Kizöldül vagy elsorvad a bitcoin?

2021 / 05 / 27 / Felkai Ádám
Kizöldül vagy elsorvad a bitcoin?
Talán idővel leszűrhető majd valamiféle tanulság arról, hogy egy központi irányítás nélküli fizetőeszköz mennyire képes az önkorrekcióra.

Mielőtt azonban felgöngyölítenénk a bitcoin zöld reformja és a kriptovaluta alapelve közötti önellentmondást, gyorsan vizsgáljuk meg, hogy minek köszönhető ennek a fizetőeszköznek az elmúlt időszakban tapasztalt, szédítő értékvesztése. Habár komplex folyamatok állnak a bitcoin értékének a beszakadása mögött, ezek közül mindenképp említésre méltó Elon Musk és a Tesla elfordulása a valutától (erről a lenti cikkünkben írtunk részletesebben).

A Tesla környezetvédelmi megfontolásból nem fogad el többé Bitcoint Elon Musk bejelentését követően zuhant is a kriptovaluta árfolyama.

Ha pedig összefoglalnánk, hogy miben rejlett Musk pár tweetjének a jelentősége, az az lenne, hogy a bitcoin, illetve a blockchain technológia egyik legfontosabb támogatója lényegében szalonképtelennek nyilvánította ezt a fizetőeszközt. Tette ezt ráadásul annak környezetszennyező volta miatt. (Ezután természetesen az sem segített a helyzeten, hogy Kína más okból ugyan, de a tőzsdei zuhanást ürügyként használva elkezdte megregulázni ezt a fizetőeszközt – erről az alábbi cikkünkben írtunk részletesen.)

Egyetlen szóval küldte földre másodszorra Elon Musk a bitcoint, aztán jött Kína Meglepő, de egy Twitteren kirobbant kommentháború okozta végső soron a vezető kriptovaluta további esését, amelybe hatalmasat rúgott ma az ázsiai szuperhatalom is.

Természetesen a kínai helyzettel sokat nem lehet kezdeni, az ázsiai országnak egyszerűen nincs ínyére egy állami irányításon kívül eső fizetőeszköz (ahogy ez idővel akár más országok kormányainak és nemzeti bankjainak is elkezdhette volna csípni a szemét – legalábbis többen is felvetették az állami reguláció lehetőségét akár az USA-ban is a dollár védelme miatt), más kérdés viszont a tűzoltás lehetősége nyugaton. Erre logikusan két út kínálkozik, és mind a kettő a bitcoin megtisztításával, kizöldítésével kapcsolatos: az egyik a bitcoin mögötti protokoll energiatakarékossá tétele, a másik a bányászatban a megújuló energiaforrások bevezetése.

Ahogy azt a fentebbi cikkben korábban már leírtuk: a hatalmas energiaigény oka a Bitcoin mögött álló technológia, a Proof of Work (PoW) megoldás, ami nagyjából azt jelenti, hogy rendszer az adott számítógéptől nem elhanyagolható mértékű számítási kapacitást követel meg a komolytalan vagy rosszindulatú felhasználás kiszűrése érdekében. Ez a számítási kapacitás pedig több áramot igényel. Az Ethereum 2.0 technológiát ezzel szemben például azért tartják környezetbarátabb megoldásnak, mert az Proof of Stake (PoS) technológián alapszik, és amíg a PoW-ban tehát a számítások eredményeként kapott helyes válasz kinyerése nehéz és költséges, addig a PoS-ban a helyes válasz könnyen és olcsón jön, ellenben a rossz válasz nagyon költséges. Vagyis a PoW technológia megjutalmaz, ha a helyes dolgot teszi a gép (nagyjából ez a bányászat lényege), míg a PoS a helytelen használatot bünteti.

Láthatóan tehát létezik másfajta eljárás, amire a Bitcoint át lehetne állítani, ám a szakértők szerint az alapvető változtatások katasztrofálisak lennének. A LightningAsic (ez egy kínai bitcoin-bányászatra szakosodott vállalat) elnöke szerint a jelenlegi protokoll megváltoztatása milliárdos veszteséget jelentene. Vagyis egyetlen kézenfekvő megoldás marad: a bányászathoz használt energiák esetén kell átállni a megújulókra – jelenleg pedig a bitcoint többen, köztük maga Musk is, épp ebbe az irányba mozdítanák el.

Musk az észak-amerikai bányászokkal történt találkozóról írt a fentebbi tweetben, amit Michael Saylor bitcoin-befektető szervezett a hétvégén. Mint azt a Tesla vezére kiírta a bejegyzésébe: miután beszélt velük, a bányászok bejelentették, hogy átláthatóvá tennék a tevékenységük, és áttérnének a megújulók felhasználására, és erre buzdítanának világszerte mindenkit. A bejelentésnek meg is lett a hatása, a bitcoin erősödni kezdett, és visszakúszott 40 000 dollár környékére a 31 000 dolláros mélypontról (a csúcson ez utóbbinak körülbelül a duplája volt).

