Az ISS parancsnoka elárulta, hogy mi az a kérdés, amit a leggyakrabban feltesznek az asztronautáknak

2020 / 10 / 11 / Bobák Áron
Az ISS parancsnoka elárulta, hogy mi az a kérdés, amit a leggyakrabban feltesznek az asztronautáknak
Az űrkutatással kapcsolatban mostanában a megszokottnál kicsit több szó esik a vécézésről, ami főleg annak tudható be, hogy a NASA a napokban útnak indította az űrállomásra a vadiúj vécéjét, ami nem kevesebb, mint hétmilliárd forintba került.

Az Univerzális Szennyvízkezelő Rendszerről korábban mi is írtunk, a mélyűri utazásokhoz kifejlesztett eszköz nagy előnye, hogy női asztronauták is sokkal könnyebben tudják használni, a szerelése is egyszerűbb, emellett arra is képes, hogy előkezelje az újrahasznosításra szánt vizeletet. Az új vécé működési elve viszont alapvetően megegyezik az asztronauták által eddig használt vécéjével, vagyis egy szívócsővel érik el, hogy a végtermék ne a levegőben lebegjen, hanem a megfelelő helyre kerüljön.

Most Chris Cassidy, a jelenleg futó 63-ik expedíció parancsnoka készített egy szemléletes videót arról, hogyan zajlik a Nemzetközi Űrállomáson a vécézés, ami állítása szerint messze a leggyakrabban feltett kérdés, amit az asztronauták kapnak.

Bár első látásra elég ijesztő, hogy a vécéhez tartozik egy komplett kapcsolótábla valamint egy meglehetősen hosszú használati és hibaelhárítási útmutató is, a használata valójában egyáltalán nem bonyolult: kis dolognál magába a csőbe kell végezni a dolgunkat, majd fertőtlenítő kendővel szépen megtisztítani, nagy dolognál pedig a szívócső a vécé aljába kerül, így beleszívja a végterméket a vécében elhelyezett műanyag zacskóba.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
Sokezer kilométerrel a felszín alatt a Föld középpontjában fémes mag rejlik, amelyet közvetett módon jobban megismerhetnek a kutatók egy aszteroida által, ami rendkívül ritka típus a Naprendszerben.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.