Indiában 14 év alatt harmadával csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátási aránya

2023 / 08 / 11 / Bodnár Barna
Indiában 14 év alatt harmadával csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátási aránya
A vártnál gyorsabb csökkenés főként az erdősítésnek és a megújuló energiatermelés térhódításának köszönhető.

Az ENSZ-nek benyújtandó jelentés szerint India kibocsátási intenzitása, vagyis az ország GDP növekedéséhez viszonyított üvegházhatásúgáz-kibocsátás teljes mennyisége 2005 és 2019 között 33 százalékkal csökkent, áll az Euronews cikkében. India átlagos kibocsátáscsökkentési üteme a 2016-2019 közötti időszakban évi 3 százalékra nőtt a 2014-2016 közötti időszakban mért 1.5 százalékról. Ez volt az ország történetének eddigi leggyorsabb csökkenése, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a kormány – főként az autóiparban és energetikai ágazatokban - a megújuló energiaforrások irányába mozdult el, bár India energiamixében továbbra is a fosszilis tüzelőanyagok dominálnak.

Az utóbbi időben India a zöld hidrogént is igyekszik népszerűsíteni, amelyet vízmolekulák megosztásával, megújuló energia felhasználásával állítanak elő. A Központi Villamosenergia-hatóság adatai azt mutatják, hogy a nem fosszilis tüzelőanyagokon alapuló energia - beleértve a víz-, nukleáris és megújuló energiát - India teljes energiatermelésének 25.3 százalékát tette ki tavaly, szemben a három évvel korábbi 24.6 százalékkal.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében a megújulók mellett kulcsszerepet játszanak India erdőségei is. 2019-ben az erdőségek és fák India területének 25 százalékát, azaz összesen 80,73 millió hektárt borítottak. Ennek megfelelően az ország kötelezettségvállalásainak középpontjában is az erdők állnak, a tervek szerint

erdősítéssel nem kevesebb, mint további 2,5-3 milliárd tonna szén-dioxidot kívánnak megkötni úgy, hogy a jelenlegi 25 százalékról 33 százalékra növelik az erdők arányát, amivel 2030-ig 26 millió hektárnyi területet állítanak helyre.

A nagyratörő tervek megvalósítása érdekében az indiai kormány több, állami kezdeményezést is indított, amelyekre igencsak nagy szükség volt, ugyanis India az erdőirtást tekintve is az elsők között van, miután az elmúlt 30 évben 668 ezer hektár erdőterületet veszített el, a brit székhelyű Utility Bidder jelentése szerint.

Fentieket figyelembe véve is India az egyetlen G20-ország, amely jó úton halad a Párizsi Megállapodásban foglalt éghajlati célok elérése felé, annak ellenére, hogy az ország nagy kihívásokkal néz szembe. India lakossága 1.4 milliárd fővel a második legnagyobb a világon, de szárazföldi területe a Föld felszínének kevesebb, mint 3 százalékát teszi ki. Mivel India fejlődő gazdaság, egyre fiatalabb népességgel, nem könnyű megtalálnia az optimális stratégiát, hogy olyan nettó zéró kibocsátású, természetpozitív fejlődési pályát válasszon, amely egyszerre képes kielégíteni polgárai igényeit, és mérsékelni az éghajlatváltozást, illetve megóvni az ország ökoszisztémáját a jövő generációi számára.

Borítókép: Mumbai (Fotó: Getty Images/Ashwin Nagpal)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.