A frissen alakult Bitcoin Mining Council-t azonban nem fogadta heves tapsvihar a Bitcoin közösségén belül, mivel többen attól félnek, hogy a szervezet létrehozása a Bitocin alapelveivel ellentétes lépes – egyfajta centralizáció irányába tett gesztus, valami olyasmi tehát, ami a fiat pénzekre jellemző, és amivel szemben a bitcoin, valamint annak nyomán a többi kriptovaluta is megfogalmazta önmagát. Való igaz, hogy két jelentős figura, Musk és Saylor áll a Bitcoin Mining Council élén, de a szervezet gyorsan igyekezett tisztázni, hogy nem kíván a kriptopénzek OPEC-évé válni, és a fizetőeszköz mögötti szoftverhez sem kívánnak hozzányúlni, egyedül csak átláthatóságot szeretnének, és a megújuló energiák használatára történő átállásra buzdítják a közösség tagjait. Az sem áll szándékukban, hogy ezután megkülönböztessék a tiszta (zöld energiával nyert) és a piszkos (környezetszennyező energiákkal bányászott) bitcoint – aminek veszélye egyébként azután merült fel, hogy egy influenszer – a Shark Tank című műsorból ismertté vált Kevin O'leary bedobta ezt az ötletet.

Magyarán az a paradox helyzet állt elő, hogy a bitcoin, ez a decentralizált valuta csak azután volt képes magához térni, hogy két meghatározó személy létrehozott egy szervezetet, amely a valuta kizöldítését kezdte el hirdetni. Elképzelhető persze, hogy önmagában az, hogy Musk tett egy ilyen gesztust (vagyis láthatóan nem engedte el ezt a kriptovalutát), már megnyugtatta a befektetők egy részét. Kérdés viszont, hogy ez a megmaradt káposzta és jól lakott kecske-helyzet mire lesz elég hosszú távon. Hiszen a Bitcoin Mining Council többre nem vállalkozhat, mint a zöld energiák hirdetése (és már önmagában ez is visszatetszést keltett a közösségben), és a bányászoknak nem érdeke átállni a megújulókra, amíg a jelenlegi megoldással nagyobb a haszonkulcsuk.

Vagyis a kérdés az, hogy a bányászok megértik-e, hogy a bitcoin csak abban az esetben lesz szalonképes ismét, ha szépen beállnak a Bitcoin Mining Council „igehirdetése” mögé, és átállnak a megújulókra – ami azonban befektetést igényel a részükről, viszont a bitcoin árfolyamát ismét elkezdheti esetleg felfelé tornázni hosszú távon, mivel újra szalonképessé válna ez a valuta. Ez viszont már egy klasszikus csapdahelyzet: a közjó és az önérdek konfliktusa, ami a közlegelők tragédiájaként ismert.

Az viszont látszik, hogy már az elmúlt hetek sem lesznek hatástalanok – sem a bitcoin, sem pedig tágabb értelemben a kriptovaluták szabályozása szempontjából. Az előbbivel kapcsolatban mindenképp említést érdemel, hogy a Goldman Sachs egy kiszivárgott jelentése szerint a jelenlegi második legnagyobb kriptovaluta, az ethereum „nagy eséllyel” átveheti a vezetőszerepet bitcointól. A Goldman Sachs elemzője szerint ennek oka, hogy az az ökoszisztéma, amelyre az ethereum alapul, lehetővé teszi az okos szerződések létrehozását, illetve a platformra fejlesztett mind újabb applikációk megalkotását. A növekedés dinamikája egyébként ezt a megállapítást támasztja alá: az elmúlt év során a bitcoin értéke 300 százalékkal nőtt, míg az ethereumé – még a bitcoin mozgását követő bezuhanásával együtt is – 1000 százalékkal.

Ami pedig a kripto-piac egészét illeti: az árfolyam-ingadozás nem csak a kínai szabályozó szervek figyelmét keltette fel, nyugaton is történtek lépések. Az Egyesült Királyságban például betiltják a londoni buszokon elhelyezett, elhíresült „Time to buy” bitcoin hirdetéseket, és az USA-ban a Biden vezette adminisztráció is bejelentette, hogy elkezdik növelni a szóban forgó piac felügyeletét a befektetők védelme érdekében.

A kriptopénzek jelenleg egyre elfogadottabbak és hasznosabbak, míg a mögöttük álló blockchain technológia is a különböző alkalmazások egyre szélesebb palettáját teszi lehetővé – így talán nem túlzás a kijelentés, hogy az elmúlt hetek történései ellenére is velünk fognak maradni. Ennél némileg talán homályosabban világlik ugyanakkor elő az üveggömbben a kripto-forradalmat kirobbantó Bitcoin sorsa – ám nem kizárt, hogy hosszabb távon pont az vár rá, mint a forradalom gyermekeire általában: felzabálja a forradalom, és eljelentéktelenedik.

(Kép: Flickr/Sally Gilson)

További cikkek a témában:

Magyarországon állítanak szobrot először a Bitcoin titokzatos feltalálójának Na de hogy lehet szobrot állítani valakinek, akiről senki sem tud semmit? A cikkünkből kiderül.

Kelet-Európában is egyre nagyobb az érdeklődés a Bitcoin iránt, de még kevesen ruháznak be kriptovalutára A statisztikák azt mutatják, hogy Oroszország és Ukrajna tölti be a régióban a vezető szerepet a kriptopénz adaptációjában, a Rakétán végzett házi felmérésünk szerint nálunk még kevesen szálltak be a kriptobizniszbe, a legtöbben nem is tervezik a Bitcoin vásárlást.

Volt gulág helyén épül Bitcoin bányászhotel az Északi-sarkon Régen munkaszolgálatos foglyok bányásztak rezet Norilszkban, most Bitcoint fognak bányászni a hatalmas központban, ahol cégek bérelhetnek szervereket az ügyleteikhez. A kriptobányászat rendkívüli energiaköltségeinek csökkentése érdekében a világ legtávolabbi sarkában is bányákat nyitnak a cégek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
A Föld és a Mars kozmikus keringője hatással van a földi óceán mélyére, ami a klímaváltozás szempontjából is tartogathat jó hírt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.