Honnan lehet e-könyveket ingyen, legálisan letölteni?

2021 / 02 / 23 / Perei Dóra
Honnan lehet e-könyveket ingyen, legálisan letölteni?
Az információs- és technológiai forradalom modern társadalmunk olvasáshoz fűződő viszonyát is megváltoztatta. Míg egyesek továbbra is a klasszikus, nyomtatott formátumú könyvekre esküsznek, mostanra legalább ennyien áttértek a helytakarékos, ingyenes e-book letöltésre. Nos, kétségkívül mindkettőnek megvannak a maga előnyei, hiszen az e-book letöltés praktikus, a klasszikus, nyomtatott könyv pedig a maga tapintható-szagolható fizikai valójával emeli magasabb szintre az olvasás élményét. Cikkünkben kifejtjük, hogyan szerezhetünk meg bizonyos - magyar és angol nyelvű - digitális könyveket ingyen, és természetesen legálisan.

E-book=a digitalizáció hozadéka

Az e-book, más néven e-könyv elektronikus formátumú, letölthető kötet, a hagyományos, nyomtatott könyv digitális megfelelője, míg az e-book-olvasó a letöltés és olvasás eszköze, amely leginkább egy tabletre hasonlít azzal a különbséggel, hogy annak speciális kijelzője nem világít, így a hagyományos kijelzőkkel ellentétben nem terheli szemünket. Az e-book letöltés az internet megjelenésével szinte egy időben indult hódító útjára, hiszen az embereknek számtalan esetben szükségük volt, illetve lehet ma is könyvek, szakkönyvek digitális megszerzésére, amelyek gyakran nagyon drágán, vagy csak a könyvtárak polcain elérhetőek. A fizetős e-book letöltés elterjedése után gyorsan megjelent az ingyenes változatok iránti igény, a piac pedig ehhez igazodva a legtöbb, nem aktuális sikerkönyv letöltését ingyenessé, vagy nagyon olcsóvá tette, így gyakorlatilag

manapság egy jó e-book-olvasó segítségével fillérekből megszerezhetjük, amit szeretnénk.

Az e-book letöltés előnyei

  • Helytakarékosság: nem gond, ha a lakásban nincs elég helyük a könyveknek, hiszen roskadozó könyvespolcok helyett egyetlen eszközön tárolhatunk mindent.
  • Ingyenesség: az e-book letöltés - néhány esettől eltekintve - ingyen megoldható. Nagyobb, ám remélhetőleg egyszeri beruházást az e-book-olvasó jelent, amely kapcsán mi döntjük el, hogy mennyire fejlett eszközt szeretnénk, és nyilván az árát is ez határozza meg.
  • E-ink vagy LCD kijelzők: az E-ink csak akkor fogyaszt energiát, ha lapozunk, kifejezetten sokáig bírja az akkumulátor, ez a tipikus e-book-olvasó kijelzője. A komolyabb eszközöknél pedig az LCD már videók nézésére is alkalmas.
  • Platformfüggő és platformfüggetlen e-book letöltés.

Az ősi könyvtárak elhagyott városában Chinguetti ősi afrikai városa egykor a Szahara karavánjainak és zarándokainak kedvelt megállója volt. Mivel az itt áthaladó emberek közül sokan gazdagok és jól képzettek voltak, könyvtárak nyíltak az útvonal mentén, hogy a látogatók olvashassanak és írhassanak.

Pdf könyvek letöltése ingyen, legálisan:

Arcanum Kézikönyvtár: az internet és az ADT megjelenése előtt az Arcanum CD- és DVD-ROM-on adott ki digitalizált műveket, többnyire szépirodalmi műveket, néprajzi gyűjteményeket, enciklopédiákat, szótárakat, lexikonokat, illetve város- és családtörténeteket, melyek mára igencsak elavultak, az oldal kezelői azonban fontosnak tartották, hogy a legfontosabb kiadványaikat megőrizzék a jövőnek, ezért a legértékesebb CD és DVD kiadványaikat ingyenesen elérhetővé tették.

ArchívNet: a Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította a huszadik század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap olvasótábora azóta is szerteágazó, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni. Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben szerepelnek a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések).

Egy hiánypótló weboldal, ha már torkig vagyunk a bezártsággal Erkam Şeker legszívesebben két szenvedélyének hódol: a világ körüli autókázásnak, miközben a háttérben kedvenc rádiócsatornája dallamait hallgatja. Mivel ez most nem játszik, kitalálta, hogyan varázsolhatná az élményt nappalijába, majd ezt a netezőkkel is megosztotta.

Digitális Irodalmi Akadémia (DIA):Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) 1998 tavaszától létezik, küldetése a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak átmentése a digitális korba, értékeinek megőrzésével, közvetítésével és népszerűsítésével. Itt viszonylag széles skálán kereshetünk a letölthető könyvek palettáján, többek között bibliográfia, dráma, életrajz, esszé, interjú, próza, regény, riport, vers témakörökben. A közönség számára nyújtott internetes szolgáltatás tartalmát az eredeti szövegkiadást alapul tekintő, új, javított, hiteles kiadások alkotják. A DIA révén a kortárs magyar irodalom alkotásainak

egyre bővülő köre, egységes adatbázisban, ingyenesen elérhető és megismerhető a világ bármely pontján.

