Repülőgépről működtetve, a vízfelszín alatt is hatékony, fotoakusztikus szonárt fejlesztettek

2020 / 12 / 18 / Justin Viktor
Repülőgépről működtetve, a vízfelszín alatt is hatékony, fotoakusztikus szonárt fejlesztettek
A tengerfenék feltérképezése, vagy a vízfelszín és a tengerfenék között úszkáló nagyobb fémtárgyak, például tengeralattjárók felkutatása épp most vált sokkal könnyebbé, egy új berendezésnek köszönhetően.

Lehetetlen: megoldva

A módszer és a készülék, amiket a Stanford Egyetem kutatócsoportja fejlesztett ki, forradalmasíthatja a levegőből végzett kutatást és felderítést. Egyfajta hibrid rendszerről van szó, ami képes a levegőből működtetve hatékonyan felderíteni a víz alatti tárgyakat, ami eddig lehetetlennek tűnt.

A vízfelszín alatt eddig végzett kutatások során a több kilométer mélységben fekvő tengerfenék domborzatának feltérképezését hajók által vontatott szonárokkal végezték, ami lassú és időigényes folyamat volt.

A dolog legnagyobb problémája az, hogy két különböző halmazállapotú anyag határfelületénél a hang- vagy elektromágneses hullámok 99,9 százaléka visszaverődik, és a a sós tengervíz a megmaradó csekély jel nagy részét is elnyeli.

Labor sikerek

A fotoakusztikus légi szonárrendszer (Photoacoustic Airborne Sonar  System - PASS) névre keresztelt eljárás a laboratóriumban észlelte a víz alatti fémszerkezetet. A dolog úgy működik, hogy a berendezés egy lézersugarat bocsát a vízfelszínre, melyet a víz elnyel, és közben ultrahang keletkezik, ami visszaverődik a víz alatti tárgyakról. 

Itt kapcsolódik be egy számítógép, ami szoftverével feldolgozza az adatokat. A laborban egyelőre sima vízfelszínnél tesztelték az eljárást, vagyis a nyílt tengeren valós körülmények között végzett kísérletek még hátra vannak. A fejlesztés egyelőre nem száz százalékos, a mélyebben fekvő területeken a hideg és meleg víztömegek határán képződő termoklin például egyelőre gátat szab a hatékonyságának.

(Forrás: SitechDaily Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Svédország 15 évig üldözte a behatoló ellenséges tengeralattjárókat. Aztán a heringek segítettek lenyugodni Az 1980-as években nem volt éppen feszültségmentes a diplomáciai élet. A nukleáris szuperhatalmak egymásnak feszültek,  Oroszország és Svédország között is komolyan izzottak a felségvizek, ha szabad ezzel a képzavarral élni. Egy elképesztő hidegháborús történet következik.

Amerika elveszett nukleáris tengeralattjárói A USS Thresher és a Scorpion két olyan nukleáris meghajtású tengeralattjáró, melyeket az Egyesült Államok elveszített. A hajók és legénységük tragikus története következik.

A NASA tengerszint-figyelő műholdat állított pályára A világóceánok és a tengerek vízszintje emelkedik és ez rengeteg part menti várost fenyeget, hogy az egyre hevesebb viharokról ne is beszéljünk. A Sentinel-6 Michael Freilich a következő évtizedben is folytatja a tengerszint magasságának megfigyelését.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784 ez esetben nem egy évszám, hanem egy épület, méghozzá a világ első robotbarát épülete, amelyet a technológiával való kísérletezéshez terveztek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.