Hosszas huzavona után nyélbe ütötték a világ legnagyobb videojáték-üzletét

2023 / 10 / 16 / Pőcze Balázs
Hosszas huzavona után nyélbe ütötték a világ legnagyobb videojáték-üzletét
A brit hatósággal sikerült megállapodást kötnie, az amerikai kormány aggályait pedig egyelőre figyelmen kívül hagyhatja a Microsoft, így a cég hatvankilencmilliárd dollárért felvásárolta az Activison Blizzardot.

2022 januárjában, azaz több mint másfél éve írtunk először arról a Rakétán, hogy "ha minden a tervek szerint halad, akkor a Microsoft fel fogja vásárolni a világ egyik legnagyobb játékfejlesztő cégét, az Activision Blizzardot. A vételár közel hetvenmilliárd dollár, vagyis több mint kétszer annyi, mint a LinkedIné, vagy nyolcszor annyi, mint a Skype-é vagy a Bethesda kiadóé volt." Végül a terv ugyan teljesült, de "minden" nem haladt úgy, ahogyan a két cégnél elképzelték: idén áprilisban a CMA, azaz a brit Verseny- és piacügyi hatóság kifogást emelt az akvizícióval szemben. Úgy látták, hogy a cloud gaming, azaz a felhő-infrastruktúrán működő játékok terén túl nagy befolyást szerezne a Microsoft a felvásárlással. Nem sokkal később, júniusban az amerikai FTC, azaz a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság kérte, hogy jogi úton akadályozzák meg az egyezség létrejöttét, mert az ártana a videojáték-piacon zajló versenynek. A Microsoft végül engedményt tett a briteknek, míg az amerikai eljárás végét nem kell megvárnia az üzlet megkötésével, így megtörténhetett a tranzakció.

Mindez része a technológiai nagyvállalatokat sújtó, egyre növekvő szabályozói szigornak, a túl nagy gazdasági koncentráció elleni kormányzati harcnak. Egy ekkora kiadó akvizíciójával ugyanis nem csak egyetlen cég, egyetlen fejlesztőcsapat, néhány nagy márka kerül az új tulajdonoshoz. Amikor másfél éve az első hallásra ismeretlen ZeniMax Media csatlakozott a Microsofthoz, akkor valójában többek között a The Elder Scrolls-t és a Falloutot jegyző Bethesda Game Studios, a Doomért és a Quake-ért felelős id Software, vagy a Wolfenstein sorozatot készítő MachineGames lett Redmondé, és ez csak a lista eleje. A mostani felsorolás is rendkívül hosszú és impozáns: az Infinity Ward és a Treyarch Games Call of Duty-ja, a Blizzard Overwatch-a, Diablója, World of Warcraftje, de például a King Candy Crush-a is szerepel rajta. Ezek egyszerre hizlalják majd a Microsoft előfizetéses szolgáltatása, a Game Pass katalógusát, illetve termelnek bevételt más platformokon, például PlayStationön is. Az így létrejött játékipari behemótot a jelenlegi bevételeket figyelembe véve már csak a kínai Tencent és a japán Sony előzi meg.

"Mindegy, hogy Xboxon, PlayStationön, Nintendón, PC-n vagy mobilon játszol, örülünk neked - és örülni is fogunk, még ha nem is az Xboxon szeretsz játszani a kedvenc játékaiddal" - idézi a The New York Times Phil Spencert, a Microsoft Gaming vezérigazgatóját. Mindez ismerősen csenghet azoknak, akik emlékeznek a Microsoft vezetőjének, Satya Nadellának közel tíz évvel ezelőtti gondolataira, amelyek megerősítették, hogy ez a Microsoft már rég nem akar mindenkinek Windows-t, vagy éppen Xboxot eladni. Mindegy, hogy milyen mobilt, milyen tabletet, milyen számítógépet vagy konzolt használunk, a szolgáltatásaikon és a felhőmegoldásaikon keresztül így is, úgy is az ügyfeleik leszünk.

(Borítókép: I RYU/VCG via Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Alapértelmezés szerint titkosított lesz minden Messenger-beszélgetés
Alapértelmezés szerint titkosított lesz minden Messenger-beszélgetés
A Meta bejelentette, hogy minden Messengeren történő beszélgetés és hívás alapértelmezés szerint titkosított lesz. Ez nem csupán azt jelenti, hogy a Meta nem fogja látni a beszélgetések tartalmát, de a bűnüldöző szervek számára sem lesz képes átadni azokat.
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
A javaslatot benyújtó tisztviselő csak az után árulta el, hogy a jogszabályt a ChatGPT fogalmazta meg, hogy azt a városi tanács már elfogadta.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.