Az első iPhone szinte teljesen működésképtelen volt, mikor bemutatták

2020 / 02 / 10 / Bobák Áron
Az első iPhone szinte teljesen működésképtelen volt, mikor bemutatták
Tizenhárom év távlatából egészen nyugodtan kijelenthetjük, hogy Steve Jobs nagybetűs történelmet írt, amikor 2007. január 9-én bemutatta a világnak az iPhone-t. A közönség csodálva nézte a semmihez sem fogható készüléket, ami számos újításával egészen új irányt adott a technológiai piacnak - csupán a telefon fejlesztői ültek félrészegen a San Franciscó-i Moscone Center ötödik sorában, és szorgosan imádkoztak a technológia mindenhatójához.

A jelenlévők valószínűleg azt gondolhatták, hogy az alkalmazottak már a bemutatót ünneplik, hiszen az iPhone-nal két és fél évnyi kemény munkájuk ért be. A valóságban azonban egyáltalán nem ez történt: az egyik vezető fejlesztő, Andy Grignon 2013-ban a The New York Times újságírójának elárulta, hogy a bemutató minden perce valóságos kínszenvedés volt számukra, ugyanis pontosan tudták, hogy a Steve Jobs által agyondicsért telefon bármelyik pillanatban meghibásodhat.

"Tudtuk, hogy Steve nem magát fogja hibáztatni, ha ez bekövetkezik" - mondta Grignon, amire nagyon is reális esély volt. A fejlesztő visszaemlékezése szerint

Jobs a bemutató előtti napokban több százszor próbálta végig az előadást, ám minden alkalommal felmerült valamilyen kisebb-nagyobb hiba: a telefon eldobta a hívást, megszakadt az internetkapcsolat, lefagyott vagy egyszerűen kikapcsolt.

A fejlesztők tehát megdermedve ültek az előadás alatt és imádkoztak, hogy a telefon ne akkor menjen tökre, amikor Jobs éppen azt a funkciót ecseteli, amiért ők feleltek. Grignonon különösen nagy volt a nyomás, hiszen az iPhone egyik vezető fejlesztőjeként ő és a csapata felelt a telefon rádiós kapcsolataiért, vagyis ha a bemutató közben elromlik a Bluetooth, a wifi vagy nem működik a hívás, ezt mind az ő nyakába varrták volna.

"Szóval ott ültünk valahol az ötödik sor környékén, mérnökök, menedzserek, mindenki - emlékezett vissza Grignon - és minden szegmens után whiskeyt ittunk. Nagyjából öten-hatan voltunk, és az előadás minden része után, aki felelős volt az adott fejlesztésért, ivott egy felest."

Az arany ösvény

A fejlesztők idegessége nem volt alaptalan, hiszen a próbák során kiderült, hogy a prototípusban szinte semmi sem úgy működik, ahogy kellett volna. A telefonon elküldhettél egy e-mailt és aztán internetezhettél rajta, de ha fordítva csináltad, a készülék azonnal összeomlott. Lejátszhattál rajta egy zene- vagy videórészletet, de lefagyott, ha egy teljes számot próbáltál rajta lejátszani. A még fejlesztés alatt álló alkalmazások hatalmasak voltak a telefon 128 megabájtos memóriájához képest, és a wifi valamint a mobilinternet stabilitásával is akadtak gondok.

Steve Jobs viszont ragaszkodott hozzá, hogy a telefon képességeit élőben demózza az egybegyűlteknek, így a fejlesztőknek nem volt más választásuk, mint hogy

sok-sok órányi próbálkozással kikísérletezzenek egy olyan sorrendet, egyfajta "arany ösvényt", amin pontosan végighaladva úgy tűnt, mintha a telefon kifogástalanul működne.

A bemutatón emellett is számtalan trükköt vetettek be, hogy az iPhone ne egy drága ócskavasnak tűnjön: a telefon memóriaproblémáit például úgy orvosolták, hogy Jobs több telefont használt, és amikor az egyik kezdett kifutni a memóriából, észrevétlenül kicserélte egy másikra, amíg az első újraindult.

A telefonhívások stabilitását az AT&T mobil adótornya biztosította, de a fejlesztők a biztonság kedvéért meghekkelték az iPhone szoftverét is, így a telefon a valóságtól függetlenül mindig maximális jelerősséget mutatott. Meg kellett oldani a wifi problémáját is, hiszen a népes bemutatón esélytelen volt, hogy a telefon stabilan tudjon kapcsolódni a hálózatra. "Még ha el is rejtettük volna a bázisállomás azonosítóját, ötezer kocka között úgyis lett volna valaki, aki rájön, hogyan törhetik fel a rendszert" - mondta Grignon, így végül azt találták ki, hogy az AirPort szoftverét feltörve japánra állították a routert. A szigetországban olyan wifi-frekvenciákat is használtak, ami az USA-ban le volt tiltva, így garantált volt, hogy senki sem fog csatlakozni a hálózathoz.

Az Apple alkalmazottjai mai szemmel nézve szinte kőkorszaki módszerekkel érték el, hogy minden tökéletesen működjön. A wifi például annyira labilis volt, hogy Grignon és csapata vezetékekkel hosszabbították meg a telefon antennáit, amelyek kifutottak a színpad mögé, így a vezeték nélküli jelnek kisebb távolságot kellett megtennie. Az iPhone emellett is tele volt vezetékekkel, ugyanis Jobs azt szerette volna, hogy a bemutatón a kivetítőn is élőben lehessen látni, mit csinál a telefonnal. Mivel Jobs nem akarta, hogy a kivetítőn az ujjai is látszanak, így a fejlesztők külön elektronikát építettek a telefon hátuljába, amit vezetékekkel kötöttek rá a projektorra.

Nem volt B-terv

És ha minden működött volna, még mindig ott volt a legkockázatosabb dolog, a nagy finálé. Jobs ragaszkodott hozzá, hogy a bemutató végén egyszerre mutathassa meg az iPhone legfontosabb tulajdonságait (zenelejátszó, telefon, internet). Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy Jobs berakta a Red Hot Chili Peppers egyik számát, amikor befutott egy hívás az Apple egyik vezetőségi tagjától, a nézőtéren ülő Phil Schillertől. A zene elhalkult, Jobs pedig fogadta a hívást, és előbb átküldött egy háttérképet Schillernek e-mailben, majd megbeszélt vele egy közös mozizást, amihez a műsort az interneten nézte meg. A hívás befejezésével végül visszatért a félbehagyott számhoz (ez a rész a videón nagyjából az 57. percnél kezdődik).

Amilyen lenyűgöző volt ez a széles körű funkcionalitás és egyszerű kezelhetőség 2007-ben, annyira valószínűtlen volt, hogy a prototípus kibírja hiba nélkül. Itt ráadásul már trükközni sem tudtak, hiszen Jobs élőben, szünetek nélkül használta a különböző funkciókat. Jobs viszont kockáztatott - és nyert. A bemutató hibátlanul lement, fél évvel később pedig, amikor a telefon boltokba került, a felhasználók már egy kifogástalanul működő iPhone-t foghattak a kezükbe. Vagyis pont olyat, amilyenre a bemutató alapján számítottak.

(Fotó: Getty, Ryan Tir/Flickr)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.