Íme az új, szexuális úton terjedő, szuper fertőzés, amely mindenkivel végezni fog

2019 / 11 / 13 / Felkai Ádám
A MyColumbusPower közölt elsőnek cikket egy új, frissen felfedezett nemi úton terjedő, szuper fertőzésről, melyben a betegek napokon belül meghalnak, és a közelgő járvány rosszabb lehet, mint amilyen az AIDS valaha is volt.

Pánik indul?

A cikket felkapta a közösségi média, nem is véletlenül, hiszen az abban megfogalmazott állítások nem kevés aggodalomra adnak okot.

A beszámoló szerint ugyanis a gonorrhoea (népiesen kankó vagy tripper) egy antibiotikum-rezisztens törzse még az AIDS-nél is agresszívabb, így egy esetleges járvány is exponenciálisan súlyosabb lehet.

Mind meghaltunk!

Valószínűleg nem csak én egyedül gondolom azt, hogy a szuper kankóra van jelen pillanatban a legkevésbé szüksége az emberiségnek, de szerencsére a helyzet nem olyan rossz, mint amilyennek tűnik.

A „rosszabb az AIDS-nél” megfogalmazás ugyanis egyetlen kutatóhoz köthető, és ennek igazság tartalmát több egészségügyi szakember is vitatja. (Már csak azért is, mert az AIDS okozója a HIV vírus, a gonorrhoea pedig baktérium szóval kicsit almát a körtével... Vagy legalábbis trippert az AIDS-szel a helyzet.)

A másik fontos körülmény, hogy bár a MyColumbusPower cikkén 2019. november 9. szerepel dátumként, valójában az írás jóval régebb óta, legalább 2014 szeptembere óta olvasható az oldalon. Ráadásul a cikk alapja egy CNBC riport, amelyet 2013-ban publikáltak.

A CNBC egy Alan Christianson nevű orvost idéz, aki a gonorrhoea egy japán női betegen felfedezett, antibiotikumnak ellenálló, „HO41” törzse miatt fejezte ki az aggodalmát. A betegséget is ő hasonlította az AIDS-hez.

Habár a négybetűs nemi betegségben közel 30 millióan haltak meg világszerte, Christianson szerint a szuper kankó rosszabb, mert a hatása közvetlenebb: aki elkapja ezt a törzset, napokon belül vérmérgezést kap (amit ebben az esetben tehát nem lehet antibiotikummal kezelni), így a beteg sokkos állapotba kerül, és meghal.

Azért ez is elég rossz, nem?

Bár a szuper kankó nem hangzik túl jól, azért még nem feltétlen kell a világvégére készülnünk. Okot szolgálhat a nyugalmunk megőrzésére, hogy az említett CNBC cikk publikálása óta hat év telt el, és bár az ember a csip-csup ügyei miatt időnként valóban hajlamos nem figyelni a világ dolgaira, de azért egy tömeges halálozást okozó, szuper kankó járvány mindenkinek feltűnt volna.

Ráadásul azóta a CNBC is frissítette a cikkét, és kiegészítette azzal, hogy az Egyesült Államok nem változtatott a gonorrhoea bevett kezelési módján (tehát az antibiotikum terápián), mert az eddig egy esetben sem bizonyult hatástalannak.

Szuper kankó járvány tehát nincs, de az azért kétségtelen tény, hogy ha a gonorrhoea (és egyéb baktérium törzsek) ellenállóbbak lesznek a bevett kezelési módokkal szemben, az a jövőben még sok bajt okozhat.

(Kép: Pixabay, Unsplash forrás: snopes.com)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.