Kedden indul útjára az Egyesült Arab Emírségek első Mars-szondája

2020 / 07 / 13 / Bobák Áron
Kedden indul útjára az Egyesült Arab Emírségek első Mars-szondája
Az előttünk álló, bő harminc nap különösen forgalmas lesz a Mars-missziók szempontjából. Bár az Európai Űrügynökség már korábban bejelentette, hogy elhalasztja az ExoMars-küldetés startját, néhány héten belül így is három különböző misszió indul a vörös bolygóra, amelyek közül várhatóan az Egyesült Arab Emírségek szondája száll fel elsőként.

Az Al Amal, azaz Remény névre keresztelt szonda kilövése holnapra van kitűzve, így ha időjárási vagy technikai problémák nem késleltetik az indítást, akkor magyar idő szerint 10.51-kor indul útnak egy Mitsubishi H-IIA rakéta fedélzetén a japán Tanegasima Űrközpontból - írja a Cnet.

A szonda a tervek szerint 2021 elején éri majd el a Marsot, a feladata pedig a bolygó atmoszférájának a feltérképezése lesz, így a kutatók az eddiginél sokkal pontosabb képet kaphatnak arról, hogy változik a Mars klímája az év során. A bolygó körül keringő műhold a Mars atmoszférájának felsőbb és alsóbb rétegei közötti kapcsolatot fogja vizsgálni, és választ adhat arra is, hogy mi okozza az atmoszférában található hidrogén és oxigén elpárolgását az űrbe. Az Al Amal-missziót eredetileg kétévesre tervezik, de ha minden a tervek szerint alakul, egészen 2025-ig gyűjtheti az adatokat az égitestről.

Ebben három műszer lesz a segítségére, az Emirates Exploration Imager, ami egy nagy felbontású kamera, az ultraibolya-sugárzást vizsgáló Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer, valamint egy infravörös szenzor, az Emirates Mars Infrared Spectrometer. Ahogy azt mostanában már megszokhattuk, az Al Amal kilövését is élőben fogják közvetíteni a Youtube-on, az alábbi videón lehet majd nézni.

FRISSÍTÉS: a rakéta startját időjárási körülmények miatt elhalasztották, így a kilövésre magyar idő szerint július 16-án, este 10.43-kor kerülhet sor.

Mindenki a Marsra tör

Az Al Amal-misszió igazi mérföldkő lehet az űrkutatásban, hiszen muszlim ország korábban még soha nem indított bolygóközi küldetést. Ha sikerrel járnak, az Emirátusok egy igen exkluzív klubhoz csatlakozik, eddig ugyanis nem sok országnak sikerült elérnie a Marsot. Az Egyesült Államokon valamint Oroszországon (korábban Szovjet Unión) kívül csak India, valamint az Európai Unió büszkélkedhet ilyen eredménnyel. Rajtuk kívül még Japán és Kína próbálkozott, de az ő szondáik meghibásodás miatt soha nem érték el az égitestet.

Az Egyesült Arab Emírségek mellett még két ország, az Egyesült Államok és Kína tervez küldetést indítani a Marsra augusztus 15-ig. A szokatlan tolongás oka, hogy a vörös bolygó mindössze 26 havonta kerül elég közel a Földhöz, ilyenkor jellemzően egy egy-két hónapos indítási ablak áll rendelkezésre, hogy elindítsák a küldetéseket. A NASA által tervezett Mars 2020-misszió célja, hogy a Perseverance Marsjáróval az élet korábbi nyomai után kutassanak az égitesten, míg a kínai Tianwen-1 egy komplexebb kutatást fog végezni a Marson: a bolygó körül keringő szondából, leszállóegységből és marsjáróból álló misszió képes lesz feltérképezni a bolygó atmoszféráját, a geológiai sajátosságait és a permafrosztot is.

Bár az Egyesült Arab Emírségek újoncnak tekinthető a Mars-missziók területén, az ország űrügynökségének tervei hosszú távon komolyan meghatározhatják a vörös bolygó sorsát: az Emírségek már korábban bejelentette, hogy 2117-re kolóniát szeretnének létesíteni a bolygón, és hogy nem a levegőbe beszélnek, azt az Al Amal-misszió mellett az is jelzi, hogy Dubaj mellett már el is kezdték építeni egy marsi város prototípusát.

(Fotó: Mohammed bin Rashid Space Centre)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.