Hogyan zárjuk le a telefonunkat, hogy mások ne férhessenek hozzá?

2023 / 01 / 28 / Bobák Áron
Hogyan zárjuk le a telefonunkat, hogy mások ne férhessenek hozzá?
A biometrikus azonosítás rendkívüli módon kényelmessé teszi a telefonok használatát, ugyanakkor ennek is megvannak a maga hátrányai: míg egy jelszó ideális esetben kizárólag a fejünkben létezik, az ujjlenyomatunkhoz már sokkal könnyebb hozzáférni, az arcazonosításhoz pedig az is elég, ha valaki elénk tartja a telefonunkat.

Ez a hétköznapokban nem sokat számít, hiszen a telefonunk lezárása elsősorban azt a célt szolgálja, hogy ha elveszítjük, mások ne tudjanak hozzáférni a készüléken tárolt személyes dolgainkhoz, ugyanakkor előfordulhatnak olyan esetek, amikor szükségét érezhetjük annak, hogy ideiglenesen kikapcsoljuk a biometrikus azonosítást. Az Egyesült Államokban például a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal munkatársai gyakran a telefonok tartalmát is ellenőrzik, ennek visszautasításához (amihez bárkinek joga van) pedig sokkal jobb tárgyalási pozíciót ad, ha tényleg csak mi vagyunk képesek feloldani a mobilt. A kérés megtagadását külföldiként azért érdemes alaposan végiggondolni, hiszen akár ki is utasíthatnak az országból, vagyis ha nincs rejtegetni valónk, valószínűleg jobb együttműködni a hatóságokkal.

A telefonunk biometrikus azonosításának kiiktatására iOS és Android esetében is létezik gyors és egyszerű megoldás, amivel egy-két mozdulattal lezárhatjuk a telefonunkat:

  • Androidos rendszernél nincs más dolgunk, mint hogy tartsuk lenyomva három másodpercig a bekapcsoló gombot, majd koppintsunk a lezárás ikonra. Ezután a telefonunkat kizárólag az általunk beállított jelszóval vagy mintával fogjuk tudni feloldani, az arcunkkal vagy ujjlenyomatunkkal nem tudjuk deaktiválni a képernyőzárat.
  • iPhone-ok és iPad-ek esetében az oldalsó gombot valamint az egyik hangerő-szabályozó gombot kell lenyomva tartanunk egészen addig, amíg meg nem jelenik a kikapcsoló csúszka, valamint a sürgősségi szolgáltatások csúcskái a képernyőn. A Cult of Mac szerint ujjlenyomat-olvasóval ellátott telefonoknál létezik ennél is egyszerűbb módszer, ugyanis elég a bekapcsoló gombot lenyomva tartani néhány másodpercig.

Az Apple készülékeinél működik az a módszer is, ha ötször megnyomjuk a bekapcsoló gombot, amivel aktiváljuk a vészhelyzeti üzemmódot, ekkor azonban érdemes rá felkészülni, hogy amennyiben az automatikus hívás be van állítva a telefonunkon, azt gyorsan vissza kell vonnunk, mielőtt még a készülék riasztaná a segélyszolgálatot.

Ez a cikk eredetileg 2021.09.05-én jelent meg a Rakétán.

(Borítókép: Getty Images)

Így rejthetünk el kényes tartalmú fotókat és videókat a Google Fotókban A Google újításának köszönhetően már létezik arra megoldás, hogy legféltettebb fotóinkat és videóinkat egy olyan mappába mentsük a Google Fotókban, amelyeket megvéd a telefon képernyőzára.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.