Robotsebészeti képzés indul a Semmelweis Egyetemen, robot végezte műtétek is lesznek

2021 / 08 / 28 / Justin Viktor
Robotsebészeti képzés indul a Semmelweis Egyetemen, robot végezte műtétek is lesznek
Megérkezett a Semmelweis Egyetemre a legmodernebb sebészrobotot, a Da Vinci Xi. Az eszközt hallgatói tesztnappal egybekötve mutatta be, az I. számú. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikán dr. Merkely Béla rektor és dr. Szijártó Attila klinikaigazgató.

Merkely régi álma

A robot segítségével a jövőben Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen indulhat el a robotsebészeti program a gyógyításban és az oktatásban is - mondta el dr. Merkely Béla. 

A robotsebészeti-eszköz két napra érkezett az egyetemre, ahol az egyetemi munkatársak és hallgatók ki is próbálhatták azt. Dr. Merkely Béla elmondta: rektori pályafutása kezdetétől fogva azon dolgozott, hogy az egyetemre érkezhessen egy ilyen eszköz. A legnehezebb feladat a gépet működtető gyakorlott, multidiszciplináris sebészeti közösség összeállítása, valamint az eszköz finanszírozása. Annak érdekében, hogy a jövőben a Semmelweis Egyetemen is elérhető legyen egy Da Vinci robotsebészeti eszköz, már összeállt egy fiatal orvosokból és tapasztalt professzorokból álló, robotsebészet iránt érdeklődő közösség, akik el is kezdték az ehhez szükséges tanulmányaikat. 

Mivel az eszköz a betegellátás mellett az oktatásban, a szakorvosképzésben is felhasználható, az ezzel végzett műtétek költségét az Innovációs és Technológiai Minisztériummal kötött oktatási finanszírozási szerződés biztosítja, és a tervek szerint a jövőben a beavatkozások a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával is végrehajthatóak lesznek.

Az új műtéti technika segítségével elsősorban komplexebb urológiai, nőgyógyászati, hasi, valamint fej-nyaksebészeti operációk végezhetőek.

"Nagyon remélem, hogy a gép hozzájárul a Semmelweis Egyetem további fejlődéséhez is. Köszönöm sebész kollégáimnak, hogy időt és energiát fordítanak arra, hogy a készülékkel a lehető legjobb, legpontosabb, legkevesebb szövődménnyel járó műtéteket végezhessék el a jövőben" - mondta dr. Merkely Béla.

Modernizáció

Dr. Szijártó Attila hozzátette, hogy az egyetemen elinduló robotsebészeti program magában az egészségügyben is komoly fejlődést és modernizációt jelentene, hiszen bizonyos beavatkozások ilyen eszközzel biztonságosabban, precízebben végezhetőek el, ráadásul a fejlesztés segítségével csökken a betegek kórházi ápolásának ideje, gyorsabbá válik a felépülés, de a technológia segíthet a fiatal sebészek képzésében és vonzóbbá teheti számukra a hazai munkavégzést is.

A minimálisan invazív sebészet Magyarországon európai- és világszinten is magas színvonalon működik, a következő lépés a robotasszisztált sebészet felé való elmozdulás, amiben remélhetőleg a Semmelweis Egyetem úttörő munkát végezve példával jár majd mindenki előtt – mutatott rá dr. Szijártó Attila.

A legújabb generációs sebészrobot készülék, a Da Vinci Xi Európában négy országban (Románia, Görögország, Bulgária, Ciprus) működik, Magyarországon pedig idén április óta van jelen. A régióban eddig összesen 33 sikeres robotasszisztált sebészeti programot fejlesztettek ki és több mint 1 millió beteget kezeltek a cég gépeinek segítségével, valamint több mint 20 ezer egészségügyi szakembert képeztek ki a használatukra.

A Da Vinci sebészrobot rendszert világszerte használják, ma több mint 6000 ilyen gép működik, és 2020-ban összesen több mint 1,2 millió Da Vinci-műtétet hajtottak végre. Az USA-ban jellemzően minden műtőnek van egy saját Da Vinci rendszere, míg a mi régiónkban a kórházak az első rendszerük mellé most kezdik megrendelni a második, harmadik gépüket.

(Forrás: Semmelweis Egyetem Kép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Ez is érdekelhet:

Életmentő kezelést kapott a semmelweis egyetemen Lili, az sma-s kislány Pénteken érkezett a hír, hogy jól van és elhagyhatta a Semmelweis Egyetem intenzív osztályát az egyéves, gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő Lili, aki megkaphatta meg a több mint 700 millió forintos Zolgensma-készítményt vénás infúzióban.

Roska Botondé a 2019 évi Semmelweis Budapest Award egy látás-visszaállító terápiáért A Semmelweis Budapest Award a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi díja, amit 2019-ben Dr. Roska Botond a Bázeli Egyetem professzora, a bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet alapítója kapott.

Orvosi tanácsok és appok szezonális ételallergia ellen A Semmelweis Egyetem közleménye felsorolja azokat a szezonális terményeket, melyekkel nem árt óvatosnak lenni, mi pedig kerestünk néhány olyan appot, ami jól jöhet az allergiában szenvedőknek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.