IPhone-t hozott a Jézuska - de hogyan állítsam be?

2019 / 12 / 23 / Pőcze Balázs
IPhone-t hozott a Jézuska - de hogyan állítsam be?
Telefont kapni amekkora öröm, akkora macera. Ugyan az elmúlt években sokat egyszerűsödött az, ahogy a fotók, telefonszámok, üzenetek, appok átkerülnek az új készülékre, de azért van pár jótanácsunk az új iPhone beüzemeléséhez.

Ha egy meglévő Apple telefonról költözik az ember, akkor az, ahogyan például a Samsung készülékeknél is, fájdalommentes és gyors kéne, hogy legyen. Mielőtt az új telefont elkezdenénk nyomkodni, a régiről muszáj készíteni egy biztonsági mentést (Beállítások - Apple ID - iCloud - Biztonsági mentés), ez pár perc alatt megvan, és ha minden jól megy, semmi szükség nem lesz rá.

Utána jöhet az új készülék, ami néhány bökés után rá fog kérdezni, hogy van-e a környéken iPhone, ami szívesen költözne új porhüvelybe. Ez elméletileg a legegyszerűbb módja az adatok mozgatásának: a régi iPhone kameráját az új kijelzőjén kavargó pixelfelhőre kell irányítanunk, és már nyílik is a dimenziókapu a két eszköz közt. Innentől csak arra kell figyelnünk, hogy egyik telefon se merüljön le, és maradjanak egymás közelében.

Tárhelytől függően az adatok mozgatása jó fél óra.

Amikor az új készülék elindul, kell neki egy kis idő, míg az összes alkalmazást letölti, de ez sem tart túl sokáig - és ha minden jól megy, onnan folytathatjuk a telefon használatát, ahol az előzőn abbahagytuk, kevés kivétellel minden app pontosan azt fogja mutatni, mint addig. Amikre érdemes figyelni, azok a kétfaktoros hitelesítő alkalmazások, például a Google Authenticator, amikről bővebben írtunk korábban. Ezeknek a tartalma nem költözik tovább az új telefonra, egyesével be kell állítani azokat a szolgáltatásokat, például a Gmailt vagy a Facebookot, amelyekhez itt generálunk egyszeri kódokat - ehhez pedig szükség lehet a korábbi telefonra.

Emiatt, de leginkább babonából

a régi iPhone-t tegyük repülőgép üzemmódba,

majd az első pár óra után, ha látszólag minden rendben van, kapcsoljuk ki néhány napra. Ha az új telefon megbízhatóan működik, akkor el lehet gondolkozni azon, hogy mi legyen a korábbi sorsa, amihez pár jótanácsot már megosztottunk a Rakétán. Azoknak, akik először ismerkednek az iPhone-nal, a fenti lépések helyett készíteniük kell egy Apple ID-t, vagyis egy olyan felhasználói fiókot, ahonnan az Apple eszközeiket irányítani tudják. Utána jöhet pár apró trükk, ami nekik, és a rutinos iPhone tulajdonosoknak is hasznos lehet.

Biztonság

Három dologra tudjuk egész jól felkészíteni az új telefonunkat: ha valaki kíváncsi lenne a rajta lévő tartalmakra, ha egyszer elhagynánk valahol, és ha elromlana. A kíváncsiskodókon egy nehezen kitalálható hatjegyű jelkód simán kifog, különösen, ha azt is beállítjuk, hogy tíz sikertelen kísérlet után a telefon törölje automatikusan a rajta lévő adatokat (ezt a Beállítások "Face ID és jelkód" menüjének a legalján tudjuk megtenni). A tréfás kedvű háromévesektől nem kell tartani, a kilencedik rossz kísérlet után egy órát kell várni, míg az ember tizedjére próbálkozhat. Ha a jelkód kényelmetlen, akkor ott a Face ID, vagyis az arcfelismerés, aminél azt is szabályozni tudjuk, hogy rá kelljen néznünk a telefonra ahhoz, hogy valóban beengedjen minket.

Az elhagyott iPhone-ok megmentője a "Find my" alkalmazás - ennek segítségével láthatjuk, hogy az Apple eszközeink merre vannak, amíg van adatkapcsolatuk. Azt, hogy a telefon megtalálható legyen az alkalmazásban, az Apple ID beállítások közt tudjuk szabályozni. Az elromló, leeső, megfürdő telefonokon pedig a fent említett automatikus biztonsági mentés segít - illetve a készülék megvásárlása után néhány hónapig még beszerezhető Apple Care+ biztosítási csomag. Ha az 50 gigabyte, ami minden Apple fiókhoz ingyen jár, kevés lenne a telefon tartalmának a biztonságba helyezésére, akkor a következő, havi 900 forintos, 200 gigás opció egészen élhető, akár egy kisebb család összes mentéséhez és fotójához elég.

Szórakozás

Miután a telefonunk felkészült a taxiülésen felejtésekre és kíváncsi férjekre, feleségekre, érdemes a kellemesebb dolgokat is beállítgatni rajta. Rögtön kezdésnek ott a legnagyobb értékűnek tűnő, de valójában egyelőre elég keveset érő, egyéves Apple TV+ előfizetés. Az Apple ugyanis megajándékoz minket azzal, hogy Jennifer Anistont ideges és kiégett hírolvasóként nézhetjük a Morning Showban, ami lehet, hogy a legfelkapottabb sorozatuk, de attól még nem jó. A Family sharingnek, vagyis a családi megosztásnak már sokkal több értelme van: a családtagok Apple fiókjaival összekötve a magunkét osztozni tudunk azokon az appokon, filmeken, zenéken, amiket az alkotók és a családtagok hagynak (Beállítások - Apple ID - családi megosztás). Ezek mellett az Apple Arcade játékai és az Apple Music is kipróbálhatóak ingyenesen, előbbinek nem nagyon van konkurense, utóbbit viszont a Spotify és más szolgáltatók is szorongatják árban, minőségben.

Kényelem

Huszonnegyedike már órák óta elmúlt, és még mindig nem sikerült elaludni, de hát az ember nem fekszik le félkész telefonnal - az utolsó két tanács ezt segíti, legalábbis elvileg. A Night shift (éjszakai műszak) a kijelző kellemetlen, és az alvásnak ártó kék fényét tudja eggyel barátságosabb sárgássá alakítani, a Dark mode pedig inverzbe fordítja, vagyis sötét alapon világossá változtatja a telefonunkon a szöveget. Mindkét opció a kijelzőbeállítások közt lakik, ahol azt is szabályozhatjuk, hogy manuálisan, vagy mondjuk napnyugtától napkeltéig működjenek így.

Utolsóként pedig jöhet a Screen time, a telefon nyomkodásával töltött időt számon tartó alkalmazás - de csak ha nem félünk, hogy ez karácsony második napjára napi négy-öt órára rúg, és az angyalok ugyanazzal a lendülettel veszik el tőlünk a telefont, amivel a fa alá tették.

(Fotó: Pixaby, Derek Tsai/Flickr)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.