Holnapig szavazhatnak a budapestiek, hogy mire költsön egymilliárd forintot a főváros

2021 / 06 / 29 / Perei Dóra
Holnapig szavazhatnak a budapestiek, hogy mire költsön egymilliárd forintot a főváros
A fővárosban élők többsége szinte biztosan eljátszott már a gondolattal, hogy hogyan tenné barátságosabbá, élhetőbbé akár szűk lakókörnyezetét, akár az egész várost. Azzal, hogy létrehozta a részvételi költségvetést, Budapest városvezetése teret engedett a lakosság ezen óhajának, akik most értékes szavazataikkal javaslatot tehetnek a város jobbá tételére.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Le Marietta, a „Nyitott Budapest” társadalmi együttműködési osztály vezetője idén májusban közölt részleteket a részvételi költségvetésről, erről a 24.hu számolt be. A városvezetés 2021. június harmincadikáig várja a szavazatokat azzal kapcsolatban, hogy mely ötleteket váltsák valóra a főváros egymilliárd forintos részvételi költségvetéséből. A voksolók ötvenhárom – összesen mintegy hárommilliárd forint értékű – fejlesztési projekt közül választhatnak. Kerpel-Fronius Gábor májusban azt is elárulta, hogy Budapest a 2020-as költségvetésben

egymilliárd forintot különített el olyan elképzelések és fejlesztési célok megvalósítására, amelyről a budapestiek dönthetnek.

A részvételi költségvetés három csoportra oszlik: az elsőre félmilliárd forint áll rendelkezésre, a kategóriába eső projektek egész Budapestet, vagy legalább három kerületet érintenek. Ebben a csoportban két projekt válaszható, amikre maximum kétszázötven-kétszázötven millió forintot különítenek el. A másik két kategória keretösszege szintén kétszázötven-kétszázötven millió forint, ide tartoznak a társadalmi, valamint a zöld projektek. Az egyes tervezetekre legfeljebb ötvenmillió forintot biztosítanak.

Hol lehet szavazni?

A civilekből álló részvételi költségvetés tanács által kiválasztott ötletekre június harmincadikáig lehet szavazni az otlet.budapest.hu oldalon. A voksolók mindhárom, a fent említett kategóriában leadhatnak egy-egy szavazatot.
A főpolgármester-helyettes ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a részvételi költségvetésből

a nyertes projekteket finanszírozzák, maguk az ötletbeküldők nem kapnak pénzjutalmat.

(A nyertesek sorába minimum tizenkét projekt kerül majd.)

Mint kiderült, összesen hatszáznyolcvanhét pályamunka érkezett a részvételi költségvetéshez, ebből végül ötvenhárom lett a befutó, a budapestiek ezekre adhatják le szavazataikat. Bizonyos ötleteket azért utasítottak el, mert azok nem feleltek meg a formai követelményeknek, több tervet pedig hasonló témára vagy helyszínre adtak be, így ezeket összevonták.

Számszerűsítve kétszáznyolcvankettő ötlet érkezett a zöld Budapest kategóriába (ez lett a legtöbb), kétszázhatvanegy az egész fővárost érintő csoportba, míg szociális ötletre összesen száznegyvennégy. Le Marietta szerint a nyertes pályamunkák némelyikének kivitelezése még a nyáron megkezdődhet. Hozzátette: rengeteg ötletet kaptak közvécék, közösségi kertek létesítésére, zöldterületek kialakítására, emellett viszont bőven akadnak közlekedéssel, sporttal, lakhatással kapcsolatos projektek is, amikre szintén lehet szavazni. Aki pedig nemcsak szavazni szeretne, hanem még többet megtudni a részvételi költségvetésről, ide kattintva minden fontos dologról tájékozódhat.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Újra lehet közbringát bérelni Budapesten, ráadásul olcsóbban, mint eddig A Budapesti Közlekedési Központ csütörtökön indította újra a MOL Bubit, amit az elmúlt fél évben jelentősen átalakítottak mind a biciklik minőségét, mind a szolgáltatás árát illetően.

Mesterséges félsziget is lenne a Csepel mellé tervezett új budapesti városnegyedben A norvég Snøhetta építésziroda nyilvánosságra hozta a déli városkapu projekt terveit, aminek a megvalósulása a fővárosi vezetés szerint veszélybe került.

Zöldebb, kékebb, élhetőbb és fenntarthatóbb Budapestet hozhat a Radó Dezső terv Elfogadták Budapest zöld infrastruktúrájára vonatkozó fejlesztési koncepciót, a Radó Dezső tervet. A terv a Főváros Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterve az uniós fejlesztési ciklushoz igazítva, 59 megvalósításra váró projekttel, 130-150 milliárd forintnyi értékben.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A világ legnagyobb és talán leghosszabb folyóján egyetlen híd sincsen
A világ legnagyobb és talán leghosszabb folyóján egyetlen híd sincsen
Az Amazonas folyó lényegében kettészeli Dél-Amerikát, három országon keresztül kígyózik át az Atlanti-óceánig és egyes számítások szerint a Nílust megelőzve ez a leghosszabb folyó a Földön. Mégsem lehet átsétálni felette, mivel egyetlen hidat sem építettek rajta.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.