Butch Cassidy ma egy észak-koreai hekker lenne, aki bankok helyett bitcoin-tárcákat fosztogatna

2021 / 02 / 19 / Bobák Áron
Butch Cassidy ma egy észak-koreai hekker lenne, aki bankok helyett bitcoin-tárcákat fosztogatna
A kriptovaluta-lopás egyre nagyobb üzlet, ami ellen egyelőre a hatóságok sem tudnak hatékonyan fellépni. Észak-Koreának már komplett hekkercsapata van, akik millió dolláros nagyságrendben lopják a bitcoint, ezzel pedig az országra kivetett szankciók hatékonysága is megkérdőjeleződik.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szerdán vádat emelt három észak-koreai hírszerző tiszt ellen, akiket többek között azzal vádolnak, hogy több akció keretében mintegy 1,3 milliárd dollárnyi kriptovalutát próbáltak meg ellopni - számolt be róla a The New York Times. Bár a minisztérium azt nem közölte, hogy a Park Csinhjog, Dzson Cshanghjog és Kim Il néven azonosított hekkerek pontosan mennyi pénzt loptak el valójában, ám a lap értesülései szerint az okozott kár legalább 112 millió dollárra tehető, ennek pedig csaknem a tizedét, 11,8 millió dollárt egyetlen, New York-i székhelyű pénzügyi intézmény tárcájából emelték el. A hekkerek több malware-t is készítettek, amelyek olyan programnak álcázták magukat, amelyekkel kriptovalutákkal lehet kereskedni vagy kriptovaluták tárolására alkalmas, így jutottak be a célpontjaik számítógépére.

Az észak-koreai Általános Felderítő Iroda tagjai a világ minden táján hajtottak végre online akciókat, a vád szerint többek között ők bénították meg a Wannacry vírussal Nagy-Britannia egészségügyi ellátásának számítógépes rendszerét, emellett ATM-eket törtek fel és adathalász átverésekkel is próbálkoztak. Bár az Igazságügyi Minisztérium szerint a három hekker tehető felelőssé a Sony elleni, 2014-es támadás miatt is, amelyben Az interjú című filmre válaszul hekkerek a filmóriás számítógépeinek nagy részét feltörték, a hírszerzők célja a legtöbb esetben a pénzszerzés volt. Ehhez számos módszert használtak, 2019-ben például egy máltai bank rendszerét törték fel, és indítottak nagy összegű átutalást, de a legtöbb esetben kifejezetten a kriptovalutákra utaztak.

"Az észak-koreai hekkerek a világ vezető bankrablói, akik fegyver helyett billentyűzetet használnak és pénzeszsákok helyett digitális pénztárcákat lopnak"

- írta az esetről kiadott sajtóközleményben John C. Demers helyettes főügyész, az Igazságügyi Minisztérium Nemzetbiztonsági Osztályának vezetője, aki azt is hozzátette, hogy Észak-Korea gyakorlatilag egy zászlóval rendelkező bűnözői szindikátussá vált, amely arra használja az állami erőforrásokat, hogy százmilliós nagyságrendben lopjon pénzt.

Ezzel kapcsolatban a The New York Times megjegyzi, hogy a Recorded Future nevű, kiberbiztonsággal foglalkozó szervezet jelentése szerint az ország az elmúlt időszakban jelentősen bővítette a kiberbűnözési kapacitásait, amelyek elsősorban arra irányulnak, hogy kriptovaluták ellopásával pénzt szerezzenek a kormánynak. Stephanie T. Kleine-Ahlbrandt, a Stimson Center nevű think-tank munkatársa a lapnak elmondta, hogy a kriptovaluták megkönnyítették, hogy Phenjan illegális bevételekre tegyen szert, hiszen a tranzakciók teljesen anonim módon történnek, a szabályozás hiányosságai miatt pedig a kriptopénzzel foglalkozó szervezetekre nem vonatkoznak ugyanolyan előírások és szabályok, mint a hagyományos pénzintézetekre. Észak-Koreával szemben már az 1950-es évek óta érvényben vannak bizonyos szankciók, az utóbbi időben pedig a nyugati hatalmak elsősorban az ország atomprogramja miatt vetettek ki újabb és újabb korlátozásokat, ám a kriptovaluták jelentősen megnehezítik a Nyugat számára, hogy ezeket a szankciókat hatékonyan érvényesítsék.

A Facebooknál is értékesebb idén a bitcoin Az új év második napján a Bitcoin áttörte a 30 ezer dolláros határt, cikkünk születésekor pedig bő 34 ezer dollárt kell fizetnünk egyetlen egyért a digitális eszközből. A kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani emelkedés, mielőtt jön az összeomlás, ha egyáltalán jönnie kell.

A bitcoin árfolyama az elmúlt napokban átlépte az 50 ezer dolláros határt, ezzel együtt pedig egyre több intézmény és vállalat fektet be kriptovalutákba. Emiatt természetesen a kriptovalutákra szakosodott bűnözés is egyre nagyobb üzletté válik, hiszen egy darab ellopott bitcoinnal is milliókat lehet keresni.

Azt Demers is elismerte, hogy mivel a jelen ügy vádlottjai Észak-Koreában élnek, nagyon kevés esély van rá, hogy bármelyiküket letartóztassák, ugyanakkor fontosnak érezték, hogy jelezzék a világ számára, milyen veszélyt jelentenek ezek a bűnözők. "Ha aközött kell választani, hogy csöndben figyeljük, ahogyan egyes nemzetek rosszindulatú, a normákat felrúgó online aktivitást folytatnak, vagy vádat emelünk ellenük, a választás egyértelmű. Vádat fogunk emelni ellenük."

(Fotó: Getty Images)

További cikkek a témában:

21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét A 2013-ban kidobott winchester ugyanis bitcoinnal volt tele, ami mai értéken nagyjából 81 milliárd forintot érne.

Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava Stefan Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat.

Lehet kriptovalutával bérgyilkost fogadni? A bérgyilkosok és a nehezen lenyomozható kriptopénzek kapcsolata már többször előkerült a nyugati sajtóban. Eddig azonban ez főleg átverés volt, amivel a megbízókat húzták le. Most viszont egy orosz, állami biztonsági hivatal vezetője panaszkodik a jelenség miatt.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.