Hétszer raboltak és több száz millió dollárnyi kriptót zsákmányoltak tavaly az észak-koreai rezsim hackerei

2022 / 01 / 17 / Pőcze Balázs
Hétszer raboltak és több száz millió dollárnyi kriptót zsákmányoltak tavaly az észak-koreai rezsim hackerei
Háromszázkilencvenöt millió dollárnyi kriptovalutát tulajdonítottak el tavaly az Észak-koreának dolgozó hackerek, így az elmúlt öt évet figyelembe véve már másfélmilliárd dollárnál tartanak.

"Az észak-koreai hackerek a világ vezető bankrablói, akik fegyver helyett billentyűzetet használnak és pénzeszsákok helyett digitális pénztárcákat lopnak" - idéztük John C. Demers helyettes főügyészt, az amerikai Igazságügyi Minisztérium Nemzetbiztonsági Osztályának vezetőjét, amikor tavaly ilyenkor arról számoltunk be, hogy vádat emeltek három észak-koreai kiberbűnöző ellen. Az már akkor is látszott, hogy Phenjannak egyre több bevételt termelnek a feltört kriptotárcák, hogy így az országgal szembeni szankciók ellenére bevételhez jussanak. Most a Wired arról számolt be, hogy Kim Dzsongunék étvágya a vádemelések ellenére sem csökken: 2021-ben százmillió dollárral több pénzt loptak el így, mint egy évvel korábban. Ehhez hét akciót hajtottak végre kriptotőzsdék és befektetési cégek ellen; ezeket a felhasznált kártevők, az igénybe vett infrastruktúra, illetve a célállomásként használt számlák alapján tulajdonítják nekik.

"Örömmel fogadtuk a rendvédelmi szervek fellépését Észak-koreával szemben, ám a fenyegetés megmaradt és erősödött"

- nyilatkozta a Wirednek Erin Plante, a Chainalysis nevű elemzőcég munkatársa. Adataik alapján, amelyekhez mindig a rablás pillanatában érvényes árfolyamokat veszik figyelembe, 2021. ugyan jobb év volt a rezsimnek, mint 2020., de a 2018-as, félmilliárd dollár fölötti rekordjukat még így sem tudták megdönteni. Szintén a Chainalysis jutott arra a megállapításra, hogy a kiszemelt valuták összetétele megváltozott. A bitcoin már csak egyötöde az ellopott pénznek, míg az ether közel hatvan százalék. Utóbbi értéke tavaly nyolcvan százalékot emelkedett, miközben a jelentősége a rá épülő technológiák, például a különböző okos szerződések vagy az NFT-k miatt, látványosan megnőtt.

A Mandiant nevű biztonsági cég szerint jelenleg a kriptovaluták eltulajdonítása a legfontosabb feladata az Észak-Koreának dolgozó hackereknek, még azoknak is, akik mindeközben gyógyszervállalatoktól próbálnak a koronavírussal kapcsolatos információkhoz jutni.

(Borítókép: Steve Barker/Unsplash)

Félmilliárd forintot ad vissza egy kábítószer-kereskedőnek a svéd állam, mert emelkedett a bitcoin árfolyama Néha egészen fura precedenseket produkál, amikor a jogalkotók nem tudják időben lekövetni a technológiai fejlődést.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.