Így fekszik le este aludni egy űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson

2022 / 04 / 29 / Bobák Zsófia
Így fekszik le este aludni egy űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson
A lefekvés előtti procedúra kicsit körülményesebb, mint a Földön.

Az Európai Űrügynökség német űrhajósa, Matthias Maurer az ESA videójában bemutatta, hogyan zajlik a lefekvés előtti készülődés a Nemzetközi Űrállomás szűkös terében és milyen nehézségeket okoz a speciális fürdőszobában való fogmosás és tisztálkodás az asztronauták számára. Maurer alvásra kijelölt helye jelenleg az úgynevezett CASA (Crew Alternate Sleep Accommodation), ami nem a hagyományos hálófülkékhez tartozik, hanem olyan moduláris, felcsatolható ágyat jelent, amelyben szükség esetén meghúzhatják magukat az űrhajósok, amikor pedig nem alszik benne senki, akkor tárolóként funkcionálhat. A CASA egységek tavaly érkeztek meg az ISS-re hogy megoldják a zsúfoltság problémáját, mivel már az előző évben is, akárcsak idén, volt olyan időszak, amikor egyszerre több mint 10 űrhajós tartózkodott a fedélzeten.

Jelenleg a Crew 3-at (amelynek Maurer is tagja) váltó Crew 4 érkezésével 11-re nőtt a legénység száma, ami nem rekord, de elég ahhoz, hogy nehezítse az alvóhelyek megfelelő elrendezését - mikor hasonló helyzetben, a tavalyi váltáskor, ami a Crew 1 és Crew 2 között történt, szintén 11 volt az űrhajósok száma, a legénység két tagja a Dragon kapszulában aludt, míg ketten a CASA ágyakban és egy asztronauta a légzsilip mellett kapott helyet. A Maurer által bemutatott procedúra során az űrhajós az ESA tudományos munkákra szánt Columbus moduljában tért nyugovóra, ahol "nappal" (az ISS-en a UTC időbeosztása szerint élnek) többek között a magyar hozzájárulással zajló gyógyszerkutatásokat is végzik.

Az ISS összterülete nem kevés ugyan, 932 köbméteres, de ennek körülbelül kétharmadát a különböző berendezések teszik ki. A lakhatásra fennmaradó rész 388 köbméter, viszont, ahogy a videókon is látható, rengeteg felszereléssel, elektronikus eszközzel, kábelekkel van telepakolva, ami időnként akadályozza a szabad mozgást és csökkenti a hétköznapi tevékenységek végzéséhez rendelkezésre álló teret az állomáson. Az épülő kínai űrállomás jóval kisebb lesz, 110 köbméter lakható területtel rendelkezik majd a később hozzákapcsolt két modullal, a Ventiennel és Mengtiennel együtt, de a felvételek tanúsága szerint a Tienho központi modulban egyelőre még rendezettebbek a körülmények.

A Crew 3 űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásról a tervek szerint május 4-én indulnak majd haza, de, tekintve az Ax-1 misszió tagjainak az időjárási viszonyok miatt meghosszabbított tartózkodását az állomáson, nem elképzelhetetlen, hogy ez az időpont is módosul még az elkövetkező napokban.

(Fotó: ESA)

Kiszívja az űrhajósok fejéből a fölösleges folyadékot egy új hálózsák Az űrrepüléshez kapcsolódó neurookuláris szindróma kezelésére kifejlesztett űrhálózsák úgy működik, mintha egy hatalmas porszívóba feküdnénk be.


A NASA készül rá, hogy a Holdra lépő emberek tevékenységét élőben közvetítse
A NASA készül rá, hogy a Holdra lépő emberek tevékenységét élőben közvetítse
Az előkészületek kezdeti fázisában egy lézerkommunikációs megoldást teszteltek, és a segítségével először küldtek 4K videót földi légi járműről a Nemzetközi Űrállomásra, majd vissza.
Az űrtávcső, ami nagyobb lesz, mint az egész Föld, a fekete lyukak titkait kutatja
Az űrtávcső, ami nagyobb lesz, mint az egész Föld, a fekete lyukak titkait kutatja
Ez a távcső alkalmas lenne arra, hogy kifürkésszük vele a fekete lyukak eddig ismeretlen titkait is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.