Indiana Jones is megirigyelné azt az ereklyevadászatot, amit Jézus fitymájának keresésére indítottak

2020 / 07 / 05 / Perei Dóra
Indiana Jones is megirigyelné azt az ereklyevadászatot, amit Jézus fitymájának keresésére indítottak
Megannyi legenda és történet kapcsolódik Jézus Krisztushoz, feltámadása után pedig állítólag különösen megnőtt az ereklyevadászok száma, akik kézzelfogható bizonyítékot (hajtincset, körmöt, ilyesmit) kerestek létezésének bizonyítására. A legérdekesebb feljegyzések mégis Jézus férfiasságának eme darabjáról szólnak, aminek a hívők egykor külön ünnepnapot (január elsejét) szenteltek, és tömegesen imádkoztak a szent előbőrhöz. A szent fityma azonban idővel egyre több kellemetlenséget okozott a katolikus egyháznak, olyannyira, hogy a huszadik században egy időre még a szó említését is betiltották.

A szent előbőr létezésének első írásos lenyomatai a szír bibliai kéziratokban maradtak fenn, melyekben az áll, hogy Jézus születése utáni nyolcadik napon szülei parancsot kaptak, hogy egy barlangban metéljék körül a gyermeket. A legenda szerint a körülmetélést végző öreg héber asszony magával vitte a fitymát egy dobozban, kábítószerfüggő fiának pedig megtiltotta, hogy túladjon a szerinte száz pengőt is megérő bőrdarabon. Érdekesség, hogy ez a kivonat egyike azon korai egyházi írásoknak, amelyeket idővel megsemmisítettek, amikor az egyház azt szelektálta, hogy mely írásokat tekintsék a keresztény tanítás részének, és melyeket nem. Jó kérdés, hogy mégis milyen kritériumok alapján szelektálták az egyházi kánonokat, de történészek szerint abban szinte teljesen biztosak lehetünk, hogy

csak a százhúszig íródottakat tartották meg, az utána keletkezett történeteket hamissá nyilvánították.

Néhány feljegyzés azonban megmaradt, köztük a Jézus körülmetéléséről szóló is. Bibliakutatók ugyanakkor megjegyzik, bárki is írt a körülmetélésről, illetve az eltulajdonításáról, kevéssé valószínű, hogy első kézből értesült erről. A körülmetéléssel kapcsolatban egyébként minden információ meglehetősen keszekusza, mert amíg a Biblia egyáltalán nem tesz említést Jézus péniszének ezen kis részéről, addig festmények készültek a körülmetélésről, bár a fityma ellopását egyiken sem ábrázolják. (A legtöbb festményen nem is egy öregasszony, hanem egy pap látható, ráadásul nem is barlangban, hanem egy templomban.  Más források szerint pedig Jézus születésekor a bevett szokás szerint a körülmetélés a család otthonában zajlott, és nem pap végezte, hanem a csecsemők apja. Nos, ahogy írtuk, a történet tele van ellentmondásokkal.) Mindenesetre az sokak számára valószínűleg nem meglepő, hogy valamikor valaki arra a nagyszerű gondolatra jutott, hogy a szent fityma fennmaradt, és ha megtalálja, övé lesz a világ talán legértékesebb relikviája. Természetesen azért akadtak szkeptikusok is, egy tizenhetedik századi vatikáni könyvtáros, Leo Allatius például azt állította, hogy Jézus fitymája vele együtt a mennybe emelkedett. Egy másik beszámolóban, Anastasius Sinaita görög szerzetes a hetedik században kijelentette: "Biztosak lehetünk abban, hogy miután önként alávette magát körülmetélésnek, megőrizte a fitymát, hogy teste a feltámadása után visszanyerje eredeti alakját, így lehetővé téve, hogy mennyei apjához egy tökéletes testtel, egészben és épségben felemelkedhessen." Mások az egész sztorit nevetségesnek találták, így többek között John Hus, tizennégy-tizenötödik századi teológus is, aki úgy gondolta,

Krisztus fitymáját keresni pont akkora ostobaság, mint mondjuk lehullott fejét.

Az emberi képzeletnek azonban a legkeményebb kritikusok sem szabhatnak határt, ennek szellemében az idők során számtalan történet keringett azzal kapcsolatban, hogy kiváltságos személyek milyen körülmények között jutottak hozzá a szent fitymához. A középkorban megjelentek a kamu ereklyék, különböző források nyolc és tizennyolc közé teszik a számukat. Az első feljegyzett ereklyét Nagy Károly adta III. Leó pápának királlyá koronázásakor 800. december huszonötödikén. A legenda szerint egy angyal ajándékozta neki az előbőrt, amikor a Szent Sír-templomban imádkozott. Egy sokkal romantikusabb beszámoló szerint Eiréné bizánci császárnőtől kapta. A pápa más ereklyékkel együtt a lateráni bazilika szentélyében helyezte el, ahonnan Róma 1527-es kifosztásakor eltűnt.

A bizarr történeteknek ezzel korántsem volt vége, a szent fitymáról ugyanis sokáig úgy tartották, hogy termékennyé teszi a meddő nőket, és könnyíti a szülést.

V. Henrik állítólag Angliába szállíttatta az ereklyét, hogy fia világrajövetelét elősegítse. A szent fityma kultusza különösen népszerű volt a nők körében; Sziénai Szent Katalin például álmában összeházasodott a gyermek Krisztussal, a bőrdarab pedig szerelmük zálogát, a jegygyűrűt jelentette. Míg Agnes Blannbekin beszámolt egy látomásról, amelyben kis darabokban lenyelte a szent fitymát. Leo Allatius, tizenhetedik századi katolikus teológus De Praeputio Domini Nostri Jesu Christi Diatriba (Értekezés Jézus Krisztus Urunk fitymájáról) című művében pedig arról írt, hogy Jézus mennybemenetelekor

a levágott fityma is az égbe emelkedett, és abból lett a Szaturnusz gyűrűje.

Időközben az egyház egyre kényelmetlenebbül érezte magát a mendemondák miatt, és 1900-ban kijelentették, hogy mindenkit elhallgattatnak, aki ír, vagy csupán említést tesz a bőrdarabról. Az ereklyék többsége végül eltűnt a reformáció és a francia forradalom kirobbanásával: legtovább egy calcatai (Róma közelében található falu) példány maradt fenn, amelyet 1557-ben egy barlangban találtak, ahová a legenda szerint egy, a Rómát feldúló katona menekülése közben elrejtette.

A szent fitymát január elsején körmenetben ünnepelték még a huszadik században is, annak ellenére, hogy a Vatikán egyre keményebben lépett fel a számára egyre kellemetlenebb mendemonda ellen.

Hogy bebizonyítsák, nem a levegőbe beszélnek, 1900-ban először (kiközösítés terhe mellett) betiltották a szent előbőr említését úgy szóban, mint írásban. Majd a második vatikáni zsinat az 1960-as években a körülmetélés ünnepét is eltörölte. A kultusznak végét az ereklye 1983-as eltűnése vetett véget. Nem úgy az összeesküvés elméleteknek, az emberek egy része ugyanis egy ismeretlen francia párt sejtett az elrablás mögött, míg mások magát a pápát, aki szerintük így akarta elérni, hogy a hívek végre örökre elfelejtsék a szent előbőrt. Persze nem így történt, ehelyett elterjedt a babona, miszerint

valahányszor az időjárás rosszra fordul, Isten kimutatja haragját, amiért szeretett fia fitymája örökre elveszett.

(Fotó: Wikimedia)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.