Bűnügyi helyszínelés sem állította meg a túlbuzgó házhozszállító robotot

2022 / 09 / 19 / Bobák Zsófia
Bűnügyi helyszínelés sem állította meg a túlbuzgó házhozszállító robotot
Egyre több helyen közlekednek az utcákon házhoz szállítást végző robotok, amelyek a fuvarozás utolsó rövid szakaszán veszik át a munkát a futároktól. A gépek ideális útvonalának tervezése azonban nem mindig sikerül tökéletesen.

Az amerikai Serve Robotics cég évek óta fejleszti szállító robotjait, amelyeket Los Angeles-i útvonalakon már többezer alkalommal használtak a termékeknek a vásárlók ajtaja elé történő eljuttatására és januárban elkezdték tesztelni a négyes szintű önvezető funkcióval rendelkező gépeket is, amelyek már nagyrészt önállóan, emberi irányítás nélkül indulnak útjukra. A robotok útirányának tervezése a központban történik, de azt, hogy az utcán hogyan vegye az eléje kerülő akadályokat és hogyan manőverezzen a gyalogosok és kutyák között a járdákon, már a robot döntésein múlik. Az ehhez szükséges, háttérben futó programot a NVIDIA Jetson platformja biztosítja, valamint különféle szenzorok és lidarok, amelyek a környezetről való adatgyűjtést végzik.

Az autonóm gépek egy esetben támaszkodnak az irányítóközpont segítségére: az utakon való átkelés esetében,

ilyenkor a vezérlést végző személy figyeli a forgalmat és felügyeli az átjutást.

A robotok rendszerint a járdán közlekednek és olyan esetekben, mikor nem alkalmas a továbbhaladásra az út, lassítanak, majd az irányító utasítására várnak, azonban nemrégen az egyik példánynak még így sem sikerült betartani a szabályokat és egyenesen egy bűnügyi helyszínen hajtott át, meglepetést okozva a Los Angeles-i nyomozóknak. A helyszínelést egy feltételezett iskolai lövöldözéssel kapcsolatban végezték, ami a Hollywood Középiskolában történt. Később kiderült, hogy téves bejelentés érkezett és nem történt bűneset, de a robot érkezésekor még aktívan zajlott a munka és nem oldották fel a lezárásokat. A felvételeken látható, hogy ebben az esetben a robot kezelője hibázott, mivel a gép az utcán való átkelés előtt megállt, majd akkor haladt tovább, mikor erre szabad jelzést kapott az irányítótól, illetve valaki fel is emelte számára a rendőrségi szalagot, hogy elférjen alatta.

A Vice beszámolója szerint a Serve Robotics szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a kezelő tévedését egy félreértés okozta, a személyzet ugyanis szabad jelzésként értelmezte a közelben állók intését. Noha ez alkalommal a szabálytalanul haladó robot nem okozott valódi problémát, de ez az esemény is bizonyítja, hogy az autonóm vagy félig autonóm járművek integrálása a városok kaotikus és zsúfolt utcáinak közlekedésébe bonyolult feladat, amit nem mindig sikerül gond nélkül megoldani.

Korábban a Toyota e-Palette kisbusza okozott balesetet a tokiói olimpián és ekkor szintén egy kereszteződésben, a kezelő irányítása közben történt baj, de arra is akad példa, hogy a félig autonóm rendszerek miatt dugó alakul ki: a Waymo önvezető autói például egy San Franciscó-i utcában akadnak el sorra, de a bennük ülő biztonsági sofőrök rendre megoldják a problémát.

(Fotó: Serve Robotics)

Ha Kaliforniában laksz, jövőre már egy robotjármű szállíthatja ki a pizzádat A kaliforniai közlekedési hatóság első alkalommal adott ki olyan engedélyt, ami lehetővé teszi, hogy egy gyártó kereskedelmi szolgáltatásként, vagyis pénzért üzemeltessen robotjárműveket az államban.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Jony Ive és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a hírek szerint olyan projekten dolgoznak, ami nyugdíjba küldhetné az okostelefonokat, a tervükre pedig már egymilliárd dolláros támogatást is sikerült szerezniük a japán SoftBanktől.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.