Hivatalos fizetőeszköz lehet a bitcoin Salvadorban

2021 / 06 / 06 / Bobák Áron
Hivatalos fizetőeszköz lehet a bitcoin Salvadorban
Az ország elnöke, Nayib Bukele egy floridai bitcoin-konferencián beszélt a terveiről. Amennyiben a javaslatot a salvadori törvényhozás is jóváhagyja, a közép-amerikai ország lehet az első, amelyben a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé válik.

"A bitcoin piaci kapitalizációja 680 milliárd dollár. Ha ennek az 1%-át Salvadorban fektetik be, az 25%-kal növelné meg a GDP-nket" - írta a Twitteren Bukele hozzátéve, hogy a bitcoin a leggyorsabban növekedő megoldás arra, hogy évi hatmilliárd dollárt utaljanak át vele.

Utóbbival Salvador egyik sajátosságára utalt: az ország állampolgárai közül több mint kétmillióan élnek és dolgoznak külföldön, akik a BBC információi szerint évente több mint négymilliárd dollárt utalnak haza, így az ország teljes GDP-jének nagyjából 20%-a ezekből az átutalásokból származik. Bukele elképzelései szerint a bitcoin használata sokkal egyszerűbbé tehetné ezeket az átutalásokat, amelyekre sokszor napokat is várni kell, komoly extra költségekkel járnak, és több szolgáltatásnál csak személyesen lehet felvenni a pénzt.

A BBC által megszólaltatott Roger Ver, a Bitcoin.com szakértője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a bitcoinnál ma már sokkal alkalmasabb kriptovaluták is léteznek erre a célra. "A Bitcoin másodpercenként csak körülbelül három tranzakciót képes feldolgozni - kizárt, hogy egy olyan hálózat, amely másodpercenként három tranzakciót tud kezelni, valaha is az egész világ pénze lehessen." - nyilatkozta Ver, aki arra is emlékeztetett, hogy vannak kriptovaluták, amelyeknél a tranzakciós költségek jóval alacsonyabbak, mint a bitcoinnál.

(Borítókép: Stephen Zenner/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

További cikkek a témában:

Kizöldül vagy elsorvad a bitcoin? A Bitcoin értéke nagyot zuhant az elmúlt napokban, de Elon Musk egy újabb tweet üzenetével egy lehetséges menekülőutat villantott fel: a „zöld bitcoint” – nem kizárt azonban, hogy a környezetbarát bitcoin éppen ezen valuta alapelvei miatt dől majd dugába.

Harmadszorra immár egyetlen emojival küldte padlóra Musk a bitcoint Rejtélyeset tweetelt a Tesla atyja, amit követően a kriptovaluta ismét zuhant egyet.

Az Ehtereum megoldása menthetné meg a Bitcoint is Az Ethereum alapítója szerint a proof-of-stake modellre történő váltás eloszlathatná az aggályokat a Bitcoin környezetszennyezése körül is.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.