Így tehermentesíthetik a videótechnológiák az egészségügyi dolgozókat

2021 / 10 / 01 / Felkai Ádám
Így tehermentesíthetik a videótechnológiák az egészségügyi dolgozókat
A videótechnológia talán nem az első terület, amely az eszünkbe jut, ha a kórházi szakdolgozók tehermentesítése kerül szóba, a Konica Minolta azonban új felhasználási módokat talált.

A kórházi szakdolgozók hiánya olyan téma, amely Magyarországon rendre elő szokott térni, és a járványhelyzet óta – ha ez egyáltalán lehetséges – még inkább terítéken van, mint korábban. Ha tehát az egészségügyi intézetekben beszélünk hatékonyságról, akkor több lehetséges megközelítési mód (eszközalapon mért, energetikai) közül kiemelkedik az emberi erőforrások szempontjából értelmezett hatékonyság.

Azt tudjuk, hogy a különböző képalkotási technológiák már régóta megkönnyítik a diagnosztikát, ilyen például a sejtszintű képalkotás, amely mostanra akár a rákos és az egészséges sejtek elkülönítésére is alkalmas. De mit értünk azon, hogy IoT (Internet of Things – dolgok internete) és videotechnológia segítségével vesszük le a nyomás egy részét a szakdolgozók válláról? Az idei Digital Health Summit-on ennek lehetőséget mutatta be egy előadás keretében a Konica Minolta.

A szóban forgó rendszerek négy alkalmazási területen kerülnek elő az egészségügy szempontjából, ezek pedig a következőek:

  • Ellenőrző rendszerek
  • Felügyelet nélküli munkavégzés
  • Területek logikai lezárása
  • Hőmérséklet mérés

Ami az ellenőrző rendszereket illeti, az AI Spill képes jelezni, ha valaki elesett vagy leesett az ágyról a kamera előtt, ahogy azt is, ha az illető nem tud ezt követően felállni, magatehetetlen maradt. Sajnos nem lehet minden osztályon minden ágy mellé nővért állítani, ez a rendszer azonban amikor érzékelte a balesetet a kórteremben, figyelmeztetést küld. Egy másik felhasználási lehetőség, ami részben szintén a járványhelyzet alatt vált hangsúlyossá, hogy a kamera automatikusan érzékeli, hogy az előtte elhaladó személyek viselnek-e (illetve megfelelő módon viselik-e) az előírt védőeszközöket. Bizonyos osztályokra (ilyenek például a különböző intenzív terápiás osztályok) egyébként már a járvány előtt sem lehetett csak úgy bemasírozni, de ebben az esetben nem a szakdolgozók idejét rabolná, hogy a látogatókat ellenőrizzék ebből a szempontból.

A képi tartalmakon kívül felmerül a hangtartalmak ellenőrzése is, például a rendszer automatikusan érzékelhet tüsszentést és köhögést, vagyis figyelhet a potenciális fertőzésveszélyre.

A felügyelet nélküli munkavégzés az ágyról leesett beteg kapcsán részben már tárgyalásra került, de a mesterséges intelligencia ezen kívül felismerheti a szívrohamot, a jellegzetesebb testtartásokat, de be lehet állítani arra is, hogy bizonyos mozdulatokkal, például integetéssel aktívan is segítséget lehessen kérni. A kórházi osztályokat, különösen az ideiglenes, gyors kialakítás esetén nem feltétlen lehet fizikailag lezárni, ekkor kerül elő a területek logikai lezárása, amely virtuális kerítésként érzékeli az emberi mozgást, amikor a fizikai lehatárolás nem lehetséges. Ennek ellenpontja pedig a vészhelyzeti kiürítés felügyelete: a kamerák ugyanis azt is jelzik, ha valaki bennmaradt. A hőmérsékletmérést a mesterséges intelligencia szintén nagy pontossággal, gyorsan képes elvégezni megfelelő kamerákon keresztül.

A rendszer magja egy videó analitikai platform, amely gépi tanulásból és gépi látásból áll össze.

Felmerülhetnek adatvédelmi aggályok, de a rendszer alapját adó Mobotix 1999 óta decentralizált, és ez jogosultsági kontrollal egészül ki. Ráadásul képi rögzítésre nem is kerül sor, a rendszer elemzi a képsorokat, és ez alapján generál értesítést – magyarán például, ha valaki leesett az ágyról, akkor figyelmeztetést küld, hogy mely kórteremben történt a vészhelyzet, nem pedig az látszik, ahogy a konkrét beteg elszenvedi a balesetet. Egyébként a moduláris felépítésnek köszönhetően a rendszer számtalan területen alkalmazható a kórházak falán kívül is.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Flickr/Department of Foreign Affairs)

További cikkek a témában:

Robotsebészeti képzés indul a Semmelweis Egyetemen, robot végezte műtétek is lesznek Megérkezett a Semmelweis Egyetemre a legmodernebb sebészrobotot, a Da Vinci Xi. Az eszközt hallgatói tesztnappal egybekötve mutatta be, az I. számú. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikán dr. Merkely Béla rektor és dr. Szijártó Attila klinikaigazgató.

Testbe ültethető, mesterséges intelligencia alapú orvosi implantátumot fejlesztettek ki Először készült egy olyan biológiailag kompatibilis, mesterséges intelligencia alapú platform, mely a szervezetbe ültetve valós időben érzékeli a kóros elváltozásra utaló jeleket. Az eszköz működése az emberi agyat idézi.

A fájdalom nyelvén tanul a mesterséges intelligencia, hogy új utat nyisson az egészségügyben A fájdalom, különösen, ha hosszú távon él együtt vele az ember, mindig egyéni és személyre szabott, de a kezelések nem mindig azok. Új módszerek segíthetnek, hogy megváltozzon az idejétmúlt helyzet.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.