Hordozható hidrogéntartállyal a házak energiaellátását is biztosítani lehet a futurisztikus kísérleti városban

2022 / 06 / 24 / Bobák Zsófia
Hordozható hidrogéntartállyal a házak energiaellátását is biztosítani lehet a futurisztikus kísérleti városban
A Toyota a Fudzsi lábánál épülő kísérleti városában teszteli majd a technológiát, amivel egy hidrogénre alapozott jövő építéséhez járul hozzá. A cég szerint az öt kilós tartály egy mikrohullámú sütőt 3-4 óráig tud majd üzemeltetni.

A Toyota egészen különleges kísérleti várost épít Japán ikonikus hegye, a Fudzsi mellett, ahol a cég alapítójának, Sakitchi Toyodának az elvei szerint próbálják megoldani a szolgáltatások és az infrastruktúra mindennapos üzemeltetését: a város nem csak a legújabb automatizált technológiai megoldásokkal lesz majd felszerelve, hanem azt a szempontot is prioritásként kezelik, hogy a lakók a lehető legboldogabb életét élhessék a gépesítésnek köszönhetően.

Ennek érdekében a robotok, az önvezető autók és az elektromos járművek megszokott részét alkotják majd Woven City mindennapjainak, és az olyan időrabló tevékenységek, mint például a boltbajárás sem okoznak többé senkinek problémát, mivel ezt is automatizált rendszer oldja meg. A város még most épül, így az első lakók, aki a Toyota dolgozói és családjaik közül kerülnek majd ki, még nem próbálhatták ki ezt a futurisztikus életmódot, de a folyamatos fejlesztések során egyre jobban körvonalazódik a leendő település képe.

A vállalat elnöke, Akio Toyoda, egy hidrogén alapú társadalmat vizionál, ahol a mindent működtető hidrogént fenntartható módszerekkel, tehát nap-, és szélenergia használatával állítják elő, így környezetbarát módon valósul meg a város robotizációja, illetve nem csak a városé, mivel a cég az itt tesztelt technológiát szerte a világon értékesíteni fogja. A legújabb tervek szerint a járművek, elektromos eszközök és házak energiaellátását olyan cserélhető és utántölthető hidrogéntartályokból oldják meg, amelyek kis méretük miatt könnyen szállíthatóak és bármire rá lehet csatlakoztatni őket.

A tartályok körülbelül öt kilósak lesznek és ezzel, a Toyota leírása szerint egy mikrohullámú sütő 3-4 óráig tartó működtetését tudják fedezni. A 3,3 kWh-ás hengerek mérete 40*17 centiméter és könnyedén a helyükre lehet pattintani őket az előre kialakított csatlakozási pontokon. A cég által kiadott illusztráció szerint a tartályok járművek (drónok, autók, motorok), házak és kisebb eszközök, mint például mobiltelefonok energiaellátását is biztosítják, mivel a fogyasztástól függően egyszerre több tartály behelyezésére is lehetőség lesz.

A berendezések kialakítása a jövőben még változhat, és a cég a minél nagyobb energiasűrűség megoldásán is dolgozik, később pedig, eredményes tesztek esetén, Woven City határain túl is értékesítik majd a hidrogéntartályokat.

"A projekt végső célja, hogy megvalósítsunk egy karbonsemleges társadalmat, ahol mindenki számára hozzáférhető a tiszta energia, először Japánban, majd az egész világon."

- írja a Toyota közleményében

(Fotó: Toyota)

Hidrogénnel működő kísérleti város épül Japánban Woven City kísérleti városában a gyártástól a szállításig mindent a hidrogén alapú technológiára alapoznak majd, bár emellett az elektromos járművek is helyet kaphatnak a közlekedésben.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.