Digitális Tankönyvtár: az Oktatási Hivatal által fejlesztett, dinamikusan bővülő és megújuló Digitális Tankönyvtár (DTK) célja, hogy hiánypótló és színvonalas szakkönyvek, tankönyvek, jegyzetek közzétételével támogassa a felsőoktatásban résztvevők tanulmányait, tudományos munkáját. Adatbázisa főként szakirodalmi műveket tartalmaz, közel négyezer könyvet és hatezer folyóiratot.

Hungaricana:szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Érdekesség, hogy az adatbázis már 2018-ban több mint tíz millió bedigitalizált oldalt tett elérhetővé az érdeklődők számára.

Képregény múzeum blog: régi magyar, magyarul megjelent és magyar vonatkozású képregények, képregényes érdekességek tárháza, mint ahogy azt az oldal neve is sugallja.

Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet: a magyar kormány 2011 nyarán hozta létre a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA), az 1957-ben alapított Magyar Nemzeti Filmarchívum utódjaként. Ezen a központi online felületen teszik közzé a már összegyűjtött, digitalizált és feldolgozott értékeket a legnagyobb állami gyűjteménytől a legkisebb magánmúzeumig. Céljuk az eddig zártan, szétszórtan működő digitális archívumok rendszerének összekapcsolása, hogy egyrészt ne kallódjanak el a gyűjteményi tételek, másrészt, hogy ne csak most, hanem a jövőben kíváncsi gyerekek és érdeklődő felnőttek számára is tudást, szórakozást jelentő mindennapi kincsek legyenek.

Magyar Elektronikus könyvtár (MEK): MEK alighanem napjaink legismertebb és leggazdagabb e-book-lelőhelye. Valóságos "mozgalom" alakult ki körülötte, hiszen bárki részt vehet a könyvtár fejlesztésében és az állomány gyarapításában, és felajánlhat saját műveket vagy mások számítógépre vitt írásait, feltéve, hogy ezzel nem sérti azok copyright jogait. Az oldal kinézete nem túl modern, cserébe viszont átlátható, és persze a lényeg, hogy több mint tizennégyezer ingyen letölthető könyvet tartalmaz.

Papírontúl: a Papírontúl ezerkétszáznál is több e-könyv lelőhelye, melyekhez ingyenesen és teljesen jogszerűen juthatunk hozzá. A letölthető pdf könyvek többsége a MEK-ről származik, amelyek letöltési linkje közvetlenül is megtalálható a Papírontúl táblázatában. Ha a főoldal jobb oldalán lévő "We Love Books" ikonra kattintunk, akkor pedig megjelenik az ugyanezen név alatt futó Facebook csoport, ahol megannyi információt, elérhetőséget vagy bármit megoszthatunk az e-könyvekről, beleértve az aktuális akciókat, időszaki vagy állandó ingyenes címeket. Egyetlen egy szabály van, melynek be nem tartása azonnali kitiltást von maga után: illegális vagy nem ellenőrizhető forrásból származó tartalom megosztása szigorúan tilos.

Külföldi lelőhelyek

A Gutenberg Project nevű oldalon körülbelül hatvanötezer klasszikus, angol nyelvű kötetből válogathatunk, és viszonylag könnyen navigálhatunk az egyes szekciók között. A könyveket Kindle formátumban is letölthetjük, majd a gépről az olvasóra másolhatjuk, de egyszerűbb, ha csatolmányként rögtön az e-book-olvasónkra küldjük. Aki Amazon Kindle gépet használ, itt megnézheti az eszköz e-mail címét.

Az Open Library a Gutenberg Project-hez hasonló elven működik, plusz itt még regisztrálnunk sem szükséges a kereséshez. Az oldalkészítők célja, hogy idővel minden, az emberiség történetében valaha megjelent művet publikussá tegyenek az olvasóközönség számára: jelenleg körülbelül hetvenezer kötetből választhatunk. Bónuszként pedig átállíthatjuk a böngészőfelületet, ettől az egész olyan lesz, mintha valóban a könyvtár polcai között keresgélnénk, és ha éppen úgy tetszik, a borítója alapján is kiválaszthatjuk a könyveket.

További cikkek a témában:

Ingyenes múzeumok, kiállítások, színházi előadások, filmek, hangjátékok, sorozatok, könyvek online A COVID-19 járvány arra kényszerít bennünket, hogy valahogy kibírjuk az otthon 4 fala között, amiben sokat segíthetnek a kulturális tartalomszolgáltatók nagylelkű felajánlásai.

Hétvégi 3D-s séták az ókor birodalmaiban és városaiban Gombamód szaporodnak az ókor nagy birodalmait bemutató egyre életszerűbb 3D-s alkotások, melyekből most összeszedtünk néhányat a Rakéta olvasóinak.

Az ősi könyvtárak elhagyott városában Chinguetti ősi afrikai városa egykor a Szahara karavánjainak és zarándokainak kedvelt megállója volt. Mivel az itt áthaladó emberek közül sokan gazdagok és jól képzettek voltak, könyvtárak nyíltak az útvonal mentén, hogy a látogatók olvashassanak és írhassanak.

(Fotó: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
A Honor június 12-én, Párizsban tartotta a meg a Honor 200-széria európai premierjét, amellyel a felső-középkategóriában állít komoly kihívókat a konkurenciának.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.