Így fest az Artemis I legendás „utasa”

2022 / 08 / 28 / Felkai Ádám
Így fest az Artemis I legendás „utasa”
Nem úgy volt, hogy az Artemis I ember nélkül repül a csillagok közé? De igen, azonban ez nem jelenti azt, hogy „legénység” sem lesz a járművön.

Ha minden igaz, a NASA hétfő délután kilövi az Artemis missziók „igáslovának” szánt SLS rakétát és az Orion űrhajót – akit érdekel élőben az esemény, az például itt követheti a Facebookon. A mostani teszt során ember még nem utazik a járművön, és a tervek szerint először 2025-ben teszi majd ismét asztronauta a talpát a Hold talajára – méghozzá az égitest déli sarkán. Korábban arról is írtunk, hogy miért pont ott.

A NASA kicsit több mint egy hónap múlva visszatérhet a Holdra A NASA Artemis I. missziója keretében az SLS „Holdrakéta” Hold körüli pályára fogja állítja az Orion űrhajót. Hogy mikor? Ha minden jól megy, már augusztusban.

És bár azt már nyilván mindenki tudja, hogy az Orionon nem utazik ezen az úton ember, ez nem jelenti azt, hogy az űrhajó üres lenne. Sőt egy igen fura, háromtagú legénység fog elstartolni: a parancsnok Moonikin Campos, akit Helga és Zohar kísér a nagy úton. Moonikin Campos a nevét Arturo Campos után kapta, akinek az Apollo 13 elektromos mérnökeként sorsdöntő volt a szerepe, hogy megmentse a küldetést és a társait. Campos parancsnok – a valóságban egy teszbábu – az út során a NASA vadiúj Orion Crew Survival System öltözékét viseli majd.

Campos parancsnok a társaival lehetővé teszi a NASA számára a sugárzási, gyorsulási és rezgési adatok mérését a küldetés során; az ezekből az emberi „testmásolatokból” gyűjtött információk pedig segítenek felkészülni a jövőbeli, immár emberekkel végrehajtott küldetésekre. A NASA Izraeli Űrügynökséggel (ISA) és a Német Légiközlekedési Központtal (DLR) folytatott együttműködésének részeként Helga és Zohar egy sugárvédelmi mellényt is fognak tesztelni.

Moonikin Campos parancsnok nem csak azért legendás, mert egy igazi hősről nevezték el (erre emlékeztet az is, hogy a sisak tükröződő rostélyában az Apollo 13 jelvény töredéke látható: három aranyló, amely egy szekeret húz), hanem mert saját képregénye is van – a NASA ugyanis ezen az oldalon ingyen letölthető képregényekben mutatja be, hogy miféle kalandok várnak erre a különös legénységre.

(Kép: NASA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.