Fontos változás jön Budapesten a szelektív hulladékgyűjtésben, januártól máshova kell dobni az italos papírdobozokat

2021 / 12 / 31 / Bobák Áron
Fontos változás jön Budapesten a szelektív hulladékgyűjtésben, januártól máshova kell dobni az italos papírdobozokat
Az új év visszatérő kihívásai közé tartozik, hogy megpróbáljuk fejben tartani az új dátumot, jövőre viszont a fővárosiaknak egy ennél lényegesen fontosabb dologra is oda kell figyelniük.

A Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának közleménye szerint a gyümölcslevek, tartós tejek csomagolását, vagyis

az italos kartondobozokat január elsejétől már nem a kék fedelű, papírhulladéknak fenntartott kukákba kell majd dobni, hanem a sárga fedelű kukákban kell őket elhelyezni a műanyag- és fémhulladékok mellett.

"Az új rendszer mindenki számára egyszerűbb és előnyösebb: a lakosság és a Társaság eljárásrendjét is megkönnyíti, valamint rendkívül hasznos a fenntartható hulladékgazdálkodás és a környezet védelme szempontjából, egyben egy újabb lépés a körforgásos gazdálkodás felé" - szól az FKF közleménye, akik arra is felhívják a figyelmet, hogy a sárga kukákban kizárólag csomagolási hulladék gyűjthető, vagyis fém használati tárgyakat vagy műanyagból készült bútorokat, háztartási eszközöket továbbra sem lehet beledobni. A társaság emellett hangsúlyozottan kéri a lakosságot, hogy a dobozokat lapítva helyezzék a tárolóba, és a szelektív tartályokba ne dobjanak ételmaradékot vagy egyéb szennyeződéseket tartalmazó csomagolóanyagokat.

Fontos megemlíteni, hogy a műanyag csomagolóanyagból sem gyűjthető bármelyik kevert hulladékként. Az FKF honlapja szerint a kevert hulladékba (sárga fedelű kukák) a megtisztított 1-es, a 2-es, a 4-es és 5-ös kóddal ellátott műanyagfajtákat lehet dobni, a többi műanyagfajtát viszont a kommunális szemétgyűjtőkben (vagyis a nem szelektív kukákban) kell elhelyezni. A műanyagdobozok fajtáját a dobozokon található piktogramok alapján lehet megállapítani.

Az Italos Karton Egyesülés tavalyi felmérése szerint Magyarországon még mindig viszonylag kevesen figyelnek arra, hogy a kiürült italos kartondobozokat a megfelelő kukába dobják, ezeknek nagyjából a kétharmada a kommunális szemétben végzi. Pedig az italos kartondobozok értékes újrahasznosítható papíralapanyagok, melyek visszagyűjtésével évente megközelítőleg 38 000 fát lehetne megmenteni a kivágástól. Az EU-s újrahasznosítási átlag 49%, míg Magyarországon csupán 20%-át gyűjtik szelektíven ennek a csomagolási hulladéknak és az elmúlt években hazánkban ez az arány nem emelkedett.

(Fotó: FKF)

Nehogy kidobjuk a használt alumínium italos dobozokat! A használt dobozokat a megfelelő automatánál könnyen és kényelmesen beválthatjuk: így egyszerre kímélhetjük a környezetet, miközben még valamennyi pénzt is kereshetünk.


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.