Helyettünk pakol be a szekrénybe a legújabb humanoid robot

2024 / 04 / 24 / Bobák Áron
Helyettünk pakol be a szekrénybe a legújabb humanoid robot
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a humanoid robotok aranykorát éljük, hiszen gyakorlatilag nem telik el úgy nap, hogy ne érkezne valamilyen hír egy új androidról. A legújabb versenyző az izraeli Mentee Robotics robotja, amely két év fejlesztés után most került olyan állapotba, hogy a nagyközönség előtt is megmutassa képességeit.

Bár a Menteebot megjelenésre kevésbé tűnik kiforrottnak, mint a Tesla Optimus vagy a Boston Dynamics új Atlas robotja, ám a videó tanúsága szerint a 175 centiméter magas és nagyjából 70 kilós robot ettől függetlenül még igen hasznos társ lehet a hétköznapokban. A robot a gépi látásnak köszönhetően valós időben, három dimenzióban képes feltérképezni a környezetét, így ismeretlen terepen is remekül navigál, a természetes nyelvfeldolgozás és a gépi tanulás segítségével pedig nem csak megérti, amit mondanak neki, de kiválóan tud kommunikálni is, emellett új dolgokra is megtanítható pusztán azáltal, ha elmagyarázzák a feladatot vagy megmutatják neki, hogy mit kell csinálnia.

A most kiadott videón például azt láthatjuk, hogy a robot először az emberi utasítást követve a konyhaasztalhoz megy, majd az azon található gyümölcsöket berakja egy tárolóba, ezután pedig a dobozt beteszi a szekrénybe. Készítői szerint a Menteebot a házimunka számos területén lesz hasznos segítség, hiszen a takarításban, a kimosott ruhák elpakolásában vagy akár az asztal terítésében is közre tud működni, 25 kilogrammos teherbírásának köszönhetően pedig raktárakban is használható. A Mentee Robotics szerint a robot 2025 elején kerül majd boltokba, de azt egyelőre nem közölték, hogy mennyibe fog kerülni.

(IE)

Néhány hét alatt is látványosan sokat fejlődtek a 1X emberszerű robotjai Az EVE névre keresztelt android képes egy bevásárlózacskóból kipakolni a dolgokat a szekrénybe, és a Tesla Optimusszal ellentétben a pólót is segítség nélkül hajtogatja össze.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.