A Huawei is segített egy olyan technológia fejlesztésében, ami alkalmas a kínai ujgur kisebbség megfigyelésére

2020 / 12 / 11 / Bobák Áron
A Huawei is segített egy olyan technológia fejlesztésében, ami alkalmas a kínai ujgur kisebbség megfigyelésére
A Washington Post az IPVM nevű biztonságtechnikai szervezet által átadott dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy a Huawei segített egy olyan arcfelismerő technológia kifejlesztésében, ami automatikusan felismeri az ujgur kisebbség tagjait, és riasztást küld a hatóságoknak. A cég szerint a rendszert soha nem alkalmazták élesben.

A videós megfigyelési technológiákra szakosodott cég a Washington Post állítása szerint a Huawei weboldalán bukkant rá arra a belső dokumentumra, amelyből kiderül, hogy a kínai vállalat 2018-ban az arcfelismerő technológiák fejlesztésével foglalkozó Megvii-vel együtt dolgozott egy olyan mesterséges intelligencián alapuló kamerarendszer fejlesztésén, amely képes az arcuk alapján megállapítani az emberek korát, nemét és etnikumát. A dokumentumból az is kiderül, hogy ha a rendszer az ujgur kisebbséghez tartozó személyt azonosít, akkor automatikus riasztást küld a rendőrségnek, a rendszerhez pedig a Huawei szolgáltatta többek között a kamerákat, a szervereket és a felhő-infrastruktúrát is.

A lap szerint miután az IPVM megkereste a Huaweit, a cég eltávolította az oldaláról a szóban forgó dokumentumot, később pedig egy hivatalos sajtóközleményt is kiadtak az üggyel kapcsolatban, amit többek között a Telex.hu-nak is eljuttattak. Ebben elismerik, hogy az IPVM által megszerzett dokumentum valós, ugyanakkor cáfolják, hogy a technológiát valaha is élesben alkalmazták volna.

„Az IPVM jelentésében egy tesztről van szó, amelyet a valóságban soha nem alkalmaztak. Az ilyen típusú tesztelésekhez a Huawei kizárólag általános célú termékeket szállít, nem kínál egyedi igényekre szabott algoritmusokat vagy alkalmazásokat. A Huawei minden országban és régióban helyi törvényeknek és rendelkezéseknek megfelelően működik, illetve csak olyan IKT-termékeket és megoldásokat kínál, melyek megfelelnek az elismert iparági szabványoknak.”

Legalább egymillióan internálótáborokban

A Washington Post felhívja rá a figyelmet, hogy a Megvii és a Huawei az utóbbi években három különböző megfigyelőrendszerrel is piacra lépett, habár azt nem tudni, hogy ebből a háromból bármelyik is alkalmazta-e az "ujgur riasztásként" megnevezett technológiát. A Huaweit nem először vádolják meg azzal, hogy aktívan segítik a Hszincsiang tartományban felépített internálótáborok működését, a The New York Times például 2019 májusában arról írt, hogy a Huawei is aláírt egy együttműködési megállapodást a régió rendőrkapitányságával, amelynek keretében adatelemzéssel segítik a rendőrség munkáját.

Ahogy korábban írtunk róla, az Ujgur Autonóm Területen a kínai állam a legmodernebb technológiákat felvonultató, kiterjedt megfigyelőrendszert üzemeltet, aminek célja, hogy szemmel tartsák, és adott esetben átnevelőtáborokba zárják az ujgur kisebbség tagjait. A jelentős részben muszlim kisebbség internálása a kínai tisztviselők szerint pusztán átnevelési célból történik, hogy ezzel vegyék elejét a terrorista támadásoknak. Ugyanakkor nemzetközi jogvédő szervezetek helyi beszámolókra alapozva azt állítják, hogy a mintegy egymillió fogvatartott borzalmas körülmények között él a táborokban, és nem ritkán belehalnak a fogva tartóik által alkalmazott módszerekbe.

(Borítókép: Rolf Vennenbernd/picture alliance/Getty Images)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Szorul a digitális hurok Hongkong nyakán A Facebook, a Google és a Twitter egyre komolyabb harapófogóban találja magát a múlt héten életbe lépett nemzetbiztonsági törvény miatt.

Most már a tüntetők is bevetik az arcfelismerő szoftvereket a rendőrök beazonosítására Nem csak Amerikában, hanem a világon számtalan helyen fejlesztenek olyan barkácstechnológiát, amellyel a rendőrök is beazonosíthatóakká válnak. A belarusz tüntetést szétverő egyenruhásokat fedő maszk sem jelent akadályt ezen programok számára.

Kína szép új világában épül a Skynet, a legalaposabb megfigyelőrendszer a történelemben Kína leckét adhat belőle, hogyan tudja egy kormány a modern technikát a lakosság totális megfigyelésére használni. Hszincsiang tartományban pedig elsősorban az ujgur kisebbség áll a kamerák kereszttüzében.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.