Ingyen letesztelnek ötezer budapesti polgárt koronavírusra

2020 / 12 / 16 / Felkai Ádám
Ingyen letesztelnek ötezer budapesti polgárt koronavírusra
Négy helyszínen öt napon át ingyenes önkéntes szűrést biztosít a Fővárosi Önkormányzat a budapestieknek. Mutatjuk, hol lehet jelentkezni.

Mint azt Karácsony Gergely, budapesti főpolgármester, a Facebookon közzétette, a főváros 5000 darab antigén tesztet ingyenes koronavírus-szűrésre ajánl fel a fővárosi lakosok részére. A szűrésre előzetes regisztráció után fog négy helyszínen sor kerülni december 19-e és 23-a között. Mivel ez a gyorsteszt, ezért ennek eredményét a vizsgálatra jelentkezők 30 percen belül meg is tudhatják.

A főváros a rendelkezésére álló gyorstesztekből 5000 darabot ajánl fel Budapest polgárainak (a többit a szociális intézmények szűrésére, a legfontosabb közszolgáltatásokat biztosító budapesti munkavállalók tesztelésére használják fel, illetve 50 ezret átadtak a kerületi önkormányzatoknak). A tesztelési programot is a főváros indította el 100 ezer gyorsteszttel, melyekhez a költséget több támogató is állta. Ebből a készletből ajánlanak fel most tehát 5000 darabot. A tesztelés a következő négy helyszínen zajlik majd: belvárosi Városháza parkban, a Széna téren, a Keleti pályaudvarnál és az Etele téri metrókijáratnál. A tesztelésen az első 5000 budapesti lakcímkártyával rendelkező, 18 évesnél idősebb jelentkező vehet részt. Regisztrálni ezen az oldalon lehet.

Amit még érdemes a tesztelésről tudni az előbb említett oldal alapján:

"A vizsgálat kb. 10 percet vesz igénybe, és nagyjából 15 perc múlva már át is veheti az eredményét és az eredményhez kapcsolódó tájékoztatót. A gyorsteszt a SARS CoV-2 vírus fehérje antigénjét keresi a mintában, melyet az orrból vesznek a mintavételt végző egészségügyi személyzet tagjai. A mintavétel kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas és nem okoz sérülést.

A mintavétel előtt 1,5 órával lehetőleg ne egyen, igyon, vagy dohányozzon!"

A főpolgármester tudja, hogy a karácsonyi ünnepek előtt ez az 5000 teszt nem lesz elég, illetve hozzáteszi azt is, hogy a negatív teszteredmény önmagában nem ad teljes biztonságot, ugyanakkor a pozitív tesztet produkálók karanténba vonulásával megállítható esetükben a továbbfertőzés, illetve időben megkezdődhet a gyógykezelésük. Mindez egyébként egybecseng dr. Szlávik János a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosának véleményvel, aki szerint az ünnepek előtt a negatív eredmény "álbiztonságot teremthet". Mint a főorvos fogalmazott: "Ezek a tesztek, a gyorstesztek öt-hat-hét napig pozitívak. Ezt az ablakot ki tudom emelni a fertőzésveszélyből, és marad nekem egy-két nap. Az az egy-két nap, amíg a teszt előtt vagyok és mondjuk holnapra leszek pozitív. És akkor holnap sajnos már fertőzhetek."

További cikkek a Rakétán:

Már lehet regisztrálni az ingyenes koronavírus-oltásra Bár az oltóanyagok még nem érkeztek meg, a magyar kormány már elindította azt az oldalt, ahol bárki jelentkezhet koronavírus-oltásra.

Megtörtént: először engedélyezték egy koronavírus elleni vakcina használatát a világon Az Egyesült Királyság engedélyezte első országként a világon a Pfizer/BioNTech fejlesztette Covid19 elleni vakcina használatát. 800 000 dózis áll rendelkezésre már a jövő héten.

Karikó Katalin magyar kutatónő szabadalma a Moderna és a Pfizer vakcinái mögött Karikó Katalin karrierje a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban indult, de innen elbocsátották, és végül az Egyesült Államokban kötött ki, ahol sikeres saját cége részt vett a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében. A 65 éves biokémikus ma Philadelphiában él, és tudóstársával, Drew Weismann-nal közös szabadalmuk áll a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus vakcinái mögött.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.