A NASA tengerszint-figyelő műholdat állított pályára

2020 / 11 / 24 / Justin Viktor
A NASA tengerszint-figyelő műholdat állított pályára
A világóceánok és a tengerek vízszintje emelkedik és ez rengeteg part menti várost fenyeget, hogy az egyre hevesebb viharokról ne is beszéljünk. A Sentinel-6 Michael Freilich "a következő évtizedben is folytatja a tengerszint magasságának megfigyelését" - nyilatkozta Karen St. Germain, a NASA földtudományi részlegének igazgatója.

Sentinel 6

A Sentinel-6 Michael Freilich az első két műhold közül, amelyet az Egyesült Államok és Európa űrügynökségeinek csoportja, köztük a NASA, a NOAA, az Európai Űrügynökség, az Eumetsat és az Európai Bizottság közösen fejlesztett ki, hogy pontosan és állandóan mérhessék az emelkedő tengerszintet. A műhold a NASA emelkedő tengerszint dokumentálásában végzett három évtizedes munkáját folytatja, és pontosabb képet ad majd a partvonalakról a tudósoknak, mint ami eddig bármikor rendelkezésre állt.

"Az óceánok legjobb panorámája az űrből élvezhető" - mondta Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos vezetője.

A NASA honlapján élő közvetítésben számolt be az eseményről, a következő hasonló célú műhold, a Sentinel-6B indítása pedig a körülbelül öt év múlva következik. A tengerszint változásainak megméréséhez elektromágneses jeleket sugároznak le a világ óceánjaira, majd megmérik, mennyi időbe telik, míg visszapattannak.

Három évtizedes munka

Zurbuchen szerint: “Amikor a NASA az 1990-es években megkezdte a tengerszint-emelkedés megfigyelését, a tudósok még arra voltak kíváncsiak, hogy a klímaváltozás hatásaira vonatkozó előrejelzések egyáltalán valóra válnak-e, vagy sem. Ezek a műholdak végleg eldöntötték, hogy az óceánok vízszintje emelkedik, a bolygó felmelegedésével párhuzamosan. Ugyanolyan biztos ez, mint a gravitáció, az óceánok vízszintje emelkedik, és cselekednünk kell, mert ez nagy hatással lesz az életünkre."


Az ábra a Sentinel-6 Michael Freilich űrhajó hátulja Föld körüli pályán, napelemekkel. A világ legújabb óceánmegfigyelő műholdját november 21-én bocsátották fel, és az lesz a feladata, hogy összegyűjtse a legpontosabb adatokat a klímaváltozás hatására bekövetkező globális tengerszint változásokról. (Kép: NASA / JPL-Caltech)

Vihar előrejelzés

Az új műholdakkal a NASA tudósai sokkal nagyobb felbontású megfigyelésekre lesznek képesek, pontosabb időjárási előrejelzésekkel, még azelőtt, hogy a viharok partot érnének. Amint egy nagy vihar kialakul a tenger felett, a víz tarajossá válik, és a műhold érzékelheti a felszálló vízbuborékokat és felhasználhatja az információt az előrejelzésekhez. A vízcseppek méréseit arra is fel lehetne használni, hogy felmérjék a partok közelében lévő tengerszint változás hajózásra és a kereskedelmi halászatra vonatkozó hatásait. 

Magát a 1192 kilogramm súlyú űrhajót, az Airbus Defence and Space építette Németországban. A külseje karakteres, mivel a két testére szerelt napelem miatt úgy néz ki, mint egy ház.

A kialakítás célja az, hogy anélkül maximalizálja a megtermelhető energiát, hogy napelem-nyitó és záró motorokat kellene ellátni, mivel ezek rezgéseket indukálhatnának a szerkezetében.

A klímaváltozás következtében az árapály mélyebben érinti a partokat. Ez azért van, mert a víz felmelegedve kitágul, és mert a világ gleccserei és jégtakarói gyorsan olvadnak. A behatoló víz az áradásokat és a viharlökéseket is egyre veszélyesebbé teszi. Ez egész szigeteket és part menti közösségeket is vízbe fullaszthat, már ma is vannak helyek, Louisiana- tól Pápua Új-Guineáig, ahol arra kényszerítette az embereket, hogy elhagyják generációk hosszú sora óta lakott otthonaikat.


A Sentinel-6 Michael Freilich csapat tagjai az Európai Űrügynökségtől az űrhajóval. (Kép: ESA)

(Forrás: NASA Kép: NASA)

Ez is érdekelhet:

A NASA kísérleti csillagközi hajtóműrendszert tesztelt

Elindult a NASA és a SpaceX közös missziója 4 űrhajóssal a fedélzeten

A NASA újabb nagy felfedezést tett a Bennu aszteroidán, ami épp a halálba pörgi magát


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Az Alibaba ígéretei szerint a formabontó megoldással akár egy autót is ki tudnak szállítani egy napon belül a világ bármely pontjára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.