Itt a lista, hogy hol a legkevésbé szabad az internet a világon

2021 / 09 / 28 / Pőcze Balázs
Itt a lista, hogy hol a legkevésbé szabad az internet a világon
A Freedom House nevű amerikai civil szervezet, amely nyolcvan éve vizsgálja a demokrácia helyzetét világszerte, idén is kiadta "Szabadság a neten" című kutatását és listáját. A legrosszabban teljesítő ország változatlanul Kína. Magyarországot csak egy pont választja el attól a százas skálán, hogy "szabad" helyett csak "részlegesen szabad" legyen.

Tizenegy éve hanyatlik az internet szabadsága globálisan, öt éve folyamatosan romlik a helyzet még az USA-ban is, számol be a The Guardian. A vizsgált országok közül a legjobban Izland és Észtország teljesítettek, akiknél gyakorlatilag tökéletesen szabad az internet a szervezet szerint, őket Costa Rica és Kanada követik. Mianmar hatalmasat esett vissza, miután több hónapra lekapcsolták a hálózatot az országban, majd korlátozták a közösségi médiához való hozzáférést.

A listát 1973 óta állítják össze, és a célja azt vizsgálni, hogy azokat a szabadságjogokat, amelyeket a mindennapjainkban élvezünk vagy élveznünk kéne, megkapjuk-e online. A Freedom House három kategóriában vizsgálódik: a hozzáférés szabadsága, vagyis korlátozzák-e infrastrukturális, gazdasági vagy politikai okok azt, hogy internetezzünk; szabadon jutunk-e hozzá azokhoz a tartalmakhoz, amelyekhez szeretnénk, ide értve az országok tűzfalait és a források sokszínűségét is; illetve biztosított-e a szólásszabadság és a privát szféra védelme.

Két kihívás

A Guardian cikke kiemeli, hogy két eltérő folyamat ártott a legtöbbet az online szabadság helyzetének. Egyrészt a tech óriások egyre nagyobb hatalma, amelynek hatására az álhírek egyre könnyebben terjednek, másrészt az, hogy az autoriter kormányok az interneten keresztül is igyekeznek korlátozni állampolgáraik jogait. Kína a Freedom House szerint mindkét területen komoly problémákkal küzd, így lehetséges, hogy mindössze tíz pontot kaptak a maximálisan megszerezhető százból: egyszerre koncentrálódik túl nagy hatalom a tech szektorukban és korlátozzák, akár börtönbüntetésekkel, hogy ki mit mondhat online.

Az utóbbi trend nem csak a világ legnépesebb országára jellemző. A jelentés szerint soha ennyi embert nem tartóztattak le online véleménynyilvánításért, mint tavaly. Emellett húsz országban kapcsolták le az internetet úgy, ahogy van; huszonegyben a közösségi médiával tették ugyanezt. Ötvenöt országban nyomoztak a hatóságok bejegyzések szerzői után, amit több helyen letartóztatások és bírósági ítéletek követtek. A hetven vizsgált országból negyvenöt vásárolt magánvállalatoktól kémszoftvert, hogy azzal megfigyelje az állampolgárai privát kommunikációját, köztük Magyarország is.

A teljes jelentést a Freedom House weboldalán lehet elolvasni, angolul.

(Borítókép: Jie Zhao/Corbis via Getty Images)

További cikkek a témában:

Repedezik a kínai cenzúra? Szeptemberben milliók kaptak hozzáférést a "valódi" internethez A jelek szerint inkább arról van szó, hogy taktikát váltottak a cenzorok.

Szorul a digitális hurok Hongkong nyakán A Facebook, a Google és a Twitter egyre komolyabb harapófogóban találja magát a múlt héten életbe lépett nemzetbiztonsági törvény miatt.

Oroszország állítólag sikeresen lecsatlakozott az internetről Mindez egy tesztsorozat része volt, amit eddig csak részben koronázott siker, de azért nem árt óvatosan kezelni a mostani bejelentést. A szándék mindenesetre megvan az internet orosz részének totális ellenőrzésére.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.