Így fest az Artemis I legendás „utasa”

2022 / 08 / 28 / Felkai Ádám
Így fest az Artemis I legendás „utasa”
Nem úgy volt, hogy az Artemis I ember nélkül repül a csillagok közé? De igen, azonban ez nem jelenti azt, hogy „legénység” sem lesz a járművön.

Ha minden igaz, a NASA hétfő délután kilövi az Artemis missziók „igáslovának” szánt SLS rakétát és az Orion űrhajót – akit érdekel élőben az esemény, az például itt követheti a Facebookon. A mostani teszt során ember még nem utazik a járművön, és a tervek szerint először 2025-ben teszi majd ismét asztronauta a talpát a Hold talajára – méghozzá az égitest déli sarkán. Korábban arról is írtunk, hogy miért pont ott.

A NASA kicsit több mint egy hónap múlva visszatérhet a Holdra A NASA Artemis I. missziója keretében az SLS „Holdrakéta” Hold körüli pályára fogja állítja az Orion űrhajót. Hogy mikor? Ha minden jól megy, már augusztusban.

És bár azt már nyilván mindenki tudja, hogy az Orionon nem utazik ezen az úton ember, ez nem jelenti azt, hogy az űrhajó üres lenne. Sőt egy igen fura, háromtagú legénység fog elstartolni: a parancsnok Moonikin Campos, akit Helga és Zohar kísér a nagy úton. Moonikin Campos a nevét Arturo Campos után kapta, akinek az Apollo 13 elektromos mérnökeként sorsdöntő volt a szerepe, hogy megmentse a küldetést és a társait. Campos parancsnok – a valóságban egy teszbábu – az út során a NASA vadiúj Orion Crew Survival System öltözékét viseli majd.

Campos parancsnok a társaival lehetővé teszi a NASA számára a sugárzási, gyorsulási és rezgési adatok mérését a küldetés során; az ezekből az emberi „testmásolatokból” gyűjtött információk pedig segítenek felkészülni a jövőbeli, immár emberekkel végrehajtott küldetésekre. A NASA Izraeli Űrügynökséggel (ISA) és a Német Légiközlekedési Központtal (DLR) folytatott együttműködésének részeként Helga és Zohar egy sugárvédelmi mellényt is fognak tesztelni.

Moonikin Campos parancsnok nem csak azért legendás, mert egy igazi hősről nevezték el (erre emlékeztet az is, hogy a sisak tükröződő rostélyában az Apollo 13 jelvény töredéke látható: három aranyló, amely egy szekeret húz), hanem mert saját képregénye is van – a NASA ugyanis ezen az oldalon ingyen letölthető képregényekben mutatja be, hogy miféle kalandok várnak erre a különös legénységre.

(Kép: NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.