Fontos változás jön Budapesten a szelektív hulladékgyűjtésben, januártól máshova kell dobni az italos papírdobozokat

2021 / 12 / 31 / Bobák Áron
Fontos változás jön Budapesten a szelektív hulladékgyűjtésben, januártól máshova kell dobni az italos papírdobozokat
Az új év visszatérő kihívásai közé tartozik, hogy megpróbáljuk fejben tartani az új dátumot, jövőre viszont a fővárosiaknak egy ennél lényegesen fontosabb dologra is oda kell figyelniük.

A Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának közleménye szerint a gyümölcslevek, tartós tejek csomagolását, vagyis

az italos kartondobozokat január elsejétől már nem a kék fedelű, papírhulladéknak fenntartott kukákba kell majd dobni, hanem a sárga fedelű kukákban kell őket elhelyezni a műanyag- és fémhulladékok mellett.

"Az új rendszer mindenki számára egyszerűbb és előnyösebb: a lakosság és a Társaság eljárásrendjét is megkönnyíti, valamint rendkívül hasznos a fenntartható hulladékgazdálkodás és a környezet védelme szempontjából, egyben egy újabb lépés a körforgásos gazdálkodás felé" - szól az FKF közleménye, akik arra is felhívják a figyelmet, hogy a sárga kukákban kizárólag csomagolási hulladék gyűjthető, vagyis fém használati tárgyakat vagy műanyagból készült bútorokat, háztartási eszközöket továbbra sem lehet beledobni. A társaság emellett hangsúlyozottan kéri a lakosságot, hogy a dobozokat lapítva helyezzék a tárolóba, és a szelektív tartályokba ne dobjanak ételmaradékot vagy egyéb szennyeződéseket tartalmazó csomagolóanyagokat.

Fontos megemlíteni, hogy a műanyag csomagolóanyagból sem gyűjthető bármelyik kevert hulladékként. Az FKF honlapja szerint a kevert hulladékba (sárga fedelű kukák) a megtisztított 1-es, a 2-es, a 4-es és 5-ös kóddal ellátott műanyagfajtákat lehet dobni, a többi műanyagfajtát viszont a kommunális szemétgyűjtőkben (vagyis a nem szelektív kukákban) kell elhelyezni. A műanyagdobozok fajtáját a dobozokon található piktogramok alapján lehet megállapítani.

Az Italos Karton Egyesülés tavalyi felmérése szerint Magyarországon még mindig viszonylag kevesen figyelnek arra, hogy a kiürült italos kartondobozokat a megfelelő kukába dobják, ezeknek nagyjából a kétharmada a kommunális szemétben végzi. Pedig az italos kartondobozok értékes újrahasznosítható papíralapanyagok, melyek visszagyűjtésével évente megközelítőleg 38 000 fát lehetne megmenteni a kivágástól. Az EU-s újrahasznosítási átlag 49%, míg Magyarországon csupán 20%-át gyűjtik szelektíven ennek a csomagolási hulladéknak és az elmúlt években hazánkban ez az arány nem emelkedett.

(Fotó: FKF)

Nehogy kidobjuk a használt alumínium italos dobozokat! A használt dobozokat a megfelelő automatánál könnyen és kényelmesen beválthatjuk: így egyszerre kímélhetjük a környezetet, miközben még valamennyi pénzt is kereshetünk.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.