Íme az elektromos kerékpár, ami akkumulátor nélkül működik

2023 / 11 / 01 / Bodnár Barna
Íme az elektromos kerékpár, ami akkumulátor nélkül működik
Bár az elektromos meghajtású kerékpár ideális választás azok számára, akik fárasztónak találják a biciklizést, és nem akarják szennyezni a levegőt, tény azonban, hogy az ehhez szükséges akkumulátorok előállításához sok természeti erőforrás, például lítium vagy ritkaföldfém szükséges, amelyek kitermelése viszont a környezetre káros bányászati eljárásokkal történik. Egy francia vállalkozó úgy tűnik úttörő, fenntartható megoldást dolgozott ki erre a problémára: az akkumulátormentes elektromos kerékpárt.

Az Adrien Lelièvre által kifejlesztett és szabadalmazott, Pi-Pop nevű jármű akkumulátor helyett szuperkondenzátorokat használ.

A szuperkondenzátorok az akkumulátoroktól eltérően nem vegyi anyagok formájában, hanem a statikus állapotban tárolják az elektromosságot, és mivel nincs átalakítás, gyorsabban tölthetőek és kisüthetőek, mint az akkumulátorok. A Pi-Pop kerékpár esetében ez azt jelenti, hogy a bicikli töltődik, amikor az ember pedáloz vagy fékez, sík terepen, lejtőn és fékezéskor az energia tárolódik, és a jármű a nehezebb műveletek támogatására használja, mint például az újraindulás vagy a hegymenet. Ezért lehetséges az is, hogy egy kört megtéve ugyanannyi energiával térjünk vissza a kiindulási pontra, mint amennyi akkor állt rendelkezésre, amikor elindultunk. Lelièvre becslése szerint a szuperkondenzátorok feltöltött állapotban képesek akár 50 méteres szintemelkedés esetén is hatékonyan hajtani a kerékpárt, ami az európai városok 80 százalékában bőven elegendő.

A szuperkondenzátor egyébként nem egy új találmány, az első darabokat az 1970-es években gyártották belőlük. Napjainkban leginkább fotovoltaikus rendszerekben (például napelemekben), digitális fényképezőgépekben és egyes hibrid vagy elektromos járművekben használják fel azok teljesítményének javítására.

A körülbelül 20 kilogramm súlyú Pi-Pop kerékpár gyártása során nem használnak ritkaföldfém anyagokat, mivel a szuperkondenzátorok szénből, vezető polimerből, alumíniumfóliából és cellulózból készülnek, vagyis csupa újrahasznosítható anyagból. A kétkerekű jármű másik előnye a normál e-biciklivel szemben, hogy nem kell várni a kerékpár feltöltésére sem. Lelièvre szerint a szuperkondenzátor élettartama 10-15 év, míg egy lítium akkumulátor körülbelül csupán 5-6 esztendőn át használható.

Jelenleg a Pi-Pop havonta 100 kerékpárt gyárt, a cég célja azonban, hogy 2024-ig havi ezer szuperkondenzátoros biciklit állítson elő. Ami a jármű árát illeti, a gyártó honlapja szerint a harmadik generációs Pi-Pop jelenleg 2450 euróba, átszámítva mintegy 936 ezer forintba kerül, ami az akkumulátoros elektromos kerékpárok árához képest egyáltalán nem tűnik drágának.

(Borítókép: Pi-Pop)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.