Hét nap csúszással tért vissza a Földre az Ax-1 misszió legénysége

2022 / 04 / 27 / Bobák Áron
Hét nap csúszással tért vissza a Földre az Ax-1 misszió legénysége
Az első, kizárólag privát asztronautákból álló ISS-misszió eredetileg nyolc napot töltött volna el az űrállomáson, de végül több mint két hétig maradtak.

Az Axiom Space által szervezett küldetés április 8-án indult el a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX rakétájával, és eredetileg április 18-án kellett volna visszatérnie a Földre, ám a kijelölt landolási zónákban tapasztalható időjárási körülmények miatt a visszaindulást újra és újra el kellett halasztani. Az Endeavour űrkapszula így végül csak április 25-én dokkolt ki az ISS Harmony moduljából, és 16 órával később, magyar idő szerint este 7:06-kor landolt Florida partjainál az Atlanti-óceánban.

Az Ax-1 misszió tagjai ezt biztosan nem bánták, hiszen a küldetés parancsnokát, Michael López-Alegríát kivéve fejenként 55 millió dollárt fizettek a nem mindennapi utazásért, ami így végül egy héttel hosszabb lett a tervezettnél. "Isten hozta önöket újra a Földön. Az Axiom-1 misszió az űrrepülés új korszakának a kezdetét jelöli. Reméljük, élvezték a néhány extra napot az űrben és köszönjük, hogy a SpaceX-et választották" - így üdvözölte a küldetésirányítás a visszatérő asztronautákat a földet érés után. A leszállás pillanatát az alábbi videón, 1:08:39 után lehet megtekinteni.

Ha a misszió tagjai nem is bánták az extra hetet, a NASA-nak elég sürgős volt, hogy az űrhajósok visszatérjenek a Földre, hiszen alig másfél nappal később, magyar idő szerint szerda reggel már indul is a SpaceX másik űrhajója, ami az amerikai űrügynökség három asztronautáját, valamint egy olasz űrhajóst visz az űrállomásra. Mivel az ISS-en az elmúlt 15 napban az Axiom-1 legénységével együtt 11 ember tartózkodott, így a két küldetés semmiképpen sem csúszhatott egybe, hiszen ennyi hely nem áll rendelkezésre az űrállomáson. A Mashable szerint az ISS a legzsúfoltabb napjain is legfeljebb 13 embernek adott otthont, igaz, ez korábban háromszor is előfordult az űrállomás lassan negyed évszázados története során.

(Borítókép: SpaceX)

Kisebb komplikációkkal, de megérkezett az űrállomásra az első, kizárólag privát asztronautákból álló misszió A Crew Dragon űrkapszula a dokkolást segítő kamerarendszer hibája miatt háromnegyed órát várakozott az ISS-től néhány méterre, de végül sikeresen csatlakoztak az űrállomáshoz.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.