Híres amerikai költők stílusában ír verset a Google mesterséges intelligenciája

2020 / 11 / 25 / Felkai Ádám
Híres amerikai költők stílusában ír verset a Google mesterséges intelligenciája
Nekünk csak a kezdősort kell megadni, és a Google szoftvere meg is írja nekünk a klasszikus amerikai költeményt akár arról is, hogy nem ízlett az ebéd.

A Verse by Verse nevű szoftver a Google új, mesterséges intelligenciára alapuló versgenerátora. Az alapelve igen egyszerű, nekünk csak az első sort kell megadnunk, és utána szoftver különböző lehetőségeket dob fel a folytatásra. Első körben azonban ki kell választanunk három klasszikus költőt, „múzsát”, akik a javaslatokat teszik a következő sorokra. Esetemben ez Edgar Allan Poe, Walt Whitman és Robert Frost triumvirátusa. Ezután beállíthatjuk a sorok szótagszámát, a verstípust, valamint a kívánt rímképletet. Végül pedig írnunk kell egy első sort, és ezt követően a beállított paraméterek függvényében a költők több javaslatot is tesznek a folytatásra.

Mivel próbáltam aktuális lenni, a "Covid, I hate you" kezdősorral leptem meg a szellem újvilági óriásait (miután kiderült, hogy a Covidhoz nem igazán találnak rímet, de ebben a formában amúgy is drámaibban hangzik). Szóval: Covid, I hate you Poe-tól:

Covid, I hate you
On the moony blue!
Keep my sad day light!
Beside thee on night!

Ez pedig Walt Whitman verse:

Covid, I hate you
Ye have the argue;
Sleep, darkness, light, light,
Bright and black as night!

Végül Robert Frost megoldása:

Covid, I hate you
Love's a way to do.
Come on the good fight,
I shall laugh all night.

Természetesen a fenti szerzőket remixelni is lehet. Viszont, mint látható, az algoritmus csak a rímekre, a szótagszámra figyel, a vers értelmére már nekünk kell, és nem mindig dob fel értelmes megoldást az algoritmus. Illetve pár modernebb szóhoz a szoftver nem talál rímet (ilyen volt tehát a Covid, de a „virus” is meghaladta az MI képességeit). Ennek ellenére, ha csak a verselés és a szóhasználat gépiességét nézzük, egészen szórakoztató kis program, angol szakos egyetemisták pedig kiélhetik végre magukat.

Ugyanakkor maga a versgenerátor, mint elképzelés nem akkora újdonság, az első magyar versgenerátor, a Disztichon Alfa 1994-ben készült. Ez ugyan csak disztichont tudott létrehozni, de azt nagyon, mivel a soroknak akár értelme is volt (a fenti verseknél mindenesetre több):

„Langymeleg őstörténeti angyal, az angyali költő.
Feltúrt aknamezőn képzeli el Szodomát.”

„Náci beszéd büdösíti a versek szűzi derűjét.
Vagdalt szó-cafatok — durvák, magtalanok.”

„Ő, noha nem fél tőled, combját tűz nyalogatja.
Pernye-szemű, epedőn fekszik eléd. Ne nevess!”

A Disztichon Alfáról szóló könyv egyébként ingyen elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán ezen a címen.

További cikkek a Rakétán:

Egy robotnak nincsenek szerzői jogai (még) Hogyan alakíthatja át a mesterséges intelligencia a kultúrát és az ipart? Erről szól a 2020-as "WIPO: mesterséges intelligencia és szellemi tulajdon – virtuális élmény” online kiállítás, ami sok más kérdést is felvet a robotok és a szerzői jogok kapcsolatáról.

Komoly veszélyeket is hozhat az emberiség számára a mesterséges intelligencia Bár senki sem vitathatja, hogy életünk egyre több területét segíti, érdemes néhány gondolatot azon tulajdonságairól is megemlíteni, ami a bűnözők malmára hajthatja a vizet. Most, és a jövőben még inkább.

Négy új törvény kellene Asimov három robotika törvénye mellé Asimov törvényeire mindenképp szükség van, de ezeket újakkal is ki kellene egészítenünk, ha azt szeretnénk, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia ne tegye tönkre az ember jövőjét.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Mindez nem csak az RNS Világ – az élet kialakulását magyarázó egyik elmélet alátámasztása miatt fontos, de azért is, mert így esetleg a laborban új életformákat is elkezdhetünk létrehozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.