Hetven km/h-ás sebességgel száguldanak a házhozszállító-robotok a föld alatti alagutakban

2024 / 01 / 31 / Bobák Zsófia
Hetven km/h-ás sebességgel száguldanak a házhozszállító-robotok a föld alatti alagutakban
Tesztelik az első föld alatti házhozszállító-rendszert, amelyet több is követhet hamarosan.

Az amerikai Pipedreams vállalat elkezdte tesztelni első föld alatti alagútrendszerét, amelyben házhozszállító-robotok közlekednek és fuvarozzák a megrendelt termékeket a vásárlóknak villámsebességgel. A körülbelül 11 kilométer hosszú hálózat a felszínhez közel, néhány méteres mélységben elhelyezett csövekből áll, amelyekben sínek futnak és vezetik a kis robotokat, amiket előzőleg a kiindulóponton vagyis a Peachtree Corners városában található bevásárlóközpontban megpakoltak a rendelt áruval.

A járművek 18 kilogramm teher szállítására alkalmasak és a kanyargós alagút egyes szakaszain a közel 70 kilométeres sebességet is elérhetik, valamint olyan akadályok sem állnak az útjukba, amelyek a felszínen haladva lassítanák a tempójukat, így egészen gyorsan célba juttatják a csomagokat. A tesztelés első szakaszában a bevásárlóközpontot a Curiosity Lab nevű innovációs központtal kötötték össze, ahol a dolgozók az éttermekből rendelt ételt és italt kaphatják kézhez percek alatt a robotoknak köszönhetően. A járművek autonóm üzemmódban közelednek és az áru kipakolásának folyamatát is automatizálták, ezért emberi segítségre csak a berakodás során van szükség. A cég leírása, miszerint ez a házhozszállítási mód egyfajta "hyperloop csomagok számára" enyhe túlzás ugyan, de a leendő hyperloopokhoz hasonlóan valóban megoldja a felszíni közlekedéssel kapcsolatos gondokat a kiszállítás alagutakba terelésével, aminek révén elkerülhetőek a forgalmi dugók és balesetek, a piros lámpák és kátyúk és minden más olyan tényező, ami nehézkesebbé teszi a fuvarozást.

A házhozszállító-robotok alkalmazása egyre több helyen kezd megszokott részévé válni a városi életnek, de a robotok időnként jelentős akadályokba futnak bele vagy más esetekben éppen ők okoznak problémát a lakóknak. Los Angelesben például több ízben is támadtak már meg robotokat munkavégzés közben, az Oregon Állami Egyetemen működő Starship Technologies robotokat pedig tavaly októberben le kellett állítani, miután egy diák azzal fenyegetőzött, hogy bombát helyezett el az egyik járműben. Finnországban viszont fordított helyzet alakult ki januárban, mikor az S Group házhozszállító-robotja lépett a bűn útjára és egy félresikerült manőver miatt alaposan megkarcolta egy mellette parkoló autó ajtajait. Az esetet észlelő járókelő a járművet ezután kiszabadította az autó és a hóbucka közül, a robot pedig azonnal elmenekült a helyszínről.

(Fotó: Pipedreams)

Bűnügyi helyszínelés sem állította meg a túlbuzgó házhozszállító robotot Egyre több helyen közlekednek az utcákon házhoz szállítást végző robotok, amelyek a fuvarozás utolsó rövid szakaszán veszik át a munkát a futároktól. A gépek ideális útvonalának tervezése azonban nem mindig sikerül tökéletesen.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.