kárbavesző hőt és az ügyfeleink számára elérhetővé tesszük, ezzel megakadályozzuk az üvegházhatású gázok légkörbe való kijutását."

A szolgáltató és a MintGreen által kötött megállapodás egyelőre még nem hivatalos, a szerverek telepítése előtt még a város önkormányzatának engedélyére is szükség van, de, amennyiben a hatóságok beleegyezésüket adják, a város is csatlakozik azokhoz a projektekhez, amelyek a bitcoin és más kriptovaluták bányászatából származó hőfelesleget megpróbálják hasznos módon alkalmazni. Hasonló próbálkozásokra bőven vannak példák a világban, egy szintén kanadai vállalat, a Heatmine például 2018-ban állt elő hasonló ötlettel, a pilot fázisban egy helyi epertermelő üvegház energiaellátását fedezték a bányagépek hőjével, de akad olyan vállalkozó is, többek között Thomas Smith, a Gado Images társalapítója, aki a saját otthonát vagy éppen a csirkéi lakóhelyét fűti a gépekkel.

(Fotó: Wikimedia Commmons, Pxfuel)

További cikkek a témában:

Megint nagyot esett a bitcoin, Kínában leállhatott a termelés kilencven százaléka


Volt gulág helyén épül Bitcoin bányászhotel az Északi-sarkon Régen munkaszolgálatos foglyok bányásztak rezet Norilszkban, most Bitcoint fognak bányászni a hatalmas központban, ahol cégek bérelhetnek szervereket az ügyleteikhez. A kriptobányászat rendkívüli energiaköltségeinek csökkentése érdekében a világ legtávolabbi sarkában is bányákat nyitnak a cégek.
Egymillió eurót nyerhet, aki a legjobb fűtési rendszert tervezi meg Helsinkinek! Szén-, gáz-, fatüzelés kizárt, de minden jöhet, ami nem juttat CO2-t a légkörbe. Elindult Helsinki nyilvános pályázata a klímabarát városfűtésre.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.