A CIA kiderítette, mi okozhatta az amerikai diplomaták rejtélyes megbetegedését

2022 / 01 / 20 / Bobák Áron
A CIA kiderítette, mi okozhatta az amerikai diplomaták rejtélyes megbetegedését
A Havanna-szindróma néven ismert betegségről korábban az is felmerült, hogy mikrohullámú fegyverrel elkövetett, célzott támadások állhatnak a háttérben, de a Központi Hírszerző Ügynökség friss jelentése szerint ez az esetek túlnyomó többségében kizárható.

Pokoli fejfájás, csikorgó zaj és kognitív zavarok - ilyen és ehhez hasonló tünetekről számolt be az elmúlt években számos Kubában, Ausztriában és a világ más pontjain dolgozó amerikai diplomata, akik közül néhánynak a betegség olyannyira tönkretette az életét, hogy a munkahelyüket is ott kellett hagyniuk. A Havanna-szindróma néven ismert betegséget először 2016-ban azonosították a kubai fővárosban, az azóta eltelt több mint öt évben pedig nagyjából ezer további esetről érkezett jelentés a világ számos országából. A kizárólag amerikai hivatalnokokat sújtó betegséget azonosították Vietnamban, Indiában és Ausztriában is, de még Washingtonban is találtak olyan eseteket, amelyekre szintén a Havanna-szindróma által kiváltott tünetek voltak a jellemzőek.

A megbetegedésekre korábban számos teória született, egyesek a szúnyogok ellen alkalmazott vegyi anyagokat, míg mások a karibi-térségben elterjedt rövidfarkú szöcskét tették felelőssé a tünetekért, többen viszont azt is felvetették, hogy valószínűleg tömeghisztériáról lehet szó. Az elmúlt években ugyanakkor egyre gyakrabban került elő az a teória is, hogy a tüneteket egy ellenséges ország szándékos ténykedése okozhatja, akik valamilyen mikrohullámú vagy energiafegyverrel célzottan támadják az amerikai diplomatákat. Ezt a feltételezést ugyanakkor a fejsérülésre emlékeztető tüneteken kívül semmi sem támasztotta alá, a CIA frissen kiadott jelentése szerint pedig a legtöbb esetben kizárható, hogy a megbetegedéseket egy ilyen technológia okozta volna.

Mikrohullámú fegyverrel támadják az amerikai állampolgárokat? Terjed a Havanna Szindróma az Egyesült Államokban, a szenátus hétfőn már az áldozatoknak járó támogatást is megszavazta.

Az ügynökség munkatársai mintegy ezer esetet vizsgáltak át alaposan, amelyek túlnyomó többségéről megállapították, hogy a tüneteket a környezeti hatások, nem diagnosztizált betegség vagy a munkával járó stressz okozhatta - írja a The New York Times. A jelentés ugyanakkor azt is leszögezi, hogy nagyjából két tucat esetben a tünetekre nem találtak elfogadható magyarázatot, így ezeknél az eseteknél további vizsgálatokra van szükség. William J. Burns, a CIA igazgatója igyekezett leszögezni, hogy nem állítják, hogy az áldozatok nem valódi tüneteket tapasztaltak magukon, és hangsúlyozta, hogy a nyomozás még nem ért véget. A nyitva maradt esetekkel kapcsolatban az ügynökség egyik munkatársa a lapnak úgy nyilatkozott, hogy egyelőre semmilyen magyarázatot nem zártak ki - vagyis ezekben az esetekben továbbra is lehetséges, hogy mikrohullámú fegyverrel elkövetett támadás áll a háttérben.

A The New York Times a mostani jelentés kapcsán több áldozattal is beszélt, akik egyöntetűen elégedetlenségüknek adtak hangot a dokumentumban foglaltakkal kapcsolatban. Egyikük, az ügynökség egyik névtelenül nyilatkozó jelenlegi munkatársa elmondta, hogy az amerikai kormány kifejezetten biztatta az embereket, hogy jelentsék, ha a Havanna-szindróma tüneteit érzékelik magukon, ez pedig jelentősen megnehezíthette a CIA elemzői számára, hogy elkülönítsék a valódi eseteket azoktól, amiknek valójában semmi közük nem volt a Havanna-szindrómához. A kormány részéről ezzel a felvetéssel kapcsolatban azt nyilakozták a lapnak, hogy valóban ösztönözték a diplomatákat a tünetek jelentésére, amire azért volt szükség, hogy minél előbb megkezdhessék az ilyen betegségben szenvedők kezelését.

(Borítókép: Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége Havannában, Fotó: Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)

Mikrohullámú fegyverek okozhatták a Havanna Szindrómát az USA legzavarosabb kémtörténetében 2016-ban a Kubába kihelyezett amerikai diplomatákat különös betegség támadta meg: erős zajokra, fejfájásra, memóriazavarokra, hányingerre panaszkodtak. Magyarázatot nem találtak az estekre. Tömeghisztéria vagy titokzatos mikrohullámú fegyver bevetése áll a háttérben?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.