Itt a lista, hogy hol a legkevésbé szabad az internet a világon

2021 / 09 / 28 / Pőcze Balázs
Itt a lista, hogy hol a legkevésbé szabad az internet a világon
A Freedom House nevű amerikai civil szervezet, amely nyolcvan éve vizsgálja a demokrácia helyzetét világszerte, idén is kiadta "Szabadság a neten" című kutatását és listáját. A legrosszabban teljesítő ország változatlanul Kína. Magyarországot csak egy pont választja el attól a százas skálán, hogy "szabad" helyett csak "részlegesen szabad" legyen.

Tizenegy éve hanyatlik az internet szabadsága globálisan, öt éve folyamatosan romlik a helyzet még az USA-ban is, számol be a The Guardian. A vizsgált országok közül a legjobban Izland és Észtország teljesítettek, akiknél gyakorlatilag tökéletesen szabad az internet a szervezet szerint, őket Costa Rica és Kanada követik. Mianmar hatalmasat esett vissza, miután több hónapra lekapcsolták a hálózatot az országban, majd korlátozták a közösségi médiához való hozzáférést.

A listát 1973 óta állítják össze, és a célja azt vizsgálni, hogy azokat a szabadságjogokat, amelyeket a mindennapjainkban élvezünk vagy élveznünk kéne, megkapjuk-e online. A Freedom House három kategóriában vizsgálódik: a hozzáférés szabadsága, vagyis korlátozzák-e infrastrukturális, gazdasági vagy politikai okok azt, hogy internetezzünk; szabadon jutunk-e hozzá azokhoz a tartalmakhoz, amelyekhez szeretnénk, ide értve az országok tűzfalait és a források sokszínűségét is; illetve biztosított-e a szólásszabadság és a privát szféra védelme.

Két kihívás

A Guardian cikke kiemeli, hogy két eltérő folyamat ártott a legtöbbet az online szabadság helyzetének. Egyrészt a tech óriások egyre nagyobb hatalma, amelynek hatására az álhírek egyre könnyebben terjednek, másrészt az, hogy az autoriter kormányok az interneten keresztül is igyekeznek korlátozni állampolgáraik jogait. Kína a Freedom House szerint mindkét területen komoly problémákkal küzd, így lehetséges, hogy mindössze tíz pontot kaptak a maximálisan megszerezhető százból: egyszerre koncentrálódik túl nagy hatalom a tech szektorukban és korlátozzák, akár börtönbüntetésekkel, hogy ki mit mondhat online.

Az utóbbi trend nem csak a világ legnépesebb országára jellemző. A jelentés szerint soha ennyi embert nem tartóztattak le online véleménynyilvánításért, mint tavaly. Emellett húsz országban kapcsolták le az internetet úgy, ahogy van; huszonegyben a közösségi médiával tették ugyanezt. Ötvenöt országban nyomoztak a hatóságok bejegyzések szerzői után, amit több helyen letartóztatások és bírósági ítéletek követtek. A hetven vizsgált országból negyvenöt vásárolt magánvállalatoktól kémszoftvert, hogy azzal megfigyelje az állampolgárai privát kommunikációját, köztük Magyarország is.

A teljes jelentést a Freedom House weboldalán lehet elolvasni, angolul.

(Borítókép: Jie Zhao/Corbis via Getty Images)

További cikkek a témában:

Repedezik a kínai cenzúra? Szeptemberben milliók kaptak hozzáférést a "valódi" internethez A jelek szerint inkább arról van szó, hogy taktikát váltottak a cenzorok.

Szorul a digitális hurok Hongkong nyakán A Facebook, a Google és a Twitter egyre komolyabb harapófogóban találja magát a múlt héten életbe lépett nemzetbiztonsági törvény miatt.

Oroszország állítólag sikeresen lecsatlakozott az internetről Mindez egy tesztsorozat része volt, amit eddig csak részben koronázott siker, de azért nem árt óvatosan kezelni a mostani bejelentést. A szándék mindenesetre megvan az internet orosz részének totális ellenőrzésére.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.