Az ISS parancsnoka elárulta, hogy mi az a kérdés, amit a leggyakrabban feltesznek az asztronautáknak

2020 / 10 / 11 / Bobák Áron
Az ISS parancsnoka elárulta, hogy mi az a kérdés, amit a leggyakrabban feltesznek az asztronautáknak
Az űrkutatással kapcsolatban mostanában a megszokottnál kicsit több szó esik a vécézésről, ami főleg annak tudható be, hogy a NASA a napokban útnak indította az űrállomásra a vadiúj vécéjét, ami nem kevesebb, mint hétmilliárd forintba került.

Az Univerzális Szennyvízkezelő Rendszerről korábban mi is írtunk, a mélyűri utazásokhoz kifejlesztett eszköz nagy előnye, hogy női asztronauták is sokkal könnyebben tudják használni, a szerelése is egyszerűbb, emellett arra is képes, hogy előkezelje az újrahasznosításra szánt vizeletet. Az új vécé működési elve viszont alapvetően megegyezik az asztronauták által eddig használt vécéjével, vagyis egy szívócsővel érik el, hogy a végtermék ne a levegőben lebegjen, hanem a megfelelő helyre kerüljön.

Most Chris Cassidy, a jelenleg futó 63-ik expedíció parancsnoka készített egy szemléletes videót arról, hogyan zajlik a Nemzetközi Űrállomáson a vécézés, ami állítása szerint messze a leggyakrabban feltett kérdés, amit az asztronauták kapnak.

Bár első látásra elég ijesztő, hogy a vécéhez tartozik egy komplett kapcsolótábla valamint egy meglehetősen hosszú használati és hibaelhárítási útmutató is, a használata valójában egyáltalán nem bonyolult: kis dolognál magába a csőbe kell végezni a dolgunkat, majd fertőtlenítő kendővel szépen megtisztítani, nagy dolognál pedig a szívócső a vécé aljába kerül, így beleszívja a végterméket a vécében elhelyezett műanyag zacskóba.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.