Hordozható hidrogéntartállyal a házak energiaellátását is biztosítani lehet a futurisztikus kísérleti városban

2022 / 06 / 24 / Bobák Zsófia
Hordozható hidrogéntartállyal a házak energiaellátását is biztosítani lehet a futurisztikus kísérleti városban
A Toyota a Fudzsi lábánál épülő kísérleti városában teszteli majd a technológiát, amivel egy hidrogénre alapozott jövő építéséhez járul hozzá. A cég szerint az öt kilós tartály egy mikrohullámú sütőt 3-4 óráig tud majd üzemeltetni.

A Toyota egészen különleges kísérleti várost épít Japán ikonikus hegye, a Fudzsi mellett, ahol a cég alapítójának, Sakitchi Toyodának az elvei szerint próbálják megoldani a szolgáltatások és az infrastruktúra mindennapos üzemeltetését: a város nem csak a legújabb automatizált technológiai megoldásokkal lesz majd felszerelve, hanem azt a szempontot is prioritásként kezelik, hogy a lakók a lehető legboldogabb életét élhessék a gépesítésnek köszönhetően.

Ennek érdekében a robotok, az önvezető autók és az elektromos járművek megszokott részét alkotják majd Woven City mindennapjainak, és az olyan időrabló tevékenységek, mint például a boltbajárás sem okoznak többé senkinek problémát, mivel ezt is automatizált rendszer oldja meg. A város még most épül, így az első lakók, aki a Toyota dolgozói és családjaik közül kerülnek majd ki, még nem próbálhatták ki ezt a futurisztikus életmódot, de a folyamatos fejlesztések során egyre jobban körvonalazódik a leendő település képe.

A vállalat elnöke, Akio Toyoda, egy hidrogén alapú társadalmat vizionál, ahol a mindent működtető hidrogént fenntartható módszerekkel, tehát nap-, és szélenergia használatával állítják elő, így környezetbarát módon valósul meg a város robotizációja, illetve nem csak a városé, mivel a cég az itt tesztelt technológiát szerte a világon értékesíteni fogja. A legújabb tervek szerint a járművek, elektromos eszközök és házak energiaellátását olyan cserélhető és utántölthető hidrogéntartályokból oldják meg, amelyek kis méretük miatt könnyen szállíthatóak és bármire rá lehet csatlakoztatni őket.

A tartályok körülbelül öt kilósak lesznek és ezzel, a Toyota leírása szerint egy mikrohullámú sütő 3-4 óráig tartó működtetését tudják fedezni. A 3,3 kWh-ás hengerek mérete 40*17 centiméter és könnyedén a helyükre lehet pattintani őket az előre kialakított csatlakozási pontokon. A cég által kiadott illusztráció szerint a tartályok járművek (drónok, autók, motorok), házak és kisebb eszközök, mint például mobiltelefonok energiaellátását is biztosítják, mivel a fogyasztástól függően egyszerre több tartály behelyezésére is lehetőség lesz.

A berendezések kialakítása a jövőben még változhat, és a cég a minél nagyobb energiasűrűség megoldásán is dolgozik, később pedig, eredményes tesztek esetén, Woven City határain túl is értékesítik majd a hidrogéntartályokat.

"A projekt végső célja, hogy megvalósítsunk egy karbonsemleges társadalmat, ahol mindenki számára hozzáférhető a tiszta energia, először Japánban, majd az egész világon."

- írja a Toyota közleményében

(Fotó: Toyota)

Hidrogénnel működő kísérleti város épül Japánban Woven City kísérleti városában a gyártástól a szállításig mindent a hidrogén alapú technológiára alapoznak majd, bár emellett az elektromos járművek is helyet kaphatnak a közlekedésben.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.