Így fogod tudni megadni, hogy a halálod után ki férjen hozzá az iPhone-odhoz

2021 / 06 / 15 / Pőcze Balázs
Így fogod tudni megadni, hogy a halálod után ki férjen hozzá az iPhone-odhoz
Az Apple éves fejlesztői konferenciáján sok szolgáltatásukkal kapcsolatban hallhattunk kisebb-nagyobb változásokról. Egy egészen apró hír ezek közül valószínűleg sokaknak jelent majd segítséget egy amúgy is nehéz időszakban: ki tudunk jelölni olyan személyeket, akik hozzáférést kapnak az Apple fiókunkhoz a halálunk után.

Az iOS soron következő, ősszel érkező verziójában, az iOS 15-ben ki fogunk tudni jelölni úgynevezett "legacy contactokat", magyarul talán "örökségkezelőket", akik, ha elhunynánk, hozzáférést kapnak az Apple ID-nkhoz. Ez az a fiók, amely menedzseli az iPhone-unkkal kapcsolatos legfontosabb adatokat, így például a biztonsági mentéseket is. Ez azért fontos, mert senki, még az Apple sem képes hozzáférést adni egy jelkóddal védett telefonhoz vagy tablethez, és ez valószínűleg ez után sem fog változni, hiszen ez jelenthetné azt a "hátsó bejáratot", amiért a törvényhozók évek óta könyörögnek, de Cupertino a felhasználók biztonságára hivatkozva nem áll kötélnek. Azt viszont minden további nélkül meg tudják oldani, hogy a telefonunkról készített, iCloud felhőszolgáltatásukban tárolt biztonsági mentéseket újra feltelepítsük a készülékünkre, majd új jelkódot adjunk meg. Feltehetőleg ehhez kapnak majd jogosultságot a "legacy contactjaink". Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen igazolásokat kell átadni a cégnek, hogy hozzáférjünk az elhunyt rokon vagy barát adataihoz.

Androidon hasonló megoldásról nem tudunk, de a Google-fiókunkat rá tudjuk bízni másra

Ha szeretnénk arról rendelkezni, hogy a halálunk után ki férjen hozzá a Google-nél tárolt temérdek adatunkhoz, például a Gmail levelezésünkhöz vagy a fotóinkhoz, akkor azt az "inaktív fiók kezelője" oldalon tehetjük meg. Itt kiválaszthatjuk, hogy mennyi idő kell, hogy elteljen ahhoz, hogy a cég értesítést küldjön egy kijelölt ismerősünknek, hogy egy ideje nem hallottak felőlünk, és átadja neki a szintén általunk meghatározott adatainkat. A Facebookon "hagyatéki kapcsolattartót" választhatunk, aki nem csak az adatainkhoz férhet hozzá, de az elmékoldallá alakított profiloldalunk kezelője is lesz, visszaigazolhat például ismerőssé jelöléseket vagy lecserélheti a profilképünket.

(Borítókép: Unsplash)

További cikkek a témában:

Az Apple is a Zoom babérjaira tör: jön a FaceTime Windows-ra és Androidra A cég interneten keresztüli videó- és hanghívás rendszerét eddig csak iPhone-okon és Mac-eken használhattuk.

Így tilthatjuk le a nem kívánatos hívószámokat Androidon és iOS-en Csupán néhány ponton kell végigmennünk, és többé nem kell aggódnunk a kéretlen hívások miatt.

Nem ok nélkül rettegett a Facebook az iOS legújabb verziójától Az első adatok szerint a felhasználóknak mindössze 13%-a engedélyezte, hogy az alkalmazások adatokat gyűjtsenek a tevékenységükről.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.