Butch Cassidy ma egy észak-koreai hekker lenne, aki bankok helyett bitcoin-tárcákat fosztogatna

2021 / 02 / 19 / Bobák Áron
Butch Cassidy ma egy észak-koreai hekker lenne, aki bankok helyett bitcoin-tárcákat fosztogatna
A kriptovaluta-lopás egyre nagyobb üzlet, ami ellen egyelőre a hatóságok sem tudnak hatékonyan fellépni. Észak-Koreának már komplett hekkercsapata van, akik millió dolláros nagyságrendben lopják a bitcoint, ezzel pedig az országra kivetett szankciók hatékonysága is megkérdőjeleződik.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szerdán vádat emelt három észak-koreai hírszerző tiszt ellen, akiket többek között azzal vádolnak, hogy több akció keretében mintegy 1,3 milliárd dollárnyi kriptovalutát próbáltak meg ellopni - számolt be róla a The New York Times. Bár a minisztérium azt nem közölte, hogy a Park Csinhjog, Dzson Cshanghjog és Kim Il néven azonosított hekkerek pontosan mennyi pénzt loptak el valójában, ám a lap értesülései szerint az okozott kár legalább 112 millió dollárra tehető, ennek pedig csaknem a tizedét, 11,8 millió dollárt egyetlen, New York-i székhelyű pénzügyi intézmény tárcájából emelték el. A hekkerek több malware-t is készítettek, amelyek olyan programnak álcázták magukat, amelyekkel kriptovalutákkal lehet kereskedni vagy kriptovaluták tárolására alkalmas, így jutottak be a célpontjaik számítógépére.

Az észak-koreai Általános Felderítő Iroda tagjai a világ minden táján hajtottak végre online akciókat, a vád szerint többek között ők bénították meg a Wannacry vírussal Nagy-Britannia egészségügyi ellátásának számítógépes rendszerét, emellett ATM-eket törtek fel és adathalász átverésekkel is próbálkoztak. Bár az Igazságügyi Minisztérium szerint a három hekker tehető felelőssé a Sony elleni, 2014-es támadás miatt is, amelyben Az interjú című filmre válaszul hekkerek a filmóriás számítógépeinek nagy részét feltörték, a hírszerzők célja a legtöbb esetben a pénzszerzés volt. Ehhez számos módszert használtak, 2019-ben például egy máltai bank rendszerét törték fel, és indítottak nagy összegű átutalást, de a legtöbb esetben kifejezetten a kriptovalutákra utaztak.

"Az észak-koreai hekkerek a világ vezető bankrablói, akik fegyver helyett billentyűzetet használnak és pénzeszsákok helyett digitális pénztárcákat lopnak"

- írta az esetről kiadott sajtóközleményben John C. Demers helyettes főügyész, az Igazságügyi Minisztérium Nemzetbiztonsági Osztályának vezetője, aki azt is hozzátette, hogy Észak-Korea gyakorlatilag egy zászlóval rendelkező bűnözői szindikátussá vált, amely arra használja az állami erőforrásokat, hogy százmilliós nagyságrendben lopjon pénzt.

Ezzel kapcsolatban a The New York Times megjegyzi, hogy a Recorded Future nevű, kiberbiztonsággal foglalkozó szervezet jelentése szerint az ország az elmúlt időszakban jelentősen bővítette a kiberbűnözési kapacitásait, amelyek elsősorban arra irányulnak, hogy kriptovaluták ellopásával pénzt szerezzenek a kormánynak. Stephanie T. Kleine-Ahlbrandt, a Stimson Center nevű think-tank munkatársa a lapnak elmondta, hogy a kriptovaluták megkönnyítették, hogy Phenjan illegális bevételekre tegyen szert, hiszen a tranzakciók teljesen anonim módon történnek, a szabályozás hiányosságai miatt pedig a kriptopénzzel foglalkozó szervezetekre nem vonatkoznak ugyanolyan előírások és szabályok, mint a hagyományos pénzintézetekre. Észak-Koreával szemben már az 1950-es évek óta érvényben vannak bizonyos szankciók, az utóbbi időben pedig a nyugati hatalmak elsősorban az ország atomprogramja miatt vetettek ki újabb és újabb korlátozásokat, ám a kriptovaluták jelentősen megnehezítik a Nyugat számára, hogy ezeket a szankciókat hatékonyan érvényesítsék.

A Facebooknál is értékesebb idén a bitcoin Az új év második napján a Bitcoin áttörte a 30 ezer dolláros határt, cikkünk születésekor pedig bő 34 ezer dollárt kell fizetnünk egyetlen egyért a digitális eszközből. A kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani emelkedés, mielőtt jön az összeomlás, ha egyáltalán jönnie kell.

A bitcoin árfolyama az elmúlt napokban átlépte az 50 ezer dolláros határt, ezzel együtt pedig egyre több intézmény és vállalat fektet be kriptovalutákba. Emiatt természetesen a kriptovalutákra szakosodott bűnözés is egyre nagyobb üzletté válik, hiszen egy darab ellopott bitcoinnal is milliókat lehet keresni.

Azt Demers is elismerte, hogy mivel a jelen ügy vádlottjai Észak-Koreában élnek, nagyon kevés esély van rá, hogy bármelyiküket letartóztassák, ugyanakkor fontosnak érezték, hogy jelezzék a világ számára, milyen veszélyt jelentenek ezek a bűnözők. "Ha aközött kell választani, hogy csöndben figyeljük, ahogyan egyes nemzetek rosszindulatú, a normákat felrúgó online aktivitást folytatnak, vagy vádat emelünk ellenük, a választás egyértelmű. Vádat fogunk emelni ellenük."

(Fotó: Getty Images)

További cikkek a témában:

21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét A 2013-ban kidobott winchester ugyanis bitcoinnal volt tele, ami mai értéken nagyjából 81 milliárd forintot érne.

Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava Stefan Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat.

Lehet kriptovalutával bérgyilkost fogadni? A bérgyilkosok és a nehezen lenyomozható kriptopénzek kapcsolata már többször előkerült a nyugati sajtóban. Eddig azonban ez főleg átverés volt, amivel a megbízókat húzták le. Most viszont egy orosz, állami biztonsági hivatal vezetője panaszkodik a jelenség miatt.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.