A CIA kiderítette, mi okozhatta az amerikai diplomaták rejtélyes megbetegedését

2022 / 01 / 20 / Bobák Áron
A CIA kiderítette, mi okozhatta az amerikai diplomaták rejtélyes megbetegedését
A Havanna-szindróma néven ismert betegségről korábban az is felmerült, hogy mikrohullámú fegyverrel elkövetett, célzott támadások állhatnak a háttérben, de a Központi Hírszerző Ügynökség friss jelentése szerint ez az esetek túlnyomó többségében kizárható.

Pokoli fejfájás, csikorgó zaj és kognitív zavarok - ilyen és ehhez hasonló tünetekről számolt be az elmúlt években számos Kubában, Ausztriában és a világ más pontjain dolgozó amerikai diplomata, akik közül néhánynak a betegség olyannyira tönkretette az életét, hogy a munkahelyüket is ott kellett hagyniuk. A Havanna-szindróma néven ismert betegséget először 2016-ban azonosították a kubai fővárosban, az azóta eltelt több mint öt évben pedig nagyjából ezer további esetről érkezett jelentés a világ számos országából. A kizárólag amerikai hivatalnokokat sújtó betegséget azonosították Vietnamban, Indiában és Ausztriában is, de még Washingtonban is találtak olyan eseteket, amelyekre szintén a Havanna-szindróma által kiváltott tünetek voltak a jellemzőek.

A megbetegedésekre korábban számos teória született, egyesek a szúnyogok ellen alkalmazott vegyi anyagokat, míg mások a karibi-térségben elterjedt rövidfarkú szöcskét tették felelőssé a tünetekért, többen viszont azt is felvetették, hogy valószínűleg tömeghisztériáról lehet szó. Az elmúlt években ugyanakkor egyre gyakrabban került elő az a teória is, hogy a tüneteket egy ellenséges ország szándékos ténykedése okozhatja, akik valamilyen mikrohullámú vagy energiafegyverrel célzottan támadják az amerikai diplomatákat. Ezt a feltételezést ugyanakkor a fejsérülésre emlékeztető tüneteken kívül semmi sem támasztotta alá, a CIA frissen kiadott jelentése szerint pedig a legtöbb esetben kizárható, hogy a megbetegedéseket egy ilyen technológia okozta volna.

Mikrohullámú fegyverrel támadják az amerikai állampolgárokat? Terjed a Havanna Szindróma az Egyesült Államokban, a szenátus hétfőn már az áldozatoknak járó támogatást is megszavazta.

Az ügynökség munkatársai mintegy ezer esetet vizsgáltak át alaposan, amelyek túlnyomó többségéről megállapították, hogy a tüneteket a környezeti hatások, nem diagnosztizált betegség vagy a munkával járó stressz okozhatta - írja a The New York Times. A jelentés ugyanakkor azt is leszögezi, hogy nagyjából két tucat esetben a tünetekre nem találtak elfogadható magyarázatot, így ezeknél az eseteknél további vizsgálatokra van szükség. William J. Burns, a CIA igazgatója igyekezett leszögezni, hogy nem állítják, hogy az áldozatok nem valódi tüneteket tapasztaltak magukon, és hangsúlyozta, hogy a nyomozás még nem ért véget. A nyitva maradt esetekkel kapcsolatban az ügynökség egyik munkatársa a lapnak úgy nyilatkozott, hogy egyelőre semmilyen magyarázatot nem zártak ki - vagyis ezekben az esetekben továbbra is lehetséges, hogy mikrohullámú fegyverrel elkövetett támadás áll a háttérben.

A The New York Times a mostani jelentés kapcsán több áldozattal is beszélt, akik egyöntetűen elégedetlenségüknek adtak hangot a dokumentumban foglaltakkal kapcsolatban. Egyikük, az ügynökség egyik névtelenül nyilatkozó jelenlegi munkatársa elmondta, hogy az amerikai kormány kifejezetten biztatta az embereket, hogy jelentsék, ha a Havanna-szindróma tüneteit érzékelik magukon, ez pedig jelentősen megnehezíthette a CIA elemzői számára, hogy elkülönítsék a valódi eseteket azoktól, amiknek valójában semmi közük nem volt a Havanna-szindrómához. A kormány részéről ezzel a felvetéssel kapcsolatban azt nyilakozták a lapnak, hogy valóban ösztönözték a diplomatákat a tünetek jelentésére, amire azért volt szükség, hogy minél előbb megkezdhessék az ilyen betegségben szenvedők kezelését.

(Borítókép: Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége Havannában, Fotó: Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)

Mikrohullámú fegyverek okozhatták a Havanna Szindrómát az USA legzavarosabb kémtörténetében 2016-ban a Kubába kihelyezett amerikai diplomatákat különös betegség támadta meg: erős zajokra, fejfájásra, memóriazavarokra, hányingerre panaszkodtak. Magyarázatot nem találtak az estekre. Tömeghisztéria vagy titokzatos mikrohullámú fegyver bevetése áll a háttérben?


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.