Testbe ültethető, mesterséges intelligencia alapú orvosi implantátumot fejlesztettek ki

2021 / 08 / 21 / Felkai Ádám
Testbe ültethető, mesterséges intelligencia alapú orvosi implantátumot fejlesztettek ki
Először készült egy olyan biológiailag kompatibilis, mesterséges intelligencia alapú platform, mely a szervezetbe ültetve valós időben érzékeli a kóros elváltozásra utaló jeleket. Az eszköz működése az emberi agyat idézi.

Azt talán már leírni sem érdemes, hogy a mesterséges intelligencia milyen mértékben változtathatja meg az egészségügyi ellátást, elég csak a betegadatok feldolgozására gondolni a gépi tanulás segítségével. A Drezdai Műszaki Egyetem kutatói azonban most az eddigi felhasználási körön tágítottak egy alaposat, mivel olyan, MI alapú rendszert dolgoztak ki, amely az emberi szervezetbe ültethető, és amely valós időben elemzi a szervezetből érkező jeleket. Nagyjából tehát úgy kell a dolgot elképzelni, mintha a páciens mindenhová magával cipelne egy orvost, aki folyamatosan vizsgálná őt.

A biológiailag kompatibilis, a testbe ültethető mesterséges intelligencia valós időben képes osztályozni az olyan egészséges vagy éppen patológiás biológiai jeleket, mint a szívverés, sőt a szívverés változását orvosi felügyelet nélkül is képes megállapítani. Az eszköz polimer alapú szálhálózatokból áll, amely strukturális felépítésében az emberi agyat idézi. A polimer szálak véletlenszerű elrendezéséből ugyanis egy úgynevezett visszacsatolt ideghálózat (recurrent neural network/RNN) alakul ki, amely működésében hasonlít a mi agyunkra. A visszacsatolt ideghálózat lényege, hogy az elemzéskor a minták egymásutániságát is figyelembe veszi, vagyis egy adott pillanatban a bejövő jel az eggyel korábbi kimenetet is tartalmazza, így mintegy memóriát kap a hálózat, és emlékezni fog az eggyel korábbi állapotára is. Ez a fajta működés pedig az időbeli sorozatok (mint amilyen a szívverés) elemzésekor kiemelten fontos. Ennek megfelelően a szerkezet a legapróbb jelváltozást is kiszúrja, szívverés esetén akár azokat az eltéréseket is, melyeket még az emberi orvosok is nehezen vesznek észre.

A tesztek során az MI 88 százalékos pontossággal különítette el az egészséges szívverést három gyakoribb aritmiától, miközben a rendszer kevesebbet energiát fogyasztott, mint egy pacemaker. A kutatók szerint pedig egy ilyen rendszer potenciálját még csak most kezdjük megérteni – lehetne szívbetegek ellenőrzésére használni, vagy akár műtét után kutatni vele az esetleges komplikációkat, és elváltozás esetén az eszköz üzenetet küldhetne mind a beteg, mind pedig a kezelőorvos telefonjára, hogy az illető minél hamarabb segítséghez jusson. A kutatók szerint a fejlesztés újdonsága nem merül ki abban, hogy az eszköz komplex kiértékelést végez valós időben, de mindezt ráadásul az emberi szervezeten belül teszi.

(Kép: Flickr/A Health Blog)

További cikkek a témában:

Ha a blokklánc a DNS megfelelője, akkor újra kell gondolni az élő szervezet definícióját A technológiai fejlődésnek hála akár mesterséges rendszerek is élő szervezetnek minősülhetnek, sőt a közeli jövőben ezek több szempontból is meghaladhatják a biológiai alapú szervezeteket – például halhatatlanok lesznek.

Előbb kritizált, majd kirúgott százötven embert egy algoritmus Az eset az orosz Xsolla, ötszáz főt foglalkoztató cégnél történt, ahol mesterséges intelligencia monitorozza a dolgozók teljesítményét, és ez alapján dönt a maradásukról, vagy ez esetben az elbocsájtásukról.  

Napokkal lát előre a jövőbe a Pentagon a mesterséges intelligencia segítségével Ha valaki (vagy valami) képes megbízhatóan jósolni, az nagyban segítheti a stratégiai döntéseket. A technológia sci-finek hangozhat, de egyáltalán nem az.


Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.