Ilyen jól még sosem magyarázták el a Tesla Model 3 villanymotorjának működését

2020 / 12 / 31 / Rácz Tamás
Ilyen jól még sosem magyarázták el a Tesla Model 3 villanymotorjának működését
Animációkkal kicsit könnyebb megérteni, hogyan is működik egy belső állandó mágneses szinkron reluktanciamotor.

A klasszikus dugattyús motorokat azért is szeretjük, mert működésének alapjait könnyen meg lehet érteni. Az elektromos autókkal kicsit más a helyzet. A láthatatlan mágneses erővonalak és elektromos mezők kölcsönhatásait elképzelni és megérteni lényegesen komplikáltabb, mint a fel-le ugráló fémdarab mozgásából forgó mozgást csináló egyszerű mechanikáét.

Az elektromos autók hajtómotorjainak különböző típusai között pedig végképp könnyű eltévedni, ha az embernek nem nagyon vannak a középiskolás fizikánál magasabb szintű ismeretei a témában. Szerencsére azonban mindig akadnak olyan emberek, akik csodálatos animációkat készítenek és tesznek fel a Youtube-ra arról, hogy mi is az a gőzgép villanyautó és mi hajtja. Ha jók a rajzok, még az sem blokkolja az Aha!-élményt, ha az ember illetve a Youtube beépített fordítója (amit a beállításokban lehet bekapcsolni) nem tud tökéletesen angolul:

Ez is érdekelhet:

2024-ben érkezhet az Apple önvezető autója A Reuters információi szerint gőzerővel folyik az Apple Car fejlesztése, ami teljesen önvezető lesz, az újfajta akkumulátortechnológiának köszönhetően pedig sokkal hosszabb távokat tud majd megtenni egy feltöltéssel, mint a mai elektromos autók.

Az elektromos mobilitás vethet véget a SUV-mániának Amikor a hatótávolság és az energiahatékonyság kerül előtérbe, a divatot könnyen legyőzheti az észszerűség.

Nyolc technológiai trend, ami alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedet Ha a CES-re hagyatkozunk, néhány év múlva egy sci-fiben fogunk élni, robotbuszok, légitaxik és az embereket kiváltó robotok között. Ha mégsem így lesz, ez a nyolc trend akkor is biztosan nagyon hangsúlyos lesz a következő években.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.