Félmilliárd forintot ad vissza egy kábítószer-kereskedőnek a svéd állam, mert emelkedett a bitcoin árfolyama

2021 / 08 / 22 / Bobák Áron
Félmilliárd forintot ad vissza egy kábítószer-kereskedőnek a svéd állam, mert emelkedett a bitcoin árfolyama
Néha egészen fura precedenseket produkál, amikor a jogalkotók nem tudják időben lekövetni a technológiai fejlődést. Svédországban például egy elítélt bűnöző hamarosan visszakapja a kábítószer-kereskedelemből szerzett vagyona jelentős részét, pusztán azért, mert a letartóztatása óta a bitcoin árfolyama megemelkedett.

A drogdílert még évekkel ezelőtt kapták el, a kábítószerek eladásából szerzett vagyonát, 36 bitcoint, pedig ezzel együtt lefoglalták. Az ügyész, Tove Kullberg azonban a tárgyalás során elkövetett egy hibát, ugyanis a bűncselekményből származó nyereség értékét átváltotta svéd koronára. A 36 bitcoin abban az időben 1,5 millió svéd koronát, nagyjából 50 millió forintot ért, viszont mire sor került az illegális ügyletekből származó kriptovaluták árverésére, a bitcoin ára jelentősen megemelkedett. A 1,5 millió svéd korona mindössze három bitcoin eladásából összejött, így a svéd hatóságoknak most nincs más választásuk, minthogy a maradék 33 bitcoint visszaadják a tulajdonosának. Ez azt jelenti, hogy az elítélt bűnöző hamarosan (mai árfolyam szerint) 483 millió forinttal lesz gazdagabb.

"A tanulság az, hogy a bűncselekményből származó nyereséget bitcoinban kell megadni, függetlenül attól, hogy az éppen mekkora értéket képvisel" - magyarázta a svéd közszolgálati rádiónak Kullberg, aki rámutatott, hogy mivel Svédországban ez volt az első olyan büntetőper, ahol a lefoglalt vagyon bitcoinban volt, így nem volt rá precedens, hogy kéne kezelni ezt a helyzetet.

Ahogy korábban írtunk róla, a blokklánc-alapú kriptovaluta a lenyomozhatatlansága miatt sokáig a bűnözők kedvence volt, hiszen a bitcoin segítségével egyszerűen tudták bonyolítani az ügyleteiket a dark weben. Ma már azonban a blokktörténet segítségével visszafejthető a pénz útja, a bitcoin eladása során pedig a kriptotárcák tulajdonosainak is fel kell fedniük a személyazonosságukat, így a nyomozóknak kifejezetten könnyű dolguk van, ha valaki bitcoinban igyekszik felhalmozni az illegálisan szerzett vagyonát.

(The Telegraph, Borítókép: PxHere)

További cikkek a témában:

21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét A 2013-ban kidobott winchester ugyanis bitcoinnal volt tele, ami mai értéken nagyjából 81 milliárd forintot érne.

Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava Stefan Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat.

Megszüntetné a kriptovalutákkal való kereskedelem anonimitását az Európai Bizottság A javaslatot még most kezdik tárgyalni, de amennyiben elfogadják, a Satoshi Nakamoto által kialakított rendszer megváltozhat és megszűnhetnek a névtelen kriptotárcák is az EU-ban.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.