Így landolt a Hold felszínén az indiai űrszonda

2023 / 08 / 27 / Bobák Áron
Így landolt a Hold felszínén az indiai űrszonda
Ahogy korábban mi is írtunk róla, a Csandraján-3 misszióval India lett a negyedik nemzet a világon, amelynek sikerült épségben űreszközt juttatnia a Hold felszínére.

Az augusztus 23-án végrehajtott landolásról az élő közvetítésben csak egy animációt láthattak a nézők, ám az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) azóta több videót is kiadott arról, ahogy a Vikram leszállóegység eléri a Hold felszínét majd útjára indítja a Pragyan holdjárót.

Az első videón maga a landolás látható, vagyis az, ahogy a leszállóegység az égitest felett szállva megfelelő landolási zónát keres, majd fokozatosan leereszkedik.

Az űrügynökség ezután meg több rövidebb videót is közölt, amelyek közül az elsőn a leszállóegység kinyitja a rámpáját, a másodikon a holdjárót láthatjuk legördülni az égitest felszínére, a harmadikon pedig már azt láthatjuk, ahogy a Pragyan eltávolodik a Vikramtól.

A holdjáró elsődleges feladata az lesz, hogy az égitest eddig még kevéssé feltérképezett, déli pólusát vizsgálja a műszereivel, ami a jelentős mennyiségű jég miatt kulcsfontosságú az emberes missziók szempontjából. A leszálló egység és a holdjáró a tervek szerint két hétig marad üzemképes, ezután a holdi éjszaka beköszöntésével a rendkívüli hideg és az energiaellátásukhoz szükséges napfény hiánya miatt nem tudnak tovább működni.

Indiának már önmagában az is hatalmas eredmény, hogy leszálltak a Holdon, hiszen ezzel az USA, a Szovjetunió és Kína után ők lettek a negyedik ország, aminek sikerült ezt megtennie. Hogy a leszállás még ma is mennyire nem rutinfeladat, arra éppen néhány nappal a Csandraján-3 misszió előtt láthattunk egy példát, amikor az orosz Luna-25 becsapódott a Hold felszínébe. A közelmúltban szintén sikertelenül zárult a japán űrügynökség valamint az izraeli SpaceIL vállalat kísérlete is, néhány évvel korábban pedig a Csandraján-2 küldetés is hasonló véget ért.

(Borítókép: ISRO)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
Végérvényesen kiderült, hogy az antianyag kapcsán sem létezik az antigravitáció, hanem a gravitáció ugyanúgy hat rá, mint a rendes anyagra. Ezek szerint tehát Einsteinnek (megint) igaza volt.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.