Hogyan változott meg Magyarország hozzáállása az ár- és belvizekhez?

2024 / 01 / 22 / Raketa.hu
Hogyan változott meg Magyarország hozzáállása az ár- és belvizekhez?
A Rakéta szerzői rendszeres vendégei a radiocafé 98.0 Kávézó a világ végén című műsorának. Az év első adásának középpontjában az óceánok, tengerek és folyók állapota, illetve állapotmegőrzése állt, de egy fontos energetikai mérföldkőről is beszélgetett a két műsorvezető, McMenemy Márk és Marvin, kollegánkkal, Pőcze Balázzsal.

2023 végén a Kanári-szigetek legkisebbike, El Hierro, figyelemreméltó csúcsot állított fel: huszonnyolc egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt az áramtermeléshez. A Kávézó a világ végén egy korábbi adásában egy szigetország, Málta fenntarthatósági törekvéseit járták körbe, ám míg az energiafüggetlenség ott egyelőre csak terv, El Hierrón lassan valóság lehet, hála egy szélerőművel kombinált vízerőműnek.

Az adás második felében továbbra is a víz volt a főszereplő: először Rodics Katalinnal, a Greenpeace biodiverzitásért felelős szakemberével beszélgettek a műsorvezetők arról, hogy miért fontosak a tengerek egy tenger nélküli ország lakói számára, illetve mit tehetünk mi magunk az óceánok védelméért, hogy megőrizzük az egészségüket és ezáltal saját magunkat. Ezután Kajner Péterrel, a WWF Élő folyók programjának szakértőjével a hazai vízgazdálkodás lassan, de alakuló új szemléletéről volt szó.

(Borítókép; Kelly Sikkema/Unsplash/Rakéta.hu)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Az Egyesült Királyságban a Joint European Torus (JET) létesítmény új fúziós energiakibocsátási rekordot ért el: 69,26 megajoule hőt termelt 0,21 milligramm tüzelőanyagból. Közben az amerikai US National Ignition Facility a befektetett energia majdnem kétszeresét állította elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.