Az Ehtereum megoldása menthetné meg a Bitcoint is

2021 / 05 / 29 / Felkai Ádám
Az Ehtereum megoldása menthetné meg a Bitcoint is
Az Ethereum alapítója szerint a proof-of-stake modellre történő váltás eloszlathatná az aggályokat a Bitcoin környezetszennyezése körül is.

Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója szerint a régóta várt áttérés a PoS-modellre megoldja majd a környezetszennyezés kérdését a kriptovaluták esetén. Jelenleg ugyanis a bitcoin mögött álló Bitcoin protokoll, illetve az ether mögötti Ethereum egyaránt proof-of-work (PoW) megoldást használ, vagyis egy olyan konszenzus-mechanizmust, amely úgy igazloja a tranzakciókat a blokklánc hálózaton, hogy komplex matematikai problémák megoldásával versenyezteti egymással a különböző gépeket – ami értelemszerűen komoly számítási kapacitást, így áramot igényel. És ha ez utóbbit nem megújuló energiából nyerik (jellemzően sajnos ez a helyzet), akkor az komoly környezeti terhelést jelent. Lényegében ez az egyik (ha nem a legfőbb) oka a kriptovaluták bezuhanásának, ahogy azt a lenti cikkünkben részletesen is leírtuk. Már csak azért is, mert közben kiderült, hogy a másik jelentős faktor, tehát a kínai reguláció mögött is az állt, hogy az országban többen arra gyanakodtak, hogy az energiaigény miatt növekedett az illegális szénkitermelés (az erőművekbe), ami több balesethez, sőt halálesethez vezetett, nem mellesleg csúnyán alávág az ázsiai ország ambiciózus környezetvédelmi céljainak is.

Kizöldül vagy elsorvad a bitcoin? A Bitcoin értéke nagyot zuhant az elmúlt napokban, de Elon Musk egy újabb tweet üzenetével egy lehetséges menekülőutat villantott fel: a „zöld bitcoint” – nem kizárt azonban, hogy a környezetbarát bitcoin éppen ezen valuta alapelvei miatt dől majd dugába.

Buterin tehát ezek miatt gondolja, hogy a PoS-modell, amely esetén a fenti versenyeztetés nincsen, és ezért jóval kevesebb energiát igényel, lehet a megoldás a kriptovaluták jelenlegi problémájára. A The Ethereum Foundation még áprilisban jelentette be, hogy áttérnek a PoS megoldásra, és a váltás várhatóan 2021 végére zárul majd le. Buterin maga egyébként régóta hirdeti, hogy az Ethereum esetén erre a megoldásra kellene áttérni. Egy PoS megoldással dolgozó Ethereum ugyanis 99,95 százalékkal csökkentené a korábbi energiaigényt, ami nagyságrendileg egy 2100 otthonból álló amerikai városával lenne egyenértékű szemben azzal, ami jelenleg az Ethereum kapcsán tapasztalható: tehát egy közepes ország energiafelhasználása (természetesen a Bitcoin is ebben a nagyságrendben mozog – épp ez jelenti a problémát). Más kérdés, hogy a PoS egyelőre még gyerekcipőben jár, és jóval kevesebb vele a tapasztalat, mint az eddigi PoW-megoldással.

Hozzá kell tenni azt is, hogy – amint azt a fentebbi cikkünkben írtuk – több szakértő szerint egy ilyen áttérés a Bitcoin esetén dollármilliárdos veszteségeket jelentene, így aztán egy frissen alakult szervezet (ami mögé olyan prominens személyiségek sorakoztak fel, mint Elon Musk), a Bitcoin Mining Council is csak azt szeretné elérni, ha a bányászok áttérnének a megújuló energiákra, és ebből a szempontból átláthatóvá tennék a működésük – azonban már ez is sok ellenérzést szült a Bitcoin decentralizált értékeit hangsúlyozók körében. A fenti cikkünkben írtunk arról is, hogy a Goldman Sachs egy kiszivárgott jelentése szerint a jelenlegi második legnagyobb kriptovaluta, az ethereum „nagy eséllyel” átveheti a vezetőszerepet bitcointól.

Azt Buterin is elismeri, hogy az átállás nem könnyű, korábban ő is azt hitte, hogy csak egy évet vesz majd igénybe, de ebből végül körülbelül hat év lett. Buterin azonban egyre nagyobb felelősséget érez, ahogy növekszik a kriptovaluták jelentősége, és szaporodik a kérdőjel ezek környezeti terhelése körül, mint mondta:

„amit építünk, többé már nem csak egy játék, hanem egy új korszak fontos része.”

További cikkek a témában:

A művészettörténet következő fejezete: hatvankilenc millió dollárért kelt el egy JPG-kiterjesztésű képfájl Az árát Ethereummal fizették ki, és ezzel ez a JPG-fájl lett az eddigi legdrágább NFT. De hogy jönnek a képbe a macskák?

Idén már megnégyszerezte az értékét a kripto világ új kedvence A technológia atyja lett így a legfiatalabb kripto milliárdos.

A Nvidia új videokártyájával mégis lehet Ethereumot bányászni A gyártó ígérete szerint korlátozó algoritmust építettek volna az RTX 3060 driverbe, de egy fejlesztőknek kiadott béta verzió miatt mégis szabadon lehet bányászni a kártyával. A Nvidia szerint véletlen hibáról van szó.


Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezen a térképen ellenőrizhetjük, hogy milyen lesz mifelénk a klíma
Ezen a térképen ellenőrizhetjük, hogy milyen lesz mifelénk a klíma
Kipróbáltuk, elég szélsőségesen alakulnak a számok nálunk is, avagy: Helló, Olaszország Budapesten!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.