A Huawei is segített egy olyan technológia fejlesztésében, ami alkalmas a kínai ujgur kisebbség megfigyelésére

2020 / 12 / 11 / Bobák Áron
A Huawei is segített egy olyan technológia fejlesztésében, ami alkalmas a kínai ujgur kisebbség megfigyelésére
A Washington Post az IPVM nevű biztonságtechnikai szervezet által átadott dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy a Huawei segített egy olyan arcfelismerő technológia kifejlesztésében, ami automatikusan felismeri az ujgur kisebbség tagjait, és riasztást küld a hatóságoknak. A cég szerint a rendszert soha nem alkalmazták élesben.

A videós megfigyelési technológiákra szakosodott cég a Washington Post állítása szerint a Huawei weboldalán bukkant rá arra a belső dokumentumra, amelyből kiderül, hogy a kínai vállalat 2018-ban az arcfelismerő technológiák fejlesztésével foglalkozó Megvii-vel együtt dolgozott egy olyan mesterséges intelligencián alapuló kamerarendszer fejlesztésén, amely képes az arcuk alapján megállapítani az emberek korát, nemét és etnikumát. A dokumentumból az is kiderül, hogy ha a rendszer az ujgur kisebbséghez tartozó személyt azonosít, akkor automatikus riasztást küld a rendőrségnek, a rendszerhez pedig a Huawei szolgáltatta többek között a kamerákat, a szervereket és a felhő-infrastruktúrát is.

A lap szerint miután az IPVM megkereste a Huaweit, a cég eltávolította az oldaláról a szóban forgó dokumentumot, később pedig egy hivatalos sajtóközleményt is kiadtak az üggyel kapcsolatban, amit többek között a Telex.hu-nak is eljuttattak. Ebben elismerik, hogy az IPVM által megszerzett dokumentum valós, ugyanakkor cáfolják, hogy a technológiát valaha is élesben alkalmazták volna.

„Az IPVM jelentésében egy tesztről van szó, amelyet a valóságban soha nem alkalmaztak. Az ilyen típusú tesztelésekhez a Huawei kizárólag általános célú termékeket szállít, nem kínál egyedi igényekre szabott algoritmusokat vagy alkalmazásokat. A Huawei minden országban és régióban helyi törvényeknek és rendelkezéseknek megfelelően működik, illetve csak olyan IKT-termékeket és megoldásokat kínál, melyek megfelelnek az elismert iparági szabványoknak.”

Legalább egymillióan internálótáborokban

A Washington Post felhívja rá a figyelmet, hogy a Megvii és a Huawei az utóbbi években három különböző megfigyelőrendszerrel is piacra lépett, habár azt nem tudni, hogy ebből a háromból bármelyik is alkalmazta-e az "ujgur riasztásként" megnevezett technológiát. A Huaweit nem először vádolják meg azzal, hogy aktívan segítik a Hszincsiang tartományban felépített internálótáborok működését, a The New York Times például 2019 májusában arról írt, hogy a Huawei is aláírt egy együttműködési megállapodást a régió rendőrkapitányságával, amelynek keretében adatelemzéssel segítik a rendőrség munkáját.

Ahogy korábban írtunk róla, az Ujgur Autonóm Területen a kínai állam a legmodernebb technológiákat felvonultató, kiterjedt megfigyelőrendszert üzemeltet, aminek célja, hogy szemmel tartsák, és adott esetben átnevelőtáborokba zárják az ujgur kisebbség tagjait. A jelentős részben muszlim kisebbség internálása a kínai tisztviselők szerint pusztán átnevelési célból történik, hogy ezzel vegyék elejét a terrorista támadásoknak. Ugyanakkor nemzetközi jogvédő szervezetek helyi beszámolókra alapozva azt állítják, hogy a mintegy egymillió fogvatartott borzalmas körülmények között él a táborokban, és nem ritkán belehalnak a fogva tartóik által alkalmazott módszerekbe.

(Borítókép: Rolf Vennenbernd/picture alliance/Getty Images)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Szorul a digitális hurok Hongkong nyakán A Facebook, a Google és a Twitter egyre komolyabb harapófogóban találja magát a múlt héten életbe lépett nemzetbiztonsági törvény miatt.

Most már a tüntetők is bevetik az arcfelismerő szoftvereket a rendőrök beazonosítására Nem csak Amerikában, hanem a világon számtalan helyen fejlesztenek olyan barkácstechnológiát, amellyel a rendőrök is beazonosíthatóakká válnak. A belarusz tüntetést szétverő egyenruhásokat fedő maszk sem jelent akadályt ezen programok számára.

Kína szép új világában épül a Skynet, a legalaposabb megfigyelőrendszer a történelemben Kína leckét adhat belőle, hogyan tudja egy kormány a modern technikát a lakosság totális megfigyelésére használni. Hszincsiang tartományban pedig elsősorban az ujgur kisebbség áll a kamerák kereszttüzében.